Asezarea firului pe tamburul mulinetei

Pescuit sportiv
Share
img

Asezarea pe tambur a firului



De cind ma stiu am vazut si auzit nenumarate metode de a umple tamburul unei mulinete cu fir. Unele chiar foarte neortodoxe de la a lasa rola libera prin casa pina la desirarea manuala a rolei. 

Esential in incarcarea corecta a tamburului mulinetei cu fir este sa urmarim pe cit posibil sa reducem rasucirea firului care in timp poate duce la o mai rapida invechire a lui si automat rupere. 

Pentru mulinetele cu capacitate mare de 350-400 metri de fir, in cazul in care nu folosim decit maxim 150-200 de metri multi din economie umplu jumatate de tambur cu fir vechi, uzat. 

Gresit! In timp o sa ajungem sa dam mai multi bani pe fir intrucit la schimbarea firului schimbam doar partea initiala. pe cind in cazul in care tamburul va fi umplut cu acelasi fir din aceeasi rola acesta se poate schimba trecind firul pe un alt tambur de rezerva si astfel partea uzata revine la cotorul noului tamburului nou  folosit. 

O rola de 400 de m de fir e mai ieftina decit 2 role de 250 m. 

Cu toate ca se spune ca firul e singurul lucru care trebuie schimbat cit mai des totusi nimeni nu neaga utilitatea celor scrise mai sus Din fabricatie rolele de fir sint tratate cu o pelicula de silicon pentru a inlatura pe cit posibil coroziunea firului in timp ce rola sta in cutie sau pe raft. 

Aici fac referire doar la firele de calitate. Personal eu incarc tamburul astfel: 

  • Pun rola de  fir intr-un vas cu apa calda, pentru a scapa de excesul de silicon, folosesc chiar galeata de nada.
  • Musai ca pe rola sa puneti o greutate ca sa stea fixa pentru ca firul sa e desfasoare in  acelasi sens pe tamburul mulinetei, 
  • dupa care trec firul prin inelul talonului lansetei si il leg cu un nod simplu de tambur. In cazul firelor mai subtiri mai folosesc si banda izolatoare pentru a prinde primele spire de fir pe tambur.  
  • Pentru ca firul sa fie mai strans pe mulineta, tin firul tensionat cu ajutorul unui buretel de vase umed! inainte de a se infasura pe mulineta. 

Aceasta este cea mai indicata metoda de a pune un fir nou pe o mulineta, deoarece va reduce la minim rasucirea firului si da libertate de miscare rolei in momentul in care firul incepe sa se rasuceasca. 

In cazul firelor noi de pe tambur indicat cind ajungeti la o balta e sa faceti o prima lansare doar cu un plumb de 30-50 gr cit mai departe pentru ca firul sa apuce sa se aranjeze bine pe tambur. 

Fir intins!

Asezarea firului pe tamburul mulinetei : 11 comentarii

  • daca se aseza asa bine cu mana si cei de la ateliere t-il puneau cu mana si in acel-as timp se uitau si la tv,cel mai bine este sa pui rola pe un ax si asa se va desfasura asa cum a fost infasurat,adica drept,e logic,e normal ca asa este cel mai bine.firul,mai ales monofilamentul daca al anfasori cu mana si sta mai mult timp rasucit pe tambur nu isi va reveni 100%

  • asa am zis si eu

  • pfffffffffffffff ...
    tot felu' de inventii...
    cel mai simplu: pune apa in galeata, pune rola in apa,tine firu' tensionat si strange guta pe tambur.
    niciodata nu pun fir sa incarc tamburu'.

  • ????????pai daca nu aseaza firul ca lumea cum poti arunca departe?stiai ca intre spire ideal trebuie sa fie 3-4mm?crezi ca poti pune cu mina asa perfect?

  • binenteles ca merge si-asa;fiecare foloseste metoda care i se pare mai buna.
    nu asezarea firullui conteaza,in definitiv cel mai important lucru este sa nu-ti faca bucle la aruncare !
    nu ?

  • pai si cum asezi firul cu mina nickisnic?nu face burta?ca din mina n-ai cum sa asezi bine ca doar nu esti robot.si eu arunc rola intr-o galeata si mulineta i-si face treaba singura .doar un pic mai tensionez firul cu mina.eu am niste attack-uri de 8000 aseaza beton firul .

  • salut!eu mi-am oprit de la mulinetele nereparabile axele.nu stiu daca ati observat,dar fiecare producator de mulinete foloseste o gama restransa de axe.
    deci scot tamburul de incarcat cu fir si il infig intrun ax potrivit,apoi il prind in mandrinul surubelnitei electrice.de masa prind o mini-menghina.in ea voi prinde un ax cu doua ambreiaje laterale intre care voi prinde rola.in functie de destinatia mulinetei,voi strange diferit unul din ambreiaje.
    inod firul pe tambur si pornesc surubelnita.
    nu dureaza mai mult de cateva minute;nici nu se rasuceste firul.
    incercati e simplu !

  • chiar si asa prima asezare este cea mai importanta pentru ca daca il scoti de pe role cum este prezentat in articol firul va fi rasucit.scos de pe rola prin rasucirea ei firul va iesi drept fara acele bucle.o stiu din proprie experienta de la locul de munca unde lucrez cu foarte multi metri de furtun de apa si singura forma de a-l scoate bine de pe rola lui este prin rasucirea acesteia.daca este scos printr-o parte a rolei acesta iesea rasucit si se sugruma.pare o nimica toata dar in realitate firul rasucit are o frecare mai mare asupra inelelor si implicit o uzura mai rapida.

  • hai sa va explic practic cum sta treaba...

    indiferent cu ce sistem vei pune firul pe tambur "automat" sau "manual", cand ajungi pe balta si incepi sa lansezi... se duce aranjarea firului si practic mulineta face totul de atunci incolo, adica ea va aranja firul asa cum ii place si cum stie.

    eu imi pun firul pe tambur singur, in mod normal fac asa:

    - pun 50% un fir oarecare de 0.28 apoi vin cu firul pe care il folosesc. incerc sa aranjez firul cat mai c strans. concret daca pe tambur intra 500m de 0.28 pun 250 cu 250.

    - apoi pe balta la prima lansare incarc lanseta numai cu plumb , aleg unul de distanta si putin mi greu pt lanseta mea cam de 120gr, aruncarea va merge cu ce putin 20-30m mai mult decat daca lansez in mod normal cu montura.

    - apoi recuperez si gata firul se tensioneaza si se aranjeaza asa cum decide mulineta :) si asta este cel mai important.

    spor la asezat.



  • nu stiu citi din pescari merg la un magazin specializat ca sa-si puna fir pe tambur. personal am fost 1 singura data si am zis pas. costul mi s-a parut cam mare. 5 ron/tambur.. la 4 mulinete si 4 rezerve se aduna.. plus ca daca vreau si verificare cu laser a integritatii firului mai platesc 3 ron/rola.