La pluta pe Olt

Pescuit sportiv
Share
img
Pescuitul  pe Olt  iti poate oferii multe satisfactii dar si multe neplaceri,pentru ca este un pescuit daca vreti un rau care te tine in garda,un pescuit care nu iarta daca lasi garda jos in sensul ca daca nu aplici  tehnica,metoda,stilul,echipamentul sau nada corespunzator,potrivit atunci lovitura sub centura va fi destul de dureroasa in sensul ca te vei intoarce acasa fara nici un peste.


Deasemenea un lucru foarte important la care tin foarte mult este acela de a te consulta daca ai ocazia cu un localnic,cineva care cunoaste locurile ,zonele care tin peste si care nu , pentru ca n-ai de unde sa sti unde merge si unde nu Oltul ARE 650 KM de unde izvoraste si pana la varsare asadar un localnic va poate umple juvelnicul.Puteti trece de la o extrema la alta imediat.


In zona  unde pescuiesc sunt locuri interesante pentru pescuitul la pluta avand o gama foarte diversificata de locuri unde sa pescuiesc ,am parte de asemenea de adancimi variate de curenti puternici de golfuri naturale sau artificiale prin excavarea de balast,locuri care tin peste,pesti care la randul lor s-au adaptat la orice transformare,situatie  a mediului  lor  natural.

Pescuiesc pe lacuri de acumulare care au unele chiar si 22 km lungime si 1,5,-2 km latime,o intindere foarte mare de apa si unde este foarte dificil sa pescuiesti,adancimi intre1- 20 m,ceea ce face pescuitul la pluta   foarte dificil,greu,pretentios,mai ales in acele locuri unde pescuiesti de pe dalele de ciment.

Spre exemplu pescuiesc pe l.a de la Ipotesti, Slatioara, Malu Rosu, Frunzaru,Arcesti,Mosteni dar si pe baltile adiacente unde pescuitul este mai usor de executat cum ar fi balta Potcoava, balta cu stalpi, balta Cacana 1 si 2 etc.


Inainte de a face o partida de pescuit la pluta pe Olt  ,hotarasc cu o zi ,doua inainte locatia,analizez situatia, eventual sun prieteni daca nu sunt bine informat sau nu prea cunosc locul respectiv,cer informatii in primul rand atunci cand intreb pe cineva  despre curenti daca acestia exista sunt puternici nu sunt sau lipsesc,cer informatii despre adancimile din zona despre fundul apei daca stie ceva este nisipos ,malos,cer informatii despre vegetatie cum este abundenta,rara sau lipseste,cer informatii despre momelile care  au dat randament in zona respectiva, despre orele  cand apa creste sau scade iar cel  mai important lucru  vremea vezi daca vrea te ajuta sau nu,deasemenea ph-ul apei este foarte important dar aici deja intram in lucruri mai dificile pentru un pescar amator,eu unul am facut rost de niste valori ale ph-ului apei  din zona in care pescuiesc, sa stiti ca difera foarte putin de la o zona la alta.


Alt factor impotrant la care tin foarte mult este nada pe care o adaptez in functie de situatie de culoarea apei daca aceasta este o apa curata ,limpede voi folosii o nada cu o culoare mai stridenta gen negru ,galbena,rosie,verde,astfel pestii vor devenii mai intersati de nada vazand-o mai atractiva ,mai interesanta.

Daca apa este tulbure voi folosii o nada cat mai apropiata de culoarea de pe fundul apei,maro etc.

Compoztitia o fac  in functie de orele stabilite de pescuit in ziua respectiva.
De asemenea un factor impotrant de care trebuie sa tii cont la nada este ph -ul apei.

Pentru pescuitul ,,la dala'' un pescuit dificil,incomod  trebuie sa facem o nada mai tare mai compacta ca sa poata ramane pe cimentul de pe fundul apei  , 50% pe vertical.






De  regula  sunt simplist ,imi place sa fiu ordonat la pescuitul de pluta sa nu ma aglomerez cu mai mult de maxim 2 bete fixe.Daca pescuiesc la match sau  pe romaneste la culisanta atunci incerc pe cat posibil sa indeparteaz lucrurile de prin preajma mea care nu-mi sunt de folos dandu-le undeva mai in spate.

Prefer  bete intre 4-6 m  daca pescuiesc cu bete mai mari de 6 m imi obosesc mana iar pescuitul  nu mai devine o placere.

