Echipamentul de baza al pescarului de crap.

Pescuit sportiv
Share

In primul rand pescarul de crap trebuie sa fie inarmat cu multa rabdare, sa stie sa astepte ore poate chiar zile intregi o trasatura a unui peste, pentru ca asa cum se stie acest stil de pescuit este unul dintre cele mai frumoase, dar trebuie sa ai nervi de otel sis a stii sa astepti. Cel mai important lucru care trebuie sa-l aibe un pescar de crap in dotare este pasiunea.

"Pasiunea pentru acest sport, pentru ceea ce inseamna el, si bine-nteles pentru prietenul si partenerul aflat decealalta parte a lansetei - crapul. Aceasta pasiune este mare si va creste simai mult, daca pescarul va practica pescuitul catch&release (prinde si elibereaza), adica prinde si elibereaza, tratand pestele nu ca pe un dusman sau inamic, ci ca pe un camarad" .

Echipamentul obligatoriu al unui pescar de crap se compune din:

Lansetele de crap care pot fi de doua lungime uzuale, adica de 3.60 sau de 3.90. Lansetele de 3.60 metri sunt de regula construite din doua segmente si prezinta o rezistenta mai mare decat varianta a doua. Lansetele de3.90 pot fi si ele la randul lor fabricatedin doua, dar si din trei bucati sau segmente. De regula pe acestea le gasim din trei bucati, iar rezistenta la rupere este ceva mai mica.

In comert se gasesc o mare diversitate de tipuri de lansete specifice pescuitului la crap,care difera de la un model la altul, difera dupa firma care le produce, dupa lungime si nu in ultimul rand dupa plaja de putere pe care o
detin.

Lansetele de crap, intotdeauna vor fi stantate, sau mai bine spus vor avea scrisa actiunea sau plaja de putere, astfel incat vom stii cu ce greutate le
vom putea incarca si folosi. Ca o regula generala,aceste valori se vor situa intre 2.50 - 3.50 lbs. Lansetele care au inscriptionata puterea sau actiunea care depasesc aceste valori, sunt lansete denumite Spod-uri, adica lansete cu care putem nadi si arunca greutati mai mari decat cu cele obisnuite. Valorile de putere ale spod-urilor sunt de la 3.50 lbs. in sus, putand ajunge chiar si la 5 lbs. De mentionat ca un 1 lbs.=0.453 kilograme, asadar cu o lanseta normala de 3 lbs. vom putea arunca fara frica un plumb de aproximativ 120 grame.

O alta modalitate de a imparti lansetele de crap este dupa actiune sau dupa modul de lucru al acestora. Astfel vom intalni lansete cu actiune de varf, actiune parabolica sau actiune mai mica.

Aici parerile sunt si vor fi impartite intre pescarii de crap, unii dintre ei preferand actiunea de varf care ajuta foarte mult atunci cand crapul este la mal, altii preferand o actiune mai usoara sau parabolica care oboseste mai usor pestele in timpul drill-ului.

Este bine ca inainte de a ne achizitiona o anume lanseta, sa rugam patronul sau proprietarul magazinului sa ne dea voie sa facem cateva teste sau chiar o iesire la balta, pentru a putea observa modul de lucru al acesteia si bine-nteles daca ne vom putea acomoda cu ea.

Lansetele moderne, revolutionare au montate la partea inferioara un al doilea maner. Deschiderea dintre cele doua manere este bine sa fie egala cu deschiderea bratelor noastre, sau mai bine spus cu latimea umerilor nostrii. Intotdeauna cand vedem o lanseta cu astfel de manere, vom stii ca este special conceputa pentru pescuitul la crap.

Mmulinetele acestea se gasesc intr-o gama foarte vasta de forme, marimi si puteri. Mulinetele difera de la caz la caz si dupa forma tamburului, astfel incat putem gasi mulinete cu tambur normal, cu tambur conic si cu tambur long cast.

Mulinetele de crap se mai diferentiaza si dupa modul de pozitionare a  franei de atac, astfel avem mulinete cu frana asezata in partea din fata sau mai bine spus in tambur si mulinete cu frana pozitionata in spate. Ca o noutate in materie de mulinete folosite in pescuitul crapului, gasim pe piata mulinete cu free runner sau bait runner, adica mulinete care pot lasa frana deschisa, pusa in asteptare, lasand tamburul liber astfel incat pestele in momentul in care pleaca cu montura noastra, sa nu simta piedica.

 

Suportii (pichetii) sunt folositi pentru sustinerea lansetelor ,si
ajuta la pozitionarea dorita. In partea superioara se pot monta alarmele sau senzorii, si optional se pot pune si swingerele sau intinzatoarele de fir. De aseena se pot pune si elemente in forma de V, acestea se aseaza prin infiletare.

Un dezavantaj al suportilor este acela ca nu pot fi folositi pe zone tari, pontoane.Insa marele avantaj este acela ca putem pune lanseta practic oriunde la orice distanta una de alta (atat timp cat locul si spatiul permite acest lucru).De preferinta alegi suporti cat mai rezistenti, cel putin pt partea din fata. Cei din spate pot fi mai simpli din sarma oteloasa cu un "V" sau "U" la terminatie

 

Rod-podul este un ansamlu de picheti sau cracane, special construit pentru locuri in care practic ne este imposibila introducerea pichetilor sau a cracanilor obisnuiti.

rod pod crapSunt fabricati de regula cu doua, trei, patru sau chiar cinci posturi, dar cei mai folositi sunt cei cu trei si patru posturi. La fel ca in cazul suportilor, si la rod-pod se pot monta optional cracane de tipâ "V", dar de preferat ar fi sa instalam senzori sau alarme si bine-nteles.

Swingerele sau hangerele.O alta importanta utilizare a acestui suport este faptul ca de regula se poate regla unghiul la care vrem sa pozitionam lansetele, astfel incat dupa dorinta le putem aseza cu varful pana in apa, sau le putem ridica sus. 

 

Alarmele sau senzorii. Sunt dispozitive special construite folosite de regula in pescuitul la crap, utilizate atat ziua cat si noaptea, astfel incat in momentul in care pestele va trage, ne vor avertiza sonor si acustic.

Acestia sunt proiectati cu niste butoane de reglare, astfel incat levom putea modifica atat volumul, sensibilitatea, cat si tonalitatea.

 

Swingerele urmasele bambinelor, sunt special construite tocmai peswingere crapntru a ne usura munca si a ne face viata mai usoara. Au rolul de a tine firul principal in tensiune,astfel incat ele se mai numesc popular si anti-vant. Aceste swingere au o tija metalica pe care de regula poate culisa inainte sau inapoi o greutate, functie de cat de tare vrem sa tensionam sau sa detensionam firul.
Unele swingere au din constructie niste saibe metalice care optional pot fi adaugate sau scoase, tocmai pentru a usura sau a ingreuna si tensiona firul de pescuit.

 

Minciogul, este unul dintre cele mai importante accesorii in pescuitul modern, mai ales atunci cand pescuim in stilul catch&release. Principalele caracteristici ale acestuia sunt : acesta trebuie sa fie cat mai incapator, sa aibe din constructie o deschidere mare, de regula 1 metru, sa fie ecologic adica plasa din care este confectionat sa aibe ochiurile foarte mici in asa fel incat sa nu raneasca pestele.

Optional minciogul are prevazut pe maner un flotor detasabil, care ne este foarte folositor atunci cand suntem singuri la pescuit. La unele mincioguri, partile laterale se pot detasa optional, ceea ce ajuta la scoaterea pestelui pe mal mult mai usor.

Salteaua de primire, este un alt accesoriu deosebit de important in pescuitul crapului atunci cand pescuim catch&release. Aceasta ne ajuta sa tinem pestele in stare buna pana in momentul in care il vom introduce in sacii de primire, in juvelnice, sau pana cand le vom da drumul. Se aseaza pe mal, iar inainte de a pune pe ea pestele prins, o vom umezi bine in prealabil, tocmai pentru a se evita contactul crapului cu salteaua incalzita, si pentru a-i proteja stratul protector al pestelui si solzii (mucusul). Este foarte indicat sa fie confectionata dintr-un material rezistent impermeabil si pufos, tocmai pentru a proteja pestele cat mai bine.

Sacii de primire se folosesc la pastrarea crapilor vii, in vederea cantaririi in competitii, fiind prevazuti cu niste cleme de prindere in carligul cantarului. Dupa cantarire, crapii se scot din acesti saci ecologici iar daca se observa urme, rani sau intepaturi pe corpul acestora, imediat se vor da cu niste spray-uri antiseptice special concepute pentru deparazitare si dezinfectare.

saci primire crapNiciodata nu pastram pestele in acesti saci, decat atunci cand conditiile ne-o impun sianume doar in concursuri sau competitii. Inainte de a introduce un peste inacest sac este obligatoriu , ca de altfel orice obiect care ia contact cu crapul, sa fie umezit bine cu apa din balta de unde pescuim.

Pe langa aceste accesorii de baza, in pescuitul la crap mai avem nevoie de o multitudine de alte lucruri cum ar fi: un cort cu deschidere mare, un pat sau cel putin un scaun cu picioare reglabile, barcuta de nadire, o multitudine de accesorii folosite in construirea monturilor(fire scufundatoare,lead-core, tuburi, carlige), accesorii pentru confectionarea boillies-urilor(pistol si masa de rulat), sisteme de balizare si semnalizare, un aparat de fotografiat, sonare si multe altele. Acestea nu sunt obligatorii, si ca atare le-am lasat pe planul secund, dar este normal ca sa faca parte si ele la randul lor, din arsenalul unui bun pescar de crap. Cea mai buna amintire cu un crap este o simpla fotografie. Si cea mai reusita fotografie facuta vreodata unui crap,este cea in care acesta se elibereaza.

Si nu uitati un lucru cel mai frumos peste este cel eliberat.

FIR INTINS !

Echipamentul de baza al pescarului de crap. : 1 comentarii

  • foarte bun articolul nota 10