Pescuit Mania , pescuitul sportiv in Romania | Pescuit Mania - Contact Inscriere
Cont utilizator
User:
Parola:
Retine datele
Am uitat parola

Pescuit la Avat

Tag-uri: Avat


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/pescuitmania/public_html/pescuit.php on line 206

pescuitul la Avat

Denumire stiintifica: Aspius aspius
Denumire populara:
peste Avat

Capturi de pescuit la Avat

Articole de pescuit la Avat

 
Descriere: ihtiologie
Corpul avatului este alungit, viguros, cu solzi mici bine fixati cu striuri, cu spinarea si muchia ventrala rotunjite, inotatoarea dorsala mai inalta decat lunga, taiata oblic si mult impinsa spre coada. Are capul conic, gura mare, larga, cu falca de jos arcuita in sus. Colorit: muchia spinarii bate in verde - albastrui, iar laturile si pantecele sunt argintii lucioase. Aripioarele ventrale au marginile roscate.
Lungime normala: 40 cm
Lungime maxima: 80 cm
Greutate: 2-12 kg
Dimensiune legala pt retinere: 30 cm
Reproducerea la Avat

Traieste singuratic, in special in straturile superioare ale apei. Se reproduce prin martie, in rauri, pe fund pietros sau nisipos unde femelele, cam in al cincilea an de viata, isi depun icrele - intre 80.000-100.000 icre.

Hrana - Nade si Momeli pentru Avat

Se hraneste cu peste mic. Astfel, in ordinea preferintei: obletul, rosioara, platica, plevusca, iar in josul Dunarii, puietul de scrumbii.

Nu refuza nici crustacei, moluste, viermi sau insecte.Perioada cea mai intensa de hranire este aprilie - octombrie. Primavara poate fi gasit in apropierea suvoaielor repezi, care aduc maruntisul luat de curent, dar si in zonele unde apa limpede din balta se intalneste cu cea tulbure a raurilor.

Cand curentul este prea puternic prefera sa stea mai aproape de maluri. Vara, cand nivelul apelor incepe sa se echilibreze, avatul isi cauta locurile de vanatoare pe langa bancurile de nisip, la apa incalzita unde se aduna puietul, dar locurile preferate ramangurile de varsare in rauri sau in Dunare, ale garlelor si canalelor. Rar mai poate fi gasit in balti.

Toamna, pe masura ce apele se racesc, avatul coboara spre fund, continua sa "muste", insa mai rar

Tehnici de pescuit la Avat:

Echipamentul trebuie sa fie adaptat pentru acest peste.
Firul nu trebuie sa fie mai gros de 0,18-0,20 deoarece avatul oboseste destul de repede si nu pune prea mari probleme la scos.

Firul textil pe o ape foarte limpezi e posibil sa aiba multe urmariri fara atac.

Lanseta potrivita este de 2,14 m cu o putere de 3.5 - 14 g, putand sa execute perfect lanseuri cu toate nalucile incepand cu voblere de 3g pana la oscilante de 15 g.

Mulineta este bine sa fie una mai rapida cu un raport de minim 5:1.

Naluci pentru avat :


Din gama rotativelor cele mai bune sunt Martin Fly Tail nr 4 de culoare argintie, paleta si corp si musca de pe ancora portocalie cu fulg maro, Mosca Mosquito marimile 3-5 indiferent de culoare fulgului (galben, rosu, negru) si cu paleta argintie si aurie. 

La rotative trebuie folosit un antirasucitor, deoarece la vitezele care le prinde rotativa in curent se poate incalcii foarte repede firul.

Nimic nu poate inlocui o oscilanta atunci cand avatul sta la mare distanta de mal si trebuie sa lansezi peste 50m. BerTi de 3-7 cm lungime, argintate si nichelate, Blue Fox Pixie de ½ oz, ABU Toby de 10g, Crocodil si Little Clio sunt cateva din cele mai bune.
Din gama voblerelor cele mai folosite sunt Rapala Suspending 6 si 8 (SB) sunt deosebit de eficace in orice sezon, Yo Zuri Pin's Minnow Laser de 5 si 7 si LX-Minnow de 6,6 si 8,8. Twisterele sunt foarte prinzatoare mai ales intr-o apa rece primavara devreme si uneori chiar si iarna.


Din gama mustelor cele mai bune muste s-au dovedit a fi cele de aproximativ 3-5 cm albe si din fulg de ratoi pestrit facute de Legance.

Lansati in amonte si tineti firul in permanenta intins.
Cautati locuri mai putin batute si pastrati o liniste desavarsita.

Avatul este un peste de suprafata care se ghideaza foarte mult dupa vaz si vede foarte bine ce se misca in afara apei.

Nu exista tehnici pescuit Avat
Gastronomie:  
supa crema de peste cu iaurt
bulete de cartofi cu peste
drob de peste
peste la protap
peste oceanic la gratar

Articole despre pescuitul la Avat

Pescuitul avatului la momeli artificiale
Pescuitul avatului la momeli artificiale Avatul (Aspius As...
Detalii articol
Rockyonutz, 25.04.2014 12:32
Pescuitul avatului - montura buldo
Pescuitul avatului - montura buldo

Pescuitul avatului cu musca –&n...

Detalii articol
Ionut the carp, 02.10.2010 22:30

Capturi de pescuit la Avat

imagine captura

500 (kg)

imagine captura

3 (kg)

imagine captura

2.7 (kg)