surprinzator...cten-ul la naluca

Pescuit sportiv
Share
img

Dupa cum mentionam in articolul intitulat ,,Stiuca la rotativa”, nu numai pestii rapitori pot fi tinta unui pescuit la naluca ci chiar ,surprinzator, un peste considerat  a fi printre cei mai pasnici.

Am sa incerc sa prezint mai jos tehnica de capturare a celui mai bataios reprezentant al familiei ciprinidelor cu ajutorul linguritei rotative, atat din experienta mea cat si din documentarea pe care am facut-o.

Denumit stiintific ,,Ctenopharyngodon idella” dar mai cunoscut sub denumirile populare: amur alb, crap chinezesc, cosas, ten (sau cteno), se pare ca uneori nu este un peste chiar atat de pasnic si de vegetarian cum credem noi, ci dimpotriva. Anul trecut am reusit sa prind mai multe exemplare din aceasta specie cand incercam sa pacalesc cativa cleni cu rotativa (vazandu-i de sus de pe mal am crezut initial ca sunt cleni). Dar asa cum se intampla de obicei: pe cei mai mari nu am reusit sa-i scot (fie au scapat din ancora, fie au rupt firul si s-au dus cu rotative cu tot).

A fost o surpriza nemaipomenita, pentru ca nu-mi venea sa cred ca ierbivorul de ten are indrazneala sa se dea la rotativa mea, si mai ales ca dimensiunea pestilor intrecea cu mult asteptarile mele. Desi, ca aspect, seamana destul de mult cu cleanul, din felul in care se bate incepand din momentul capturarii si pana cand este bagat in minciog (daca reusesti) iti dai seama ca ai de-a face cu un ten. Deoarece nu puteam sa cred  ca unul dintre cei mai pasnici reprezentanti ai ciprinidelor (mancator de iarba), atenteaza la bucata mea de tabla care nu avea nici cea mai mica asemanare cu ceva din meniul lui obisnuit (initial ma gandeam la vreo mutatie genetica a cleanului rezultat in urma incrucisarii cu un ninja),  am inceput sa ma documentez si iata ce am aflat: in primul rand, se parea ca  descoperisem si eu... apa calda.

Din discutiile pe care le-am avut cu mai multi pescari de rapitor(in mod deosebit din cei care practicau pescuitul cu rotativa) am aflat ca nu eram un caz izolat. O mai patisera si altii si numai cei care au avut sansa au reusit sa scoata pestele pe mal,  dat fiind faptul ca la clean de regula la rotativa se foloseste fir intre  0,16 mm -  0,25 mm, nu te astepti la o ,,bestie” care se bate ca o centura neagra. Ceilalti care au avut ghinion si l-au scapat, muscau din lansete si spuneau niste dimensiuni de te lua ameteala. Dat fiind faptul ca exemplarele de peste 10 kg din aceasta specie nu sunt chiar raritati prin unele ape, este posibil ca un astfel de ,,monstru” sa fi atacat rotativa (primul meu ten l-am prins cu mai multi ani in urma, in timp ce recuperam montura pentru a schimba momeala, iar in carlig erau... boabe de porumb. Am crezut atunci ca l-am luat din intamplare... la japca).


Mergand mai departe, d-nul Victor Tarus, cunoscutul realizator al emisiunii tv. ,,Pescar hoinar” confirma si dansul capturarea unui exemplar de 2,7 kg. la lingura (tinta fiind insa cleanul) si faptul ca a asistat la prinderea unui ten cu mult peste 5 kg, momeala folosita in acest caz fiind… un pestisor viu si care in nici un caz nu-i era destinat respectivului ten.

Dintre naluci, cele mai indicate s-au dovedit a fi linguritele rotative (eu am folosit Mepps nr.1; 2 ; 3), dar cred ca pot fi folosite cu succes si oscilantele de dimensiuni mici si chiar si twisterele. Avand in vedere talia acestor pesti si marea putere de lupta pe care o manifesta pe timpul drill-ului ar trebui sa folosim o lanseta mai lunga si mai rigida, o mulineta puternica cu frana reglata nu prea strans, iar pe tambur un fir de 0,30 mm. de foarte buna calitate (cand  intra un ten de 4 – 5kg. o sa zbarnaie precum coarda de chitara).

Din cauza faptului ca ten-ul are gura moale, carnoasa si nici nu musca prea convins(ciupeste doar ,pe fir simtindu-se doar un mic stop sau o tremuratura) si in lupta crunta care urmeaza in momentul inteparii se intampla de cele mai multe ca ancora sa i se desprinda, va recomand folosirea carligului cu cinci brate care are mai multe sanse sa ramana infipt in gura pestelui. Acest carlig a rezultat din asocierea unui carlig triplu cu brate inegale, cu un carlig dublu. Acestea se vor aseaza ochi peste ochi si se vor fixa prin tragerea peste cele doua tije a unui varnis sau a unui tub de cauciuc (ventil de bicicleta), asa cum se vede in desenul de mai jos.
Cine cauta amurul alb trebuie sa descopere locurile  in care acesta poate fi pescuit prin observarea apei dimineata devreme sau in amurg cand pestii isi cauta hrana la suprafata apei. Altfel nu veti da peste el decat intamplator. Dupa ce ati stabilit aceste locuri, se va  acoperi prin lanseuri repetate, suprafata aleasa avand grija ca terenul din apropiere sa fie favorabil obosirii si scoaterii pestelui. In zorii zilei si pe inserat rotativa va fi condusa astfel incat sa evolueze mai spre suprafata apei, iar peste zi naluca va fi prezentata intre ape si in adanc.
Celor care vor sa incerce un pescuit la peste pasnic cu scule de rapitor le adresez traditionala urare, fir intins.
 

 

surprinzator...cten-ul la naluca : 0 comentarii

Nu exista comentarii