Sunt fanul numarul 1 al vergilor de 3-4 m deoarece acestea imi ofera un pescuit fin,de viteza, cel mai important de antrenament,un control foarte bun asupra liniei dar si pestelui.


Ca fire prefer fire de 0,08-0,14 ace de 0,12-0,16,pluta cu un gramaj foarte mic si bete de calitate.

Cel mai mult prefer sa pescuiesc  primavara ,pentru ca aici iti etalezi calitatile de pescar in pescuitul foarte fin pe care trebuie sa-l practici pentru ca altfel nu nu vei avea rezultate asta insemnand finete maxima.

Sper ca in principiu v-am lamurit cum sta treaba la pescuitul pe Olt eu asa il practic,cred ma majoritatea dintre voi aveti tehnici diferite multi ati pescuit pe Olt nu stiu daca e cineva care nu a pescuit cel putin o data ,dar important e sa si prindem nu doar sa ne uitam la vecinu' cum prinde...


Articol scris exclusiv pentru site-ul PescuitMania.ro


Pana la urmatorul articol va salut si va urez Fir Intins!

La pluta pe Olt : 14 comentarii

  • a fost cinevala farcasele,a prinns ceva.nu am fost pe acolo si nu cunosc locul

  • d-le pepy sunt un fan al dv. v-am adresat o intrebare anul trecut tot aici dar nu mi-ati raspuns...! va adresez alta acum! iarba/vegetatia de pe fundul apei nu va deranjeaza? eu sunt un fan al feederului! ce ma sfatuiti? cu respect!

  • ok multumesc si astept vesti de la dvs.

  • deocamdata nu a inceput sa mearga pe nicaieri am sa va anunt daca incepe...

  • buna ziua dl. pepy, aveti cumva informatii daca salaul a inceput sa mearga pe la draganesti sau prim imprejurimi?
    multumesc


  • vorbim pe privat imi lasati un id de mess si va spun si cum va fi anul acesta.

  • domnule pepi,acum vreo 3;4 ani eu pescuiam la pluta la cacana in balta 2 spre ipotesti si ca loc aveam,cu rezultate mai bune zona aceea de langa strada unde in apropiere era o baraca (o cladire)unde era paza de la garajul de masini care lucrau in balastiera de acolo.se forma ca o coada de apa langa sosea si era si ceva buruieni dar la pluta cu mamaliga si rame prindeam caras frumos.de atunci nu prea am mai dat in balta aceea dar am mai prins pe olt pe malul drept unde erau niste balti mai mici mai ales cand era apa scazuta pe olt si pe malul stang acolo la bariera unde se escava.in 2011 am prins ceva in barajul slatina pe malul drept in curba pana in ecluze si pe malul stang acolo unde este o teava care trece pe sub drum din baraj spre cacana.in aceste locuri in 2011 am luat mult ciortan la mamaliga si tare vreau sa vad daca anul 2012 v-a fi la fel.va rog sa ne dati si noua informati daca a inceput sa manance in unul din aceste locuri.eu aveam ca destinatie mai mult campul mare si dragoiesti dar s-a facut drumul rau ca nu mai este asfaltat de 50 de ani si nu mai agreiez acest traseu.fiind aproape de zona consider ca a-ti putea sa aveti informatii in orice moment.in perioada de prohibitie pe acolo se mai pescuia cu o undita ;anul acesta v-a fi la fel?va doresc sanatate si fir intins.

  • ok,va multumesc d-le pepy,astept vesti.fir intins

  • deocamdata nu a inceput pe nicaieri de cateva zile s-a mai prins dar pe baltile adiacente,cacana etc, unde apa are o adancime mai mica si pestele a mai inceput sa circule dar peste mic caras,babusuca,posibil sa incepata in 2-3 saptamani calumea daca vremea tine cu noi.vremea a fost rece ,lacul de acumulare de la ipotesti spre exemplu jumate este inghetat datorita ghetii foarte groase ,de aceea se preconizeaza ca prothibitia va incepe mai tarziu undeva in jurul datei de 16 aprilie.deci salaul nu a inceput pe nicaieri cum aud ceva te anunt,sunt informat zilnic in legatura cu ceea ce se petrece pe olt.

  • va salut d-le pepy eu sunt un pescar din slatina mutat la bucuresti si vin mai rar pe olt dar de cate ori vin stsu aproape tot timpul pe balta,spuneti-mi stiti daca a inceput salaul la arcesti la twister?sau a inceput salaul pe undeva?fir intins