Montura D-Rig

Monturi
Share
img

Montura D-Rig putin mister si nu numai.

In ultima pelegrinare a mea de prin august in batrana Anglie am avut ocazia sa arunc si eu o privire doua la monturile unui prieten care mi-a mai luminat puitn minte incetosata de haosul care domneste pe acolo ...


Ce vreau eu sa va prezint este o montura d-rig:

Materiale necesare:

 • carlig
 • fir fluorocarbon
 • am folosit un vartej de la FOX - care are un inel metalic care ofera o flebilitate ridicata
 • anou oval sau rotund ramane la latitudinea voastra
 • forfecuta cu care sa taiati sau orice altceva care sa taie - coasa, drujba, etc

se ia o bucata de fir de aprox 40 cmLuati carligul asa cum se vede in poza de sus

Faceti un nod pe care il treceti peste fir in asa fel incat capatul scurt sa fie indreptat catre curbura carligului. Se face asa incat urmatoarele noduri ce vor veni pe tija intre acest nod si curbura vor fixa capatul scurt si il vor bloca ferm in pozitie fara a se putea desface.Aici se vede spatiul pentru ca urmatoarele noduri se vor face in sens invers: daca acesta a fost facut pe dreapta atunci urmatoare il faceti pe stanga sau invers.
Se introduce anoul pe fir.
Se face o bucla nu mai mare decat curbura carligului si se trece din spate prin ochetul carligului.Se face un nod fara nod pe tija carligului intre 5-9 spireSe continua nodul cu cateva spire (5-7) trecandu-le pe sub bucla.Se introduce firul prin ochet iar si tragand de el se va realiza o strangere a nodului pe fir.Nodul va arata asa:Se va lega si vartejul. Fiind cu acel inel si deplasarea in aceea zona in apa este nesemnificativa asupra naturaletii monturii in cazul in care as lega o bucla acolo, puteti sa legati si cu un nod rapalla sau ce doriti.Urmeaza taierea capetelor, grija la degete si sa nu taiati montura.
O sa  revin in curand cu alte monturi tot de acolo "achizitionate" numai ca mai am nevoie de niste varnisuri metalice.

Pana atunci fir intins si sper ca am fost suficient de explicit. (sau sezut la caldura si facut monturi reusite ca totusi revine zapada).

Acestea fiind zise montura D-rig este gata.


Montura D-Rig : 4 comentarii

 • un nod normal
  dupa care urmeaza 2 noduri la fel dar pe partea cealalta, adica daca il faci pe primul pe stg at il faci pe 2 pe dreapta
  tine mai ok asa pe fluoro

 • nu înþeleg cum faci primul nod , acela pe cârlig .
  fac o buclã normalã de nod ºi apoi trec acul prin buclã . apoi ?

  mersi !

 • 26 plecare la girona .... max 2 sapt de stat acolo si daca e ok voi merge o perioada mai lunga... adica 8 luni... daca nu coincide atunci sunt pro ;)

 • @balambur..nu inteleg(fiind cu acel virtej...)era o gluma.......... esti ok la sfirsitul lui martie la (scrumbie..nu este proh in zona)