STIUCA ROMANEASCA

Despre pesti
Share
img

Stiuca este unul dintre cei mai  spectaculosi pesti care traiesc in tara noastra,reprezentand trofeul cel mai rafnit de catre toti pescarii sportivi,romani sau straini. Foarte raspandita in Delta Dunarii,in apele de ses si lacuri de acumulare ,stiuca poate ajunge la peste  1 metru lungime si 25 kg,greutate fiind uneori  semnalate cazuri  de exemplare  mult mai mari,neomologate insa.


In denumirea populara mai poarta numele de  catea,mirlita, ciuca.Stiuca este un peste extrem de  hraparent inghitind  aproape tot ce-i iese in cale,fiind destul de des intalnita in ape linistite,limpezi,cu fund curat,locul preferat in care vaneaza este in apropierea malurilor printre tufisuri,stuf. 


Sezonul favorit al stiucii este  primavara  februarie-martie dar si toamna septembrie-noembrie, pana cand apa ajunge la 0 grade celsius. Temperatura optima preferata  de stiuca este de 17-18  grade . Carnea de stiuca este deosebit de gustoasa ceea ce ii confera stiucii o valoare economica ridicata,deasemenea icrele sunt foarte apreciate

Pescuitul la stiuca.
Stiuca poate fi pescuita si cu undita dar rezultatele  cele mai spectaculoase   se obtin la pescuitul cu naluci,twistere,linguri,voblere,oscilante,rotativa,etc, dar si la pescuitul cu momeala naturala cum ar fi pestiorul viu, stiuca nu se lasa mai prejos.
Dupa ce este intepata stiuca sta cateva secunde nemiscata apoi  trage cu putere, cei mai multi dintre pescarii sportivi considera pestele un partener de lupta si nu un fel de mancare.


Momentul inteparii si reactia imediata a pescarului sunt elemente esentiale  pentru prinderea pestelui,ca si in viata  asa si in pescuit exista invinsi si invingatori.
Dupa un studiu recent facut  de expertii englezi, in lunile februarie-martie -aprilie , stiuca prefera twisterele si voblerele, aceasta reactie poate fi explicata usor: - stiuca vine dupa o perioada de iarna unde s-a hranit numai cu pestiori si alte  momeli naturale, si de aceea la inceput de primavara cauta ceva  nou, atractiv.
Insa acelasi studiu arata ca in lunile septembrie-noiembrie stiuca prefera momeala naturala ca pestiorul viu si linguritele.



Despre linguritele de stiuca pot sa va spun ca  este etapa cea mai dificila in alegrea uneia dintre ele, mereu ne punem intrebarea , oare asta este cea preferata de stiuca, sau  cealalta ca este mai colorata''dar  va dau un sfat ... nu va luati dupa alti pescari mergeti pe mana voastra, aveti incredere in voi, incercati mereu ceva nou daca vedeti ca nu  aveti rezulate.

Dupa parerea mea cea mai buna lingura este cea care prinde in cadere,deci lasati lingura sa cada  pe fundul apei,nu va lasati inselat de toata gama de lingurite, ca asa cred ca sunt peste 1000 de modele pe piata autohtona, cautati de obicei  ceva  bun de la un producator renumit.



Despre pestisorul viu va pot spune ca stiuca prefera mai multe specii ca: caraselul,obletele etc.   Referitor la prinderea pestisorului in montura sunt poate zeci de metode  , cea mai potrivita este cea  infipta cu o ancora sus  si una jos.

Ca locati  cele mai potrivite sunt: -Uzlina
-Complexul Razelm-Sinoe

STIUCA ROMANEASCA : 0 comentarii

Nu exista comentarii