Lipitori pentru pescuit

Nade si momeli
Share
img

Lipitorile sunt parazite, hranindu-se in special cu sangele altor animale. Unele lipitori pot suge la o singura hranire, de cinci ori greutatea proprie, din care pot trai chiar si
un an.

Ce este lipitoare: este un vierme inelat, asemenea ramei, cu corpul alungit, fusiform si prezinta in interior nervii, vasele de sange si canalul digestiv. Peretii corpului sunt alcatuiti din musculatura longitudinala si transversala. Cu ajutorul ei lipitoarea se poate deplasa (isi alungeste corpul la maxim, se ataseaza cu ventuza craniana, isi elibereaza ventuza caudala si isi trage corpul spre inainte) in mediul acvatic sau terestru. La detectarea oricarui pericol isi reduce lungimea, ghemuindu-se. Ambele capete ale corpului sunt prevazute cu ventuze bine dezvoltate cu ajutorul carora se hraneste si se ataseaza de corpul victimei. Cand nu se hraneste sta lipita de pietre sau plante. 

Majoritatea lipitorilor traiesc in apa, deoarece supravietuiesc numai in locuri  umede. Daca stau mult la loc uscat se deshidrateaza. Majotitatea prefera apele foarte lente sau aproape statatoare si zonele mlastinoase.

Lipitoarea consuma vietuitoare cu corpul moale. Prezinta trei lame maxilare semicirculare, dintate. Cu ajutorul acestora produce rani de forma literei „Y” pe pielea bovinelor, ecvinelor si a animalelor. Glandele salivare elimina o substanta ce dilata vasele victimei si impiedica coagularea sangelui.

Lipitoarea poseda organe masculine si feminine (este hermafrodita). In timpul
imperecherii unul dintre parteneri se comporta ca mascul. Unele specii  depun sperma direct in orificiul genital al partenerei. Altele ataseaza  pungute spermatice de pielea partenerei, iar materialul germinativ ajunge prin piele la locul de fecundare.

Ovulele fecundate nu sunt doar depuse in apa. Sunt atasate intr-o membrans
mucoasa, iar cand parasesc corpul lipitorii, pe la nivelul capului,  aceasta membrana se inchide si devine un asa-numit cocon ce-i ofera protectie.

Unele specii isi ataseaza coconii de pietrele din apa sau ii ingroapa in solul umed. Durata dezvoltarii este de 4-10 saptamani.

Lipitoare este folosita in pescuit ca momeala pentru o multitudine de pesti. Reprezinta o ‚delicatesa’ foarte ravnita de somn, mreana, clean si chiar de salau, datorita continutul ei bogat in sange. 

Prinderea ei in carlig e o adevarata aventura. Poate fi prinsa in carlig asemenea unei rame, cu mentiunea ca va trebui, cu ajutorul unei lame/cutit, sa-i crestam din loc in loc corpul aica pielea, pe toata lungimea lui pentru a spori atractia.


O alta metoda  presupune inteparea unui capat in apropierea ventuzei, urmand ca a doua ventuza, de la celalalt capat (cel liber), sa  o indepartam cu o foarfeca.


Cea  mai greu de realizat e‚ intoarcerea "lipitorii pe dos" cum se realizeaza: 

  • prindem unu capet cu o penseta, 
  • al doilea capat al lipitori il indepartam cu o foarfeca, 
  • cu o alta penseta intoarcem interiorul lipitorii spre exterior prin apropierea de prima penseta. 
  • carligului (varful acestuia) va patrunde in corpul lipitorii in apropierea ventuzei ramase.

Lipitori pentru pescuit : 0 comentarii

Nu exista comentarii