nada de porumb - mod de preparare

Nade si momeli
Share
img

Cantitatea de porumb pe care dorim sa o preparam o punem intr-un recipient potrivit, in acest caz o galeata de plastic.

Vasul cu porumb il umplem cu apa. Este foarte important sa nu umpleti vasul decit pe jumatate din cantitatea de boabe de porumb puse in vas, pentru ca de obicei boabele isi dubleaza volumul dupa inmuiere, odata procesul inceput boabele de porumb vor incepe sa preia apa , lichidele in general. 

 

Acest proces ne ofera posibilitati nelimitate de a adauga porumbului cateva ingrediente care sa-l faca mai ataractiv mai "gustos" si mult mai apreciat de crap: 

  • Indulcitori
  • substante aromatizante denumite si arome -  se poate folosi orice aromatizant hidrosolubil sau solid
  • atractanti
  • alte ingrediente de atractie si pantentatori de gust si miros

Indulcitori folositi poti fi:
  • zahar tos sau normal - aproximativ 100 gr la un kilogram de boabe
  • melasa - 50 ml la un kilogram de boabe uscate. 
  • miere de albine - 50-80 gr la kg

Sa vorbim putin despre melasa - acest lichid natural, se obtine in procesul productiei de zahar din sfecla de zahar. Fiind vorba de un produs natural, se poate folosi si intr-o concentratie mai mare.

In contextul aromelor naturale nu avem voie sa uitam mierea de albine.

Bineinteles ca se pot folosi si alti indulcitori dupa preferintele fiecaruia (marca, forma). De asemenea si cantitatile se pot modifica pana ce se gaseste formula potrivita pt locului si pesti vizati.

Bun am folosit indulcitorul o alta substanta minune  folosita cu succes in pescuitul la crap in ultimii ani este betaina, nu are gust sau miros specific, este hidrosolubila, se foloseste aproximativ 1mg la un kilogram de boabe de porumb uscate. Inse este un bun igredient in cresterea apetitului. Betana are mai  multe forme in principal datorita modului de producere (nu vb acum despre ele) insa atentie ce folositi cea lichida este mai usor de contrafacut deci este indicat sa o folositi pe cea solida care se va dizolva excelent in lichid.

Peste porumb se mai pot adauga alti atractanti, aminoacizi care sporesc gradul de atractie.

Si nu in ultimul rand pentru cei ce doresc sa dea un gust aparte se adauga aroma. Nu va sugerez una anume eu folosesc arome de:

  • capsuna,
  • anason,
  • fructe,
  • scoica,
  • piper ,
  • usturoi
  • ...

Fiecare este liber sa experimenteze , idee de baza este insa nu nu folositi prea multa sau prea concentrata. Incercati sa respectati indicatiile producatorului. Si cel mai important sa folositi aroma in functie de temperatura apei.

Dupa ce toate ingredientele sunt introduse in galeata trebuie sa lasam porumbul la inmuiat cel putin 24 ore si pana la 48 ore, amestecand din cand in cand.


Dupa aceasta porumbul se poate rasturna intr-o oala potrivita si se fierb boabele la foc mic, aproximativ 15-20 minute.

Atentie. Cu cat fierbem mai mult porumbul cu atat avem sansa sa distrugem ingredientele introduse.

Daca acest lucru nu va deranjeaza, se poate fierbe porumbul pana la o ora si jumatate, dar neaparat la foc mic, altfel riscam sa se sparga boabele.


Urmatorul pas este optional, dar este recomandat. Dupa fierbere se varsa porumbul din nou in galeata si se lasa la fermentat. 

Va asigur ca boabele astfel preparate vor castiga foarte mult in atractivitate. Asteptati doar pana incepe procesul de fermentare, vara acest lucru se intampla in doar 12 ore.
Porumbul astfel preparat poate fi folosit si 1-2 saptamani in functie de locul unde il depozitati si de gradul de alterare.

Procesul de fermentare poate fi recunoscut dupa miros si dupa stratul de spuma
care se formeaza pe apa din galeata. Daca ati respectat pasii descrisi mai sus, veti obtine o nada perfecta pentru pescuitul crapului.

 

Fire intinse !


 

nada de porumb - mod de preparare : 48 comentarii

  • da, cteno rontaie boabele.

  • ...crapu...rontaie boabele? :))) ...io stiam ca le soarbe... aspirator nu gluma! in rest retetele sunt faine. eu personal nu las boabele la fermentat. le fierb doar in apa cu miere si piper cu o seara inainte de utilizare apoi pe balta le las 1-2 ore in melasa si le servesc. am avut rezultate bune spre foarte bune la majoritatea partidelor si pe mai multe balti.
    toate bune, an bogat la fire intinse!!!

  • interesant va doresc fir intins

  • bine te voi anunta!si eu sint curios

  • uneori nu ai timp sa lasi porumbul 3 luni sau mai mult in dip, in plin sezon il faci cu cateva zile inainte.


    sa stii ca lasat la inmuiat 48 ore , si apoi fiert 10 min e numai bun de pus pe croseta.

    este bine de stiu ca folosind numai porumb pe durata lunga - risti sa saturi pestele si sa ai surprize ca dupa 1-2 zile sa prinzi din ce in ce mai putin.

    o idee buna este ca porumbul sa fie folosit parte in nada maxim 40-50% cu alte seminte, dar in special cu pelete pe care le poti pune in aroma/lichid nutritiv inainte cu 30 min, apoi faci pastura, bulgari etc. acestea vor prelua aroma si o vor dispera in apa. astfel nu mai e necesar sa prepari si porumbul cu arome si alte chestii. pur si simplu il faci doar cu indulcitor, sare si cam atat:)

    astept sa ne spui cum a mers numai cu porumb fiert si fermentat. dar pe ce balti i-l vei folosi in felul asta?

    a si inca ceva uneori crapul prefera porumbul putin mai tare, ii place sa rontaie...

  • marius i-l las in dip si peste iarna asa ca incet,incet preia porumbul destul .l-am fiert mai tare sa-l pot trage pe croseta mai usor asa nu trebuie sa folosesc burghiul.am sa incerc separat porumbul fermentat anu asta,sa vad ce poate fara alte arome

  • @szilveszter - si metoda ta este buna, numai ca daca se fierbe prea tare, porumbul isi preia apa la capacitate maxima, cand vei introduce la final aroma si celelalte ingrediente , datorita imbibari cu apa porumbul nu va mai prelua in el practic decat o mica parte din ce mai pui acolo. este ca buretele plin de apa si care nu mai absoarbe nimic.

    daca se fierbe relativ putin 10 min este suficient incat sa se pastreze ingredientele la o performanata buna.

    multi nu mai fierb porumbul , adica il lasa la inmuiat, apoi fermentat si gata il folosesc ca atare

  • eu fac altfel ,fierb porumbul o ora fara inmuiere .dupa care il dipuiesc in ce vreau eu si asa am porumb fiert cu arome nefierte ,daca ma intelegeti:))).adica nu-si pierde nici o proprietate momeala prin fierbere