Pescarul si temperaturile verii

Pescuit sportiv
Share

 

Pescarul si temperaturile verii

 


Nu doar pestii si animalele sufera consecintele temperaturilor extreme. Pescarii sunt si ei supusi la aceleasi conditii de temperatura insa spre deosebire de celelalte vietuitoare noi dispunem de materialul necesar pentru a avea grija de sanatatea noastra si sa ne protejam de inaltele temperaturi in lungile ore de pescuit.


Multi pescari au suferit in zilele de vara insolatii grave, arsuri si deshitratari. Niciodata nu trebuie sa subestimam natura si in acest caz efectul soarelui si intotdeauna trebuie sa fim foarte bine echipati tocmai pentru a evita aceste lucruri ce ne pot schimba o buna zi de pescuit intr-un adevarat calvar.


Pentru a evita deshitratarile severe in zilele calduroase pescarul trebuie sa consumein in jur de 4 litri de lichide. Daca nu avem loc unde sa ne adapostim la umbra unde ne putem racori putin atunci trebuie sa ne protejam capul si corpul de radiatiile solare.


Pentru a ne proteja capul unul din cele mai bune protectii este o simpla palarie de paie. Acesta te va acoperi mult mai mult decat o sapca si mai ales zona dintre umeri Micile gauri dintre paie permite pielii capului sa transpire mai bine si sa sa racoreasca de o forma mult mai accentuata.

Daca totusi avem doar o simpla sapca atunci trebuie sa o avem cu cozorocul in spate.Pentru a cobora din cand in cand temperatura corpului cel mai bine este ca din cand in cand sa ne udam cu apa sau daca locul ne-o permite chiar sa ne scaldam in apa.

Multe persoane brunete cred ca datorita tenului putin mai inchis nu au nevoie de o protectie solara contra razelor ultraviolete. Acestia se inseala amarnic.Totdeauna trebuie sa folosim cremele protectoare indiferent de tenul nostru. Acestea exista pe piata intr-o gama foarte variata de marci si preturi. Totdeauna trebuie sa va uitati atent la nivelu de protectie ce-l ofera.

In orele cand soarele se afla mult deasupra noastra sau mai bine zis intre orele 10 - 18 putem suferi grave arsuri iar de acest lucru de obicei ne dam seama prea tarziu.Si chiar daca nu se ajunge la arsuri importante expunerea repetata la radiatiile ultraviolete poate dauna mult pielii iar in unele cazuri se poate ajunge chiar la cazuri extreme de cancer de piele. Daca ajungeti sa suferiti o arsura minima si nu aveti mediile necesare pentru a o contraataca exista un mediu simplu si eficient.

Este foarte simplu sa acoperiti zona afectata cu un strat gros de namol ce va absoarbe caldura si va cobora inflamatia cu ajutorul diferitelor minerale ce contine namolul.

In cazul unei arsuri importante in care pielea a fost afectata de o forma mai profunda acest remediu nu este eficiente ba chiar poate provoca complicatii.In acest caz partida de pescuit trebuie oprita cat mai repede posibil si trebuie consultat un medic dermatoloc.

Chiar si fara arsuri noaptea dupa o zi de pescuit in soare puternic avem nevoie de crema hidratanta pentru a recupera umiditatea pielii pierduta in timpul zilei.


In vara in zilele foarte calduroase este foarte normal sa vedem multi pescari ce scot din portbagajele masinii cutii frigorifice in care fiecare de o forma sau alta pastreaza lichide pentru a se hidrata.Insa muti fac greseala de a raci aceste cutii cu pastile speciale de congelat sau cuburi de gheata.Eu consider ca aceasta forma de a raci nu este buna pentru simplul fapt ca toate aceste pastile si cuburi ocupa un loc important in cutia frigorifica care totdeauna nu va fi destul de mare pentru a introduce tot ce este necesar.

Eu totdeauna imi racesc cutia frