Pescuitul La Crap : Forfacele

Monturi noduri pescuit
Share
Salut tuturor pescarilor de crap.

Am deschis acest subiect pentru a dezbate putin tema forfacelor(rigurilor) in pescuitui crapului.

Ce as dori eu sa discutam este asa :

1. Materialul din care se compune(grosime/rezistenta/abraziune/etc.);

2. Lungime;

3. Accesorii(vartejuri , bile, etc);

4. Cum se "pupa" unele forface cu anumite carlige/momeala;

5. Cum se "pupa" unele forface cu plumbul/momitorul etc.;

6. Proprietati anti-incalcire(antitangle);

Pescuitul La Crap : Forfacele : 8 comentarii

  • @inca mai pescuiesti cu bomba?esti tare de tot si te expui si pe site .bravos .

  • speed daca gasesti textil dacron troller(cei de la gipo il aveau da nu stiu daca il mai importa)incearca-l.eu pt.monturi il folosesc,e super,are avantajul ca nu se incurca carligele mai ales pt.dunare la bomba(carligele bagate in momitor,o stii nu?)

  • berkley whiplash e teflonat, mia placut foarte mult dar am descoperit ca nu e rezistent la abraziune :( , acuma depinde de fir ... power pro am auzit multe lucruri bune despre el...

  • @alinhulea-incearca fir textil teflonat!e mai rezistent!si intodeauna,monturile pe care ti le faci singur sunt cele mai bune...eu acuma folosesc un fir textil (cica made in usa) power pro care ar rezista la 40 kg?!.....pe 08.06 plec pe dunare si o sa-ti spun daca e bun(asta in cazul in care o sa am trasaturi sau capturi la montura facuta cu el)!

  • ce folosesc eu :

    forfac 12-15 cm textil subtire, cu bucla 8 la cel de 25 lbs si nod grinner la cel de 15 lbs.

    de curand am testat o duzina de textile si am fost neplacut surprins sa vad ca unele au si de 3 ori mai slaba rezistenta(nod grinner) decat cea estimata de producator.

    referitor la testu de abraziune, am fost iar suprins ca textilele care erau subtiri si foarte tari aveau rezistenta la abraziune aproape cat mono normal(nu dau nume). de regula majoritatea textilelor rezista cam de 3-4 ori mai mult la abraziune ca si monofilamentele(testu cu frecarea pe piatra).

    textile incercate de mine la forfac:
    1. berkley whiplash : ffff tare, dar de 2 ori mai putin ca pe rola, abraziune cam cat mono;
    2. sufix: exact cat scrie pe rola de tare la nod, abraziune 4x mono;
    3. mika: exact cat scrie pe rola de tare, abraziune 3.5xmono;
    4. wft: de 3 ori mai slab decat scrie pe rola(6.5 kg fata de 20kg pe rola!!!), abraziune 5x mono;

    referitor la nodurile cu care sunt legate de vartej forfacurile, am luat ca reper un textil sufix de 15 lbs = 7 kg , rezistenta la noduri a fost asa:

    1. bucla simpla (granny knot) : 3.5 kg;
    2. bucla 8 (eight figure loop): 4.5 kg;
    3. nod grinner - 6 spire (uni knot) : 6.9 kg

  • in functie de locul unde pescuiesc folosesc diferite tipuri de forface!pe dunare de ex,nu fac forfac,pun direct pe fir un pb de 100-125 gr,fac un ochi cu un varnis ca pb sa nu scape spre ac,si leg acul la 10-15 cm de pb(montura invatata de la un pescar adevarat de dunare,stefanpescarul)!pe balta daca are fund malos folosesc pb plat de 50 gr,sau naditor,cu un singur maxim doaua ace!dar iti zic,sunt multe "retete" de forface ptr crap!astept ca si tine cat mai multe idei(eventual cu poze)!fire-ntinse tuturor incepand de maine!

  • forfac de 10cm la aruncat, mai lung la plantat si fir de par de obicei pentru 3 boabe porumb.din textil 0.14 de cele mai multe ori

  • eu folosesc un forfac intre 10 cm si 25 cm la crap. la cteno folosesc un forfac de 5 cm deoare ce acest peste musca nu absoarbe momeala. folosesc un fir cu camasa un ac teflonat si firul care il las bag momeala boilies, boabe de porumb..
    iar la montura ii bag o agrafa ca sa introduc usor forfacul.
    sunt multe tipuri de forface, forfac cu anou, cu fir de par.,.