Pescuit Mania , pescuitul sportiv in Romania | Pescuit Mania - Contact Inscriere
Cont utilizator
User:
Parola:
Retine datele
Am uitat parola

Pescuit la Stiuca

Tag-uri: Stiuca


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/pescuitmania/public_html/pescuit.php on line 206

pescuitul la Stiuca

Denumire stiintifica: Esox Lucius
Denumire populara: Stiuca, catea , ciuca, marlita
peste Stiuca

Capturi de pescuit la Stiuca

Articole de pescuit la Stiuca

 
Descriere: ihtiologie

Stiuca are corpul alungit, usor turtit lateral, capul este lunguiet, putin curbat din profil. Botul seamana cu ciocul de rata.

Stiuca are o gura larga, cu falcile care se deschid pana sub ochi, in asa fel incat poate inghiti un peste aproape de aceeasi marime. Dintii sunt bine dezvoltati, puternici si ascutiti. Maxilarul inferior este mai lung decat cel superior.

O alta caracteristica este inotatoarea dorsala, situata departe de cap, in apropierea cozii, la acelasi nivel cu inotatoarea de sub coada. Linia spatelui este usor bombata, in timp ce linia ventrala este dreapta. Ochii sunt dispusi sus, in regiunea fruntii.

Lungime normala: 40-50 cm
Lungime maxima: 150-180 cm
Greutate: 2-15 kg
Dimensiune legala pt retinere: 40 cm
Reproducerea la Stiuca

Stiuca este pestele care se reproduce cel mai devreme in afara de mihalt.

La sfarsitul lui februarie stiuca incepe reproducerea, adunandu-se in grupuri sub stratul de gheata inca netopit.

Perioada de reproducere a stiuci se poate prelungi pana la sfarsitul lui martie, iar in cazul unor ierni deosebit de geroase, chiar pana la inceputul lui aprilie. De regula, masculii ajung la maturitatea sexuala in cel de-al treilea an de viata, femelele la 3-4 ani.

O femela depune cate 100000-350000 de boabe de icre, dar exemplarele deosebit de mari detin in ovare chiar cantitati ce depasesc o jumatate de milion de icre, pe care le depun intr-o singura portie. Icrele sunt de culoare galbuie si au un diametru de 2,5-3 mm.

Hrana - Nade si Momeli pentru Stiuca

Stiuca are o digestia foarte rapida, dar eficienta insa se pare ca aportul de substante nutritive este destul de redusa. Acest lucru este demonstrat de unele cercetari efectuate in conditii de acvariu, in cursul carora s-a stabilit ca pentru a-si spori greutatea corporala cu 1 kg o stiuca are nevoie sa consume aproape 10 kg de hrana! Se poate calcula deci ce cantitate enorma de peste este consumata anual de stiucile care populeaza baltile si lacurile. In unele crescstorii de pesti din occident, in bazinele cu crapi mari, se introduc adesea intentionat cateva exemplare de stiuca, care exercita in bazin rolul de "peste-politist", adica mananca toate exemplarele mai mici ale unor specii fara valoare care s-au raspandit in helesteu si care concureaza crapul, consumand hrana care ii este destinata. Stiuca este denumita si pestele-sanitar al apelor dulci si mai ales al crescatoriilor de crap, pentru ca devoreaza toate exemplarele bolnave sau moarte din bazinul respectiv. Stiuca este un peste extrem de rezistent. Ea nu moare nici in conditiile cele mai vitrege, iar daca ii lipseste hrana, cel mult se dezvolta mai lent. Nu prea simte durerea sau o suporta foarte usor, daca, de-abia scapata de moarte, cu carligul agatat in gura (pe care l-a rupt de pe fir), este in stare sa inghita imediat o alta momeala ce-i apare in fata. Rezista bine si la vatamarile corporale. Spuneam mai sus ca in stomacul stiucilor pescuite s-au gasit fire intregi si carlige, dupa cum au fost prinse exemplare in corpul carora era implantat un carlig mare, rupt probabil candva de pe fir.

Tehnici de pescuit la Stiuca:

Pescuitul la stiuca este o provocare, ses stie ca stiuca este foarte bataioasa iar atacurile ei sunt rar egalate de alti pesti rapitori.

Un pescuit la stiuca presupue un arsenal relativ simplu: - lanseta de 2.10 - 2.70 - o mulinete de spinning de 1000-3000 - un fir monofilamnet sau textil de 0.16-029 - strune - momela (oscilante, lingurite, voblere, etc)

Nu exista tehnici pescuit Stiuca
Gastronomie:  
Carnea de stiuca este deosebit de gustoasa ceea ce îi confera acesteia o valoare economicã ridicatã. De asemenea, icrele de stiuca sunt foarte apreciate.

peste irlandez
placinta cu peste
peste prajit
peste pane cu bere
rosii umplute cu peste

Articole despre pescuitul la Stiuca

Nodul Rapala
Nodul Rapala


Nodul Rapala

...
Detalii articol
PescuitMania, 27.07.2011 19:49
bombeta
bombeta

Pescuit la bombeta, pescuit la stiuca

<...
Detalii articol
marupescaru, 04.06.2011 22:08

Capturi de pescuit la Stiuca

imagine captura

3 (kg)

imagine captura

9 (kg)

imagine captura

1 (kg)