Pescuitul guvizilor pe rauri

Tehnici de pescuit
Share
img
Guvidul este un peste cu dimensiuni de pana la 20 de centimetri, caracteristic Marii Negre, dar care cu timpul s-a adaptat cu usurinta si in apa dulce, urcand pe rauri, cu precadere Dunare si Siret , dar care este prezent si in balti sau canale in special cele din aproprierea deltei, sau a acestor ape curgatoare.

Specii de guvid:

  • Guvidul de mare ( Gobius Cephalarges)


  • Guvidul Negru (Gobius Niger)        


  • Strunghil (Gobius Melanostomus)   


  •  Hanus ( Gobius Batrachocephalus)


  •  Guvidul Cenusiu (Gobius Fluviatilis)         


               
Guvidul prefera in general zonele care au un fund nisipos, si multa piatra, deoarece pe acestea se afla hrana lui preferata: scoicile mici, si reprezinta un adapost important impotriva curentului, de care se fixeaza cu ajutorul inotatoarei sub forma de floare de pe burta.

Tehnicile de pescuit la guvid sunt simple si la indemana oricui. Factorii care influenteaza alegerea echipamentului sunt: distanta la care se afla guvizii de mal, curentul apei, si mai ales ponderea de agatatori din apa.



  • In caz ca agatatorile sunt putine la numar, si pescuim la o distanta de maxim 15-20 m de mal, cel mai indicat este sa folosim o lanseta de 2.10-2.40, cu actiune in functie de curentul apei 10-30 grame sau 20-60 grame, pentru a putea sesiza chiar si cea mai fina trasatura.




  • Daca pescuim intr-o zona cu unde agatatorile sunt mai frecvente cea mai eficienta metoda de a scoate cei mai multi peste este utilizarea unei vergi in functie de distanta la care pescuim, de minim 5-6. Avem 2 posibilitati in functie de curentul apei: pescuitul cu pluta de 3-5 grame, linia principala sa fie de 0.25-0.3, iar peteala de la carlige sa fie de minim 7-9 cm, si sa fie mai subtire decat firul principal, intre 0.18-0.20, un singur carlig fiind mai mult decat suficient. A doua optiune in caz daca curentul este mai puternic vom renunta la pluta, si vom pescui la greutata (tehnica se mai numeste si tiganeasca). Se leaga un fir de 0.25-0.3 care sa fie lung cat varga, carligul din nou se va lega cu un fir mai subtire, de preferat deasupra plumbului cam la 5 cm, dar pentru a prinde guvizi mai mari recomand carligul sa fie dedesubtul plumbului. Plumbul poate avea greutati intre 15-50 gr, un aspect esential este forma acestuia, am observat pana acum ca forma rotunda evita cel mai bine agatorile fiind urmata de oliva. Trasatura se va vedea la varful unditei (unii pescari atatseaza o pluta pe fir in aproprierea varfului pentru a sesiza mai bine orice miscare).
     

In ambele cazuri vom folosi carlige cuprinse intre numerele 6-10, in functie de momeala pe care o utilizam sau de apetitul pestilor. Carligele de preferabil sa fie subtiri, si cu tija lunga. In cazul in care agatam acestea se vor indoi, si le putem recupera. Pe mal le indoim la loc, si astfel mai reducem din pierderi.

Momeala preferata a guvidului este rama, indiferent de culoarea acesteia.  Cea mai buna este cea rosie, urmata de cea neagra (la care vom prinde numai guvizi mai mari, deoarce celor mici le este dificil sa o rupa) sau cea alba care prezinta dezavantajul fragilitatii. Urmeaza buchetul de viermi, si bucatica de scoica.  O alta momeala la care se poate prinde numai guvida mare este bucatica de peste, sau o guvida mai mica. Suprinzator acest peste are comportament de rapitor, am prins adesea ,,guvida la o alta guvida''.

O alta momeala nespecifica guvidului este boaba de mamaliga. Am avut partide in care prefera acest tip de momeala in detrimentul celei vii, foloseam carlige mari de 6, si pluta grea datorita curentului mare. Si ca lista sa fie completa guvida se prinde si la pufuleti de ustoroi, dar numai in balti si canale, in Dunare pescuitul cu expandat este imposil datorita curentului care ii ,,spala de pe carlig''.  De asemeni guvida este un peste care poate fi nadit cu rame tocate, bucatele de scoica sau casteri, amestecate cu pamant, mamaliga sau mix, se fac bulgari rotunzi putin mai mari decat marimea unei mingi de golf, si se arunca in apa.

Cam atat despre pescuitul guvizilor in afara Marii Negre. Cand mergeti sa pescuiti guvizi pregatiti-va cu plumbi si carlige de rezerva, si mai ales sa nu uitati degorzorul, cum am mai spus, guviza are un apetit asemenator pestilor rapitor, inghitind adesea carligul cu o lacomie nemaivazuta.




    




Pescuitul guvizilor pe rauri : 7 comentarii

  • oare exista vreo tehnica de prins guvizi.....la plantat?? tocmai mi am achizitionat o barcutza electrica si sotia ma bate la cap s-o duc la mare.. mai ca as lua si barcuta.....

  • mergeti pe dig in costinesti ,plumb de 15-20 si cu garizi scosi dintre alge cu un minciog marunt.puteti lua si doi de o data. fir intins

  • datorita faptului ca e un peste deosebit de urat,se face placut datorita gustului deosebit pe care-l are.fir intins la crap colegilor pescari.

  • era sigur o emisiune de la mare, acolo au un alt stil de a pescui mai ales din barca, renunta la lanseta, si pescuiesc la mana...au niste pliori cu fir si monturi cu 3-4 carlige si plumb destul de greu, ori rotund ori in forma de para cum ai zis tu, acesti plumbi de multe ori cad drepti in apa, datorita formei, acesta fiind poate motivul pentru care se agata mai greu...si cum spuneam tin firul in mana si la prima miscare hop...in infasoara la loc scot guvizii pun momeala si gata.

    fiind mai aproape de constanta (galati) prindeam inainte rtv (un post de-al lor) unde s-au prezentat si cateva emisiuni de catre gica pescar, cu pescuitul la guvida si chiar mi-au placut, de asemeni si victor tarus a avut cateva de-a lungul anilor.

  • nu am pescuit niciodata deoarece nu am avut ocazia. am observat la o emisiune insa din barca pe mare foloseau un plumb alungit si mai subtire si indoiau plumbul sub forma de para. in caz de agatatura intre pietre acesta se dezdoia si elibera montura in cele mai multe cazuri.

  • la babiciu acolo era platica mare...frumos pescuitul pe baraj...

  • dap , am prins si eu la babiciu la bucatica numai daia mari , trageau la orice puneai in carlig