Pescuit Mania , pescuitul sportiv in Romania | Pescuit Mania - Contact Inscriere
Cont utilizator
User:
Parola:
Retine datele
Am uitat parola

Pescuitul salaului pe ape statatoare

Tag-uri: Salau, Tehnici de pescuit

Rata: 5.65/ (415 voturi) (Acorda o nota...)

Pescuitul salaului pe ape statatoare

   
In acest articol mi-am propus sa va prezint cateva aspecte legate din pescuitul salaului pe ape statatoare (lacuri, balti sau canale) la momeli artificilale, mai precis la cea mai utilizatat naluca in prinderea acestui peste : twisterul.

Dupa cum stim twisterele se clasifica in 2 categorii majore: 
 • gruburi (twistere  care imita viermii) si  
 • shad-uri (twistere care imita pestisorii mai mici).

        Din punctul meu de vedere calitatea acestora este data de gradul lor de flexibilitate. Cu cat naluca este mai moale (soft) cu atat sansele de a pacali un salau sunt mai mari deoarece acestea au o miscare mult mai naturala in apa si astfel se aseamana cu pestisorii care sunt considerati ca fiind o posibila prada.
        In materie de grub-uri, din ce am incercat pana acum cele mai prinzatoare au fost cele de la Cabela's, in timp ce cele mai prinzatoare shad-uri sunt fara indoiala cele de la Relax Kopyto, mai precis cele cu coada zimtata.
In cele 2 poze de mai jos aveti cateva exemple ale celor 2 categorii :

         Un alt factor important este alegerea culorii twisterului. Pentru inceputul partidei recomand alegerea unui grub/shad de culoare alba simplu sau in combinatie cu rosu, portocaliu, verde, albastru sau negru, cu glitter (sclipici) sau fara. Dupa care a doua optiune ar fi cele de culoare verde de diferite nuante. De regula aceste 2 variante sunt cele pe care pescarii le aleg cele mai des, si pe buna dreptate deoarece deseori dau rezultate excelente pe apa limpede. In cazul in care apa este tulbure se recomanda culori mai vizibile precum : portocaliu, rosu, galben, sau roz.
         
 In cazul in care pescuim pe o apa in care se pescuieste des cu astfel de culori putem experimenta si nuante noi, mai putin stridente precum negru cu verde sau chiar maro.
         In general partida pescuit la salau ar trebui inceputa cu culoarea alb, in cazul in care rezultatele sunt nule schimbarea nuantei twisterului este inevitabila, insistenta fiind cheia intr-un astfel de pescuit.
        
         Urmatoarea dilema intr-o astfel de partida: alegerea jig-ului cu care pescuim. Pentru acest lucru criteriile cele mai importante sunt adancimea apei si firul cu care pescuim. In cazul unei ape cu o adancime mica de pana la 1-1.5 avem nevoie de:
 • jig-uri cu o greutate de 3.5-6 gr
 • fir textil cu grosimea de 0.10-0.12 / fir monofilament 0.18-0.22
 • lanseta cu putere de aruncare de 5-15 gr sau 5-20
 • mulineta de marimea 1500-2000

In cazul unei ape cu adancimi de peste 2 metri, echipamentul folosit se schimba:

 •  un jig-uri de peste 6-7 gr pana la 11-13 gr daca apa peste 4-5 metri
 • firul asemanatoar, cu cat este mai subtire cu atat avem un control mai bun, dar in cazul unor peste de talie mare grosimea firului poate creste
 • lanseta cu putere de aruncare 5-25 sau 10-30 gr
 • mulineta de marimea 2000-2500

        Ca si un ultim aspect localizarea salau in ape statatoare nu este atat de complicata. Acesta sta pe langa praguri, pe langa structuri submerse (copaci), sau in zone cu fund nisipos/pietros. 

In locuri in care agatatorile sunt putine putem pescui clasic cu jig, carligul fiind situat in afara twisterului; in timp ce intr-un loc cu agatori cu un numar mai ridicat recomand ascunderea carligului in grub/ shad prin monturi de tip offset. Daca nu dispuneti de asa ceva puteti apela la un mic artificiu chiar si pe malul apei. 

Aceasta tehnica este valabila doar pt shad-uri si consta in taierea acestuia cu un cutit (briceag) cativa centimentri in interiorul acestuia, dupa care introducem carligul jigului pana cand acesta este pe punctul de a iesi din shad, in acest caz inteparea pestelui fiind mai puternica decat de obicei.


Va astept cu intrebari daca este cazul. 

Fir intins!

 

 

 

Pescuitul salaului pe ape statatoare

 
Pescuitul salaului pe ape statatoare | 6 Comentarii
 1. 1

  Re: Pescuitul salaului pe ape statatoare

  marius8 in 29.03.2012 19:05
   

  frumos articol am dat si eu cu asa cva dar la 2 aruncari le scoteam fara cudita din cauza agataturilor

 2. 2

  Re: Pescuitul salaului pe ape statatoare

  Ionut the carp in 31.03.2012 22:58
   

  ca o completare si aprofundare a stilului mai puteti gasi unele informatii si aici:
  http://pescuitmania.ro/pescuitul-rapitorilor-stilul-jigging-ar-320.htm
  http://pescuitmania.ro/prezentarea-jigului-ar-218.htm


  @marius8
  indiferent cat de multa agatatura ai avea sa scoti de fiecare data guma fara coada detona ceva in calitatea nalucii... ori naluca avea coada aplicata pe corp si nu era prinsa foarte bine(caz des intalnit la plasticele ce au corpul intr-o culoare si coada alta culoare sau cozile fosforescente), ori materialul foarte foarte subtire si slab calitativ, ori ai decupat putin spre coada ca sa bata mai agresiv... Ar mai fi o cauza, dar putin probabila (daca din 20 de lansari stricai 10 plastice), de multe ori se intampla ca strapazanul 25-30cm sa apuce doar coada si sa o rupa.

 3. 3

  Re: Pescuitul salaului pe ape statatoare

  asadarew in 05.04.2012 21:37
   

  adevar grait-ai .....recuperare prea rapida , salaul muscind ,,coada,,,in plus recomand calitatea unei scule [fie si accesoriu]in defavoarea pretului.

 4. 4

  Re: Pescuitul salaului pe ape statatoare

  old_radu in 06.04.2012 23:14
   

  @ asadarew ...se vede experienta de pe Varsolt ...lol !

  @ Rockyonutz...frumoasa prezentare , felicitari !

 5. 5

  Re: Pescuitul salaului pe ape statatoare

  niki in 11.05.2012 22:16
   

  dar cand apa are peste 15m, cum se procedeaza? si ce marime de twuystere sa folosim si pe ce greutate

 6. 6

  Re: Pescuitul salaului pe ape statatoare

  Ionut the carp in 17.05.2012 00:29
   

  @niki
  iti voi raspunde eu, din experienta mea.Salau la acea adancime nu am scos niciodata, cel mai adanc loc din care am scos un salau a fost un prag la 12m adancime (pe dunare)... in momentul in care am adus salaul la suprafara avea ochii bulbucati si pestele era aproape mort... diferenta de presiune si-a spus cuvantul... iar pe lacuri, o situatie similara la o adancime de 6,5m. Pot spune ca la adancimi mai mari de 12-15m stau numai somnii si foarte foarte rar mi-a fost dat sa ma intalnesc cu domnul vargat la acea adancime... poti incerca cu jiguri de 14-17grame si shaduri cu bataie foarte agresiva (coada mare si material moale) in genul celor de la BigHammer. Pe rau poti ajunge cu jigul si la gramaje de 60-80grame, in functie de curentul apei si un pescuit mai mult la verticala (saltat jigul de pe fund de 6-7ori in zona structurii si reluat procedeul).

Pentru a putea comenta/nota "Pescuitul salaului pe ape statatoare" trebuie sa va logati.
Nu ai cont pe Pescuit Mania inscriete acum. Inscriere