Cum abordam o partida de pescuit pe o apa salbatica

Aventuri la pescuit
Share
img

Cum abordam o partida de pescuit pe o apa salbatica

 

Sa presupunem ca sunteti invitat sa faceti o partida pe o apa salbatica intr-un loc necunoscut. In urmatoarele randuri, va voi explica, cum trebuie sa abordam o astfel de partida fara a avea prea multe cunostinte despre locul in cauza inaintea plecarii catre malul apei.


PENTRU APE STATATOARE



In primul rand alegerea locului de pescuit este dintre toate cel mai dificil lucru de facut, dar in acelasi timp si cel mai important. In functie de anotimp vom cauta locuri cu adancimi diferite, primavara si toamna pestele in gasim pe apa mai mica, care se incalzeste mai repede,  iar vara trebuie sa il cautam pe apa adanca deoarece la adancimi mari temperatura apei este cat de cat constanta.

De asemeneni ne uitam sa vedem din ce parte bate vantul, deoarece un pescuit cu vantul din fata, mai ales daca este si destul de puternic este aproape imposibil deoarece nu poti sa lansezi, iar daca bate din lateral, trebuie sa cauti un loc cu stuf, care sa tina dos, si sa te protejeze. Intotdeauna sa cautati un loc mai retras, mai ingust, unde sa nu va deranjeze ceilalti pescari, locurile pe care nu s-a pescuit deloc sunt cele mai bune de multe ori, de ce?

Pentru ca daca s-a pescuit cu o zi inainte pe locul respectiv, a ramas si nada pescarului in apa care a adunat maruntisul si racii, iar daca nu a fost buna, a alungat complet pestii, sau sa presupunem ca a avut o nada buna, prinzatoare, va fi dificil pentru noul venit sa invete pestele sa isi schimbe meniul si sa treaca pe alt tip de mancare, din aceste puncte de vedere prefer locurile virgine, lipsite de agitatie.

Daca pescuim la varga este bine sa cautam locurile cu stuf mult, deoarce acolo gasim si pestele, sau locuri cu agatatori, ex copacii cazuti in apa, chiar daca exista riscul pierderii catorva carlige nu conteaza, acolo sigur ve-ti da de peste, de asemeni zgomotul pe care il face pescarul pe mal este extraordinar de important, tacerea asigura continuitatea capturilor, am patit de nenumarate ori sa dau la varga si sa vina cine langa mine si sa faca zgomot, si in urmatoarele minute trasaturile disparusera complet, asta in cazul babustii  rosioarei si al platicii, deoarece se sperie foarte usor, de crap nici numai vorbesc. Imbracamintea de asemenea, trebuie sa fie cat mai inchisa la culoare, niciodata alb, deoarece aceasta culoare se reflecta lumina solara si ,,orbeste'' pestele

Daca pescuim la lanseta, trebuie sa ne cautam un loc care sa nu aiba obstacole in spate, pentru a permite aruncarea, ex copcaci, buruieni etc, cu cat aruncam mai departe cu atat este mai bine, deoarece montura va fi la o distanta cat mai mare de zgomotul de pe mal.

Finetea cu care realizam monturile este un alt factor decisiv, cu cat pescuim mai fin, cu atat sunt sanse mai mare de reusita, chiar daca riscul pierderii unei capturi mai mari creste, trebuie sa ni-l asumam, la carlig mic intra si peste mare dar la carlig mare nu va intra niciodata peste mic, poate doar agatat de spate si folosit ca momeala.

Nada difera in functie de anotimp, si de culoarea apei. Primavara, cand pestele este amortit se recomanda o nada pe baza de alcool (tuica, rachiu, visinata, etc), in timp ce vara se pot arome de toate tipurile (capsuna, vanilie, miere, anision, usturoi etc.) depinde de ce peste vizati. Insa mare atentie cu cantitatea folosita, deoarece intotdeauna prea mult strica.

Aromele sunt importante din punctul meu de vedere dar nu si decisive, am observat ca aproape de fiecare data culoare nadei conteaza. Pe apa limpede nada poate sa aiba culoarea neagra (se agauda srot) sau maro, pentru ca pestele sa fie cat mai putin suspicios, ciprinindele se bazeaza si pe vaz si pe simt, dar si pe instinct, daca ceva nu e in regula nu va manca.

Ecuatia se schimba complet atunci cand pescuim pe o balta cu multa iarba pe fund, atunci avem nevoie de culori cat mai evidente, rosu sau galben sau portocaliu, culori pe care le obtinem cu ajutorul vopselei alimentare folosite pt oua de pasti, sau cu sofran.  Vara se va folosi o nada de o compozitie mai tare pentru.



PENTRU APE CURGATOARE



Mare parte din cele de mai sus se aplica si in cadrul apelor curgatoare, dar exista si cateva particularitati pe care le voi preciza. In primul rand pentru alegrea locului de pescuit se va proceda la fel, locul cu agatatori este cel mai bun, strucutrile acestea adaposteste pestele de forta curentului, si el va sta mereu acolo deoarece se simte in siguranta.

Ca exemplu va voi da o partida de anul trecut de la canalul Ghimia, ce are legatura cu raul Prut, in zona Galatiului, Giurgulesti. In timp ce ceilalti au ales sa dea cu cate 2-3 bete, un mi-am luat doar unul si m-am dus pe locul cel mai restras, si cu copaci cat mai multi, plus ca trebuia sa treci pana la brau prin apa ca sa ajungi la canalul respectiv.


Poza cu locul...observati? Cu cat sunt mai multe obstacole cu atat mai bine, copaci, cregi, si o iarba plutioare.

                                 



Apoi locul unde plasam pluta, cat mai aproape de crengi.

                        



Pluta de 3.5 gr, care sa reziste sa in curent si sa ma ajute sa lansez cat mai precis.

                          



Carligul, destul de finut, care inteapa bine pestele, model Gamakatsu F22. Iar ca momeala am folosit numai mamaliga, au dat altii la viermi si se mai intampla sa prinda bibani mici, in concluzie mamaliga daca stii sa o faci ca o plastelina si sa o pui pe carlig faci legea pe apele salbatice.

                         




Si rezultatele nu au intarziat sa apara, un ciortan de 1.5 kg.

                        



                      


Numai spun ca toata ziua m-am luptat cu tantarii flamanzi, dar s-a meritat efortul. Cum va spuneam si mai inainte intotdeauna sa alegeti locurile cosiderate de altii cele mai ,,rele'' cu agatatori si obstacole, deoarece acestea vor tine intotdeauna peste, si cautati sa va departati de ceilalti, linistea primeaza intr-un astfel de pescuit.

Ce sa va mai spun, norocul si-l mai face omul si cu mana lui, corect?

Sper ca o sa va fie de folos acest articol, si sper ca am scris cam tot ce se putea despre acest subiect.

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Cum abordam o partida de pescuit pe o apa salbatica : 14 comentarii

  • simplu te duci in locuri greu accesibile, de exemplul eu ca sa pescuiesc pe acest canal intram in apa pana la brau, asta pe timp de vara pt ca erau apele prutului tare crescute...

  • foarte bun articol,ai dreptate ,linistea la pescuit conteaza mult,dar ce faci,cind vin cu masinile,trintesc usile da drumu la manele?
    fir intins

  • bine mane, ai un 10 din partea mea!

  • foarte frumos......fir intins.

  • foarte tare

  • felicitari pt art!

  • intra pe mess

  • lasami si mie un tel

  • da, de ce?

  • constantinescu ionut u esti asta?