Boilies solubil - parti componente

Nade si momeli
Share
img

Boilesurile solubile sunt o nada cu factor de dizolvare rapid si care sunt extrem de atractive pentru crap si nu numai. In ultimi ani sunt nelipsite din arsenalul pescarului de crap. Chiar pe locuri salbatice aceste bile si-au aratat puterea de atractie. Nu ramane decat sa le incercati sau cel putin sa va familiarizati cu ce pot ele oferii. 

Iata de ce sunt recomandate:

  1. evitarea fierberii face ca aceasta nada sa isi pastreze proprietatile si sa nu distrugura componentele nutritive: proteinele, aromele, aditivii , nutrientii, etc
  2. atunci cand sunt in apa bielele se desfac si creaza un nor depraf si particule foarte atractante pentru pesti (de aici si denumirea de boiles sulubil);
  3. au un termen de valabilitate indelungat deoarece contine ca liant lapte de porumb in loc de ou.
  4. usor de folosit pentru realizarea unui pat de nada.

 

Ingredientele de baza ale unui boilies solubil sunt:


1. partea lichida este foarte importanta in realizarea boiles-urilor solubile si trebuie sa i se acorde o atentie marita. De ce? simplu in partea lichida se adauga toate componentele ce asigura atractia/hranirea/apetitul pestilor precum si dispersia cat mai buna a aromei. Partea lichida poate sa contina:

 - amino PPC 15- 20 ml/500 g mix

 - natural CSL - extract natural de porumb - 50ml la 1 kg de mix

 - atractant natural 50 ml/500g mix,

 - lapte de porumb diluat cu apa fierbinte sau calduta in proportie egala  - inlocuiere oulor cu acesta face ca bila sa devina solubila echivalentul la 1 litru de lapte de porumb este de 15-20 oua in functie de sursa laptelui (verificati la producator dozajul recomandat). Mai mult acesta joaca si rol de conservant natural.

 - lichide nutritive:

 - ulei-uri esentiale

 - aroma sau aromele in cazul in care vreti sa dati bile o tenta de aroma multipla

2. mix-ul  - in diverse si de diferite granulatii ( granulatie mai mare se
descompune mai repede in timp ce o granulatie mai fina se descompune
mai greu, apar diferente intre cele doua granulatii de pana la 2-4
ore in ceea ce priveste dizolvarea):

Din ce poate fi compus un mix cateva ingrediente care pot fi folosite in diverse combinatii in functie de preferinte , inspiratie si de ce nu putina hazard.


  - faina de orez, este un ingredient foarte importand deoarece da greutate boilesului pentru aruncari la distanta. este un bun liant dar are un continut proteic sarac de aceea se recomadna amestecul cu o faina bogata proteic;
  - faina de peste , este cea mai folosita faina animala in amestecul de mix deoarece are un continut proteic ridicat (60_65%), este plina de minerale si vitamine si este foare bine digerata de crap. se poate folosi pana la 40 % in compozitia mixului;
  - faina de soia are continut proteic de pana la 40%, carbohidrati 30%, minerale 6%( fier , calciu fosfor si potasiu), ulei, fibre
  - faina de canepa este de asemeni un ingredient foarte nutritiv, 33 % proteina, grasimi 6-7%, carbohidrati 40%,minerale, acid lineolic ulei;
  - faina de porumb, destul de saraca in nutrienti;
  - faina cu amestec seminte pentru pasari, macinate un pic mai gros si pe cat posibil a le evita pe cele care contin floarea soarelui;
  - faina de alune, 30 % proteine, foare bogata in antioxidanti si grasimi monosaturate;
  - faina de tiger nuts, bogata in uleiuri, proteine grasimi monosaturate; 
  - faina de nuci, contine 60% proteine, 15% lipide , foarte bogata in vitamine s minerale; este foarte buna in digestie;
  - se mai pot adauga in cantitati mai mici si faina de scoici, de creveti, de rame,de sange, de ficat etc...
  - atractanti, betaina pudra, amino acizi in tare solida

Uneori folosirea unui MIX gata facut (sunt f multi producatori) va scuteste de timp-ul pierdut pt obtinerea ingredientelor. Insa daca doriti sa controlati calitatea mix-ului si componenta lui atunci nu va ramane decat sa va apucati de treaba.

In realizarea mix-ul trebuie sa tineti cont de de cativa factori (care nu trebuie neglijati) si anume:

  1. anotimpul in care pescuiti - apa rece, apa calda
  2. perioada partidei - partide scurte deci atractie rapida, sau partide lungi atractie moderata
  3. balta /locul de pescuit - componeta apei joaca un rol uneori destul de important in reusita acestora, insa aici trebuie sa va faceti bine temele si sa aflati detalii despre aceasta.

3. optional micropelete (au proprietatea de a actiona in apa sub forma
de tablete efervescente) si nu intampinam probleme la rularea bilelor;

Asa arata o coca de boiles


Bun bilele sunt gata acum ce facem cu ele?

Dupa ce s-au terminat de facut bilele se lasa la uscat ferite de umezeala si lumina cel  in ladite dar si in saculeti speciali, agatate astfel incat sa fie bine vanturate.Din cand in cand le mai amestecati in sac. Daca se acorda o perioada buna pentru uscare naturala aceste bile vor lucra  mult mai bine decat cele proaspete.
Se pot tine la uscat pana la 14-30 zile.


Un mic dezavantaj pe care il poate da folosirea boiles-urilor solubile este si atragerea ciprinidelor mai mici cum ar fi carasul si platica insa sunt destule tehnici de selectie a capturilor daca se urmaresc numai capturi capitale.

Cum folosim boiles-urile solubile, simplu:

  1. folosite ca nada - se realizaeaza un pat din bile si sau combinatii cu alte nade de timp seminte/pasturi etc
  2. ca momeala pentru carlig /fir de par (in acest caz ele pot sta in apa cateva ore in functie de modul de realizare si gradul de solubilitate)

Uneori pentru bilele de carlig sau rig se folosesc boilies-uri putin mai aromate, scopul este acela da a mari interesul pentru acestea fata de cele folosite la realizarea patului de nada. Acestea se pot obtine prin marirea cantitati de aroma in partea lichida sau prin dipuirea ulteriora cu lichid special numit DIP.

Procesul este relativ simplu dupa ce ati obtinut dip-ul (acesta este de fapt un lichid nutritiv compus din diverse ingrediente), turnati peste bile inainte de partida cu 24 ore cantitatea in jur de 30-60ml. Acesta in mod normal nu contine apa astfel incat bilele sa se deterioreze deci le puteti tine o perioada mai lunga.

Acest material nu acopera tot procesul de realizare a unui boiles solubil insa poate fi un bun start daca sunteti interesati sa va le faceti singuri. Cu siguranta in timp veti descoperii diverse moduri de combinare/realizare astfel incat veti face bile din ce in ce mai bune si cel mai important veti invata sa folositi ingredientele fara a face abuz ceea ce duce la un cost substantial mai mic.

Va doresc succes si astept pareri pro si contra astfel putem dezvolta mai bine acest subiect.

Fir intins!

Boilies solubil - parti componente : 3 comentarii

  • depinde nu este o regula generala, de obicei crapul mare se prinde la boilies-uri mici de 8-10mm sunt numai bine pe când o solubila se micșorează după minute de stat in apa.

    solubilele au si ele rostul lor, in special la atracție si obișnuirea crapului cu aroma, conținutul etc dar sunt folosite cu succes si la cârlig ca si momeala.

    si da probabil ca statistic vorbind, bilele tari au randament mai bun decât boilies-urile solubile in primul rând ca stau la infinit pe patul de nada si de multe ori crapul mare ajunge târziu dar daca patul este întreținut corect ai rezultate bune si cu cele solubile.

  • @este ok , dar la bila tare probabilitatea de peste mare este de 90%.fire intinse..........

  • sunt adeptul bilelor solubile. sunt extrem de prinzatoare dupa parerea mea. important e sa sti sa le facu cum trebuie