Momeli artificiale

Nade si momeli
Share
img

Odata cu era tehnologiei pescuitul nu faca rabat si incet dar sigur momelile animale incep sa fie inlocuite in anumite situatii de momeli artificiale. Aceste noi momeli au rolul de a atrage pestii rapitori intrucat aceste momeli incerca sa imita cat mai fidel hrana naturala a acestora.

Alegerea unei naluci nu este o treaba simpla trebuie tinut cont de mai multi factori si anume:

  • de specia pe care vrem s-o prindem
  • conditiile de mediu
  • anotimp
  • stilul practicat
  • tehnica folosita

Sa prezentam cateva dintre ele:

Mustele artificiale: sunt cele mai folosite pentru apele repezi in special cele de munte si colinare, dar in ultimul timp pescarii le folosesc cu succes in apele de ses la pescuitul cleanului .

Cele mai cautate specii sunt:

  • pastravul
  • lipanul
  • cleanul

Mustele sunt de mai multe categorii in functie de flotabilitate:

·        musca uscata - imita o insecta vie care pluteste pe suprafata apei

musca uscata

musca uscata

·        musca ude - imita o insecta purtata de curentul apei in adancime.

musca umeda

musca umeda

·        ninfa - imita o larva de insecta.

·        Emergeri – sunt asemenea unor muste ude, dupa ce se intinde firul datorita curentului apei ele se ridica spre suprafata, moment in care de cele mai multe ori survine atacul pestelui.

·        Streamer – muste ce imita pestisori, alevini – se folosesc in special in pescuitul cleanului si avatului pe rauri sau lacuri.

In ultimi ani pescari la musca numiti si "muscari" au inceput sa isi confectioneze propriile muste artificiale. Ajunsi pe malul lacului/raului, il inspecteaza in cautarea insectelor de acolo si isi creeaza modele dupa ceea ce se afla la fata locului.

Naluca: este o momeala artificiala, confectionata din diferite materiale (silicon, lemn balsa, tabla, plastic) ce imita prada pestilor rapitori.

In functie de evolutia care o au aceste naluci in apa putem clasa:

 

A.  Naluci reactive:


1. Lingurile oscilante - acestea oscileaza in jurul axului in timpul inaintarii prin apa. Sunt folosite cu precadere in pescuitul stiucii. Cele mai des intalnite modele sunt: „para” „pijcot” „salcie” „polonic”.

Acestea oscileaza in jurul axului in timpul inaintarii prin apa.

Sunt folosite cu precadere in pescuitul stiucii. Cele mai des intalnite modele sunt: „para” „pijcot” „salcie” „polonic”.

Tehnica de recuperare este mulinarea continua cu o viteza redusa. Pe parcursul recuperarii pescarul poate imprima lingurii cateva ruperi de ritm – prin miscari scurte si rapide din varful lansetei.

linguri oscilante

modele oscilante

 

2. Lingurile rotative -  sunt formate dintr-un ax si o paleta ce se invarte in jurul acelui ax.  In functie de marimea lor dau rezultate bune in pescuitul stiucii, cleanului, avatului, pastravului.

Viteza de recuperare variaza in functie de agresivitatea pestelui si de puterea curentului. Astfel daca este prezent un curent puternic vom mulina foarte incet deoarece forta curentului deja face ca paleta sa se invarta, atunci cand pescuim in aval sau o mulinare rapida atunci cand prezentam rotativa din amonte spre aval.

linguri rotative

modele rotative

3. Spinner-bait-ul – este un jig cu fusta din diferite materiale(cel mai des din plastic) cu 1-2 palete rotative. Se foloseste cu succes in pescuitul stiucii si bibanului pe ape adanci.

Se foloseste cu succes in pescuitul stiucii si bibanului pe ape adanci. Prezentarea se face de cele mai multe ori prin recuperare continua cu ruperi de ritm, dar si prin tehnica ‚dinti de fierastrau’

spinner-bait

un spinner-bait

 

4. Voblerul – imita pestele prada, uneori pana in cel mai mic detaliu; este construit din lemn (cel mai folosit este lemnul de Balsa) precum si din alte materiale (plastic) 

Dintre modele cele mai intalnite amintim:

Voblerele plutitoare sau floating care sunt construite astfel incat sa strabata apa la o distanta de 0,2 – 1.5 m sub firul apei, in functie de viteza de recuperare.

voblere plutitoare

voblere plutitoare

 

Voblerele sinnking sau scufundatoare, sunt acelea care dupa lansare se scufunda pana ajung pe fund; se pot recupera printr-o mulinare lenta, cu opriri si reluari, penrtu a lasa impresia unui peste bolnav.

voblere scufundatoare

voblere scufundatoare

 

Voblerele lipless sau fara barbeta, sunt folosite indeosebi pentru pescuitul stiucii, au o bataie scurta si de amplitudine mare.

voblere fara barbeta

voblere fara barbeta

 

Voblerele topwater sau de suprafata, sunt voblerele care evolueaza la suprafata apei sau imediat sun firul apei (10-20cm). Din categoria voblerelor de suprafata fac parte si Popper-ele, voblere care sunt recuperate prin zmuciri ele facand astfel un zgomot si imprastiind stropi de apa. Pe timpul verii aceste voblere par a fi solutia cea mai buna in pescuitul stiucii.

voblere suprafata

voblere suprafata

 

Majoritatea voblerelor au barbeta. In functie de unghiul barbetei putem clasa:

  1. un unghi ascutit 10-30grade, denota faptul ca voblerul va avea o evolutie pana pe fundul apei. Aceste voblere se scufunda in functie de viteza de recuperare. Daca vom recupera rapid el se va duce „glont” spre fundul apei, odata ajuns acolo vom recupera incep cu 2-3 zvacniri din vaful lansetei. De obicei aceste ruperi de ritm determina pestele sa atace.
  2. un unghi mai mare de 30grade, denota faptul ca acel vobler nu isi va modifica adancimea de evolutie din princina vitezei de recuperare.

Atunci cand pescuim cu voblere vom avea in vedere:

  • adancimea la care il vom prezenta (de multe ori pestii rapitori nu se afla pe fundul apei ci in masa apei sau spre suprafata)
  • evolutia lui: presupune „bataia” si amplitudinea acestuia;

 

5. Cicada - este ca o lama de briceag (usor curbata), astfel incat actionata pe verticala sau oblic sa aiba o vibratie puternica, o bataie marunta de o amplitudine mare. Este dotata cu 1-2 ancore. Se foloseste in special in pescuitul salaului sau bibanului din barca atunci cand pescuim pe verticala.

cicade

cicade

 

B.  Naluci Moi


Twisterul - este constuit din plastic moale, care imita cat mai bine animale acvatice ce fac parte din hrana naturala a pestilor rapitori. Aceste imitatii au la baza :

  • pestisori – shad, grub, slider, swimbait etc.
  • broscute
  • rame
  • raci
  • creaturi (soparle etc)

 

twistere moi

naluci moi - twistere

 

Jig-ul este carligul cu plumb ce se foloseste in montarea twisterului. El poate avea diferite gramaje si forme in functie de adancimea apei, curentul apei sau modul in care vrem sa prezentam twisterul. Cea mai utilizata metoda de a prezenta jigul este in dinti de fierastrau (vezi articol „Prezentarea jig-ului”).

Exista si twistere cu carlig si plumb incorporat de dimensiuni medii-mari. Acestea sunt cunoscute sub denumirea de swimbait-uri. Ele imita in detaliu forma culoare pestilor prada dar si miscarile acestora.

swimbait

modele swimbait-uri



C.  Alte Naluci



Dandineta - asemanatoare cicadei (ca o frunza de salcam) evolueaza pe verticala, ori oblic, cu miscari leganate, valurite sau mixte. Este dotata cu cate un singur carlig la capat fixat prin lipire. Se foloseste in special iarna la pescuitul la copca sau primavara devreme in cautarea bibanului.


Mormasca - artificiala micuta, poate evolua in apa pe verticala cu miscari sacadate, miscari ce sunt imprimate de pescar, realizate prin dinamizarea varfului de lanseta, ea este folosita in principal la copca.

 

marmosca

modele mormasca

 

 

 

Momeli artificiale : 0 comentarii

Nu exista comentarii