Pescuit Mania , pescuitul sportiv in Romania | Pescuit Mania - Contact Inscriere
Cont utilizator
User:
Parola:
Retine datele
Am uitat parola

nada pentru pescuit ape curgatoare - ingrediente

Tag-uri: Oblete, Nade si momeli

Rata: 5.12/ (345 voturi) (Acorda o nota...)

nada pentru pescuit ape curgatoare - ingrediente


Nada pentru ape curgatoare - ingrediente


Intrebat, cautat, testat si tot nu am reusit sa întocmesc rețeta ideala pentru o nada de pescuit pe ape curgatoare; dau crezare ca idealul este ceva la care tindem si niciodata nu il vom ajunge. Totusi reusesc sa tin astfel pestii in loc zic eu destul de bine.

Mixul de nada este o problema care framanta multa lume.

Problema este totodata una care face diferenta intre a plasa patul de nada unde vrem sau unde nu vrem si poate, situatie care am vazut-o cu ochii mei pe Cris, reusim sa ii aducem peste mult la cel din aval, deoarece nada o va plimba la el.


Daca nada se desface prea tarziu pierdem efectul de a tine pestii in loc, daca se desface prea repede ne vom confrunta cu problema de a nu avea deloc nada in locul dorit.

Aveti nevoie de:

 • pamant (puteti sa il cumparati sau sa il „gasiti”) – folosesc sensas au gama de terre, nu sunt foarte pretentios la acest aspect in functie de ce gasesc prin magazine folosesc sensas terre de riviere sau sensas argile humide brune
 • aditiv de legare a nazii (folosesc de la sensas doua tipuri: cluding liant pt ape cu un curent mic sau mediu si pentru un curent puternic liant a coller)
 • nada in sine
 • dupa caz pietricele (sau piatra efectiv)

In fucntie de adancimea apei si curent eu folosesc o nada de pescuit astfel:

In cazul apei de pana la 2m:

 • 10% pamant 10% aditiv de legare a nazii in cazul unui curent mai lent
 • 10%-15% pamant 15% aditiv de legare a nazii in cazul unui curent mediu
 • 10%-15% pamant 20% aditiv de legare a nazii in cazul unui curent puternic


In cazul apei intre 2-3m:

 • 15% pamant 15% aditiv de legare a nazii in cazul unui curent mai lent
 • 15%-20% pamant 20% aditiv de legare a nazii in cazul unui curent mediu
 • 20%-30% pamant 20% aditiv de legare a nazii in cazul unui curent puternic

 

In cazul apei de peste 3m: 

 • 20% pamant 20% aditiv de legare a nazii in cazul unui curent mai lent
 • 25% pamant 25% aditiv de legare a nazii in cazul unui curent mediu

 

In cazul unui curent puternic nu am pescuit… completați voi

Cel de peste 3m au fost doua partide pe Dunăre in zona Herculane deci nu garantez nimic.

Daca curentul este foarte mare putem folosi si pietricele pentru a ingreuna nada, in acest caz va trebui sa crestem aditivul de legare pentru a nu se sfaramita cocoloașele in contact cu apa.

Folositi si nada vie in compozitie (viermusi, bucati de rama, larve, etc) deoarece ne vor creste mult sansele de reusita. Folosesc o cutie mare de viermi la 2-3 Kg de nada. Totodata daca acestia sunt foarte activi sa nu lasati mult cocoloasele nearuncate in apa deoarece le vor slabi compozitia. Puteti sa folositi si lipici pentru viermisori dar in acest caz introduceti in cocolosul de nada viermii lipiti. Concentreaza mai bine viermii intr-un loc si ii elibereaza usor dupa ajungerea nadei pe fund.


In timpul nadirii sa încercam sa nu dam o bolta exagerata cocoloșului sau daca facem acest lucru sa mai adăugam aditiv de legare in nada pentru ca se va sfaramita in timpul impactului mai puternic cu apa.


Am văzut si metoda de a pune o piatra de dimensiune direct proportionala cu viteza curentului apei, si nada se cladea in jurul ei. Depinde de ce aveți in vedere si de bugetul disponibil, bineînțeles. Persoana folosea cam 40% aditiv de legare a nadei desi apa nu era mai adanca de 2.5 metrii in aceea zona, in schimb curentul era puternic.


 

Tineti cont si de faptul ca in cazul unei nade mai sfărâmicioase cu o granulatie mai mare sa va incadrati inspre maximul de procentaj iar in cazul făinurilor sa incercati pragul de jos in cazul liantului.


Inca o precizare foarte importanta: cocoloasele se vor arunca intre 2-4 metrii mai sus decat dorim sa ajunga nada, distanta se va alege in functie de adancime si de viteza apei.


Nu zic sa folosiți aceste nade de la acelasi producator ci le-am enumerat ca si idee. Oricum aceste articole in opinia mea au rol de a impartasi experientnta si esecurile noastre si a le dezbate prin comentariile celorlalti.


Multumesc si lui Ambr_asky care m-a sfatuit la inceput in compozitie - nu este de pe acest forum dar ii trimit linkul desi nu va intelege mare lucru .... :)).


Fire intinse la toata lumea si daca nu iasă din prima încercați si a doua oara si analizati ce putea fi greșit înainte. Inca un lucru ce am observat ca multi se vor uita reticient e sa iti iei notite asupra conditiilor si metodelor folosite. Te va ajuta in analiza ulterioara a partidei.

 

 

nada pentru pescuit ape curgatoare - ingrediente

 
nada pentru pescuit ape curgatoare - ingrediente | 1 Comentarii
 1. 1

  Re: nada pentru pescuit ape curgatoare - ingrediente

  Balambur in 28.07.2011 14:20
   

  Nu voi mai scrie cu diacritice ca vad ca nu le recunoaste...

Pentru a putea comenta/nota "nada pentru pescuit ape curgatoare - ingrediente" trebuie sa va logati.
Nu ai cont pe Pescuit Mania inscriete acum. Inscriere