nailon si rezultate

Scule de pescuit
Share

Facand abstractie de placerea pescuitului,se poate pescui si fara varga si fara mulineta,dar fara fir si carlig niciodata.firul obisnuit,azi denumit nailon, dupa numele materialului sintetic din care se fabricat prima data a strabatut drum lung de cautari si incercari.

  1. matase,
  2. fire de florenta,
  3. bumbac mercerizat,
  4. par de cal,
  5. struna de otel

toate au fost date uitarii.

Nailonul a creat posibilitatea obtinerii oricarei lungimi de fir dintr-o bucata,spre deosebire de cele din matase ori bumbac,care trebuie innodate intre ele.orice diametru imaginat de pescari le sta azi la indemana caci nailonul se fabrica la diametre de la 0,05 la 1 mm,cu rezistenta la o tractiune de la 0,2 kg.la peste 60 kg, permitand pescuitul de la porcusori si obleti pana la rechini si somni.

Pescarul cu naluci utilizeaza frecvent fir de 0,20-0,30 mm, mai rar nailon de 0,15 ori de 0,35-0,40 mm.

Grosimea respectiv diametru unui fir se alege in functie de calitate, de rezistenta la tractiune, dar si de marimea nalucilor/monturile folosite.

Masura unor fire este exprimata prin rezistenta in livre, dar este bine ca pescarul sa stie ca nu toate firele cu tractiune extraordinara sunt o achizitie utila.

La fel de importante sunt:

  1. elasticitatea firului,
  2. molociunea acestuia,proprietatea de a curge prin inelele lansetei.

Un nailon matasos si elastic va avea viata lunga, firele rigide se rasucesc si la fiecare lansare se uzeaza, pierzand din rezistenta. Un fir care curge bine prin inele permite lansari lungi si precise. Acesta se intinde mai usor in momentul inteparii, lucru demn de luat in seama mai ales atunci cand pestele are falci tari.

Riscul de a se rupe in momentul agatarii ori dezagatarii monturi este mai mare si pestii se ascund mai mult prin tufisurii. Uneori nu conteaza doar rezistenta, ci si culoarea firului.

Cele fluorescente, alb-albastrui, galbene sau verzulii, se dovedesc cateodata foarte utile atat in urmarirea traiectoriei ,cat si sesizarea muscaturii.

nailon si rezultate : 1 comentarii

  • am incercat fel si fel de nailoane si toate care leam incercat nu au fos asa de bune cum scrie pe rola adica rezistenta uzura elasticitatea.un singur fir nu am incercat ,trabuco.oare merita sa dau bani pe le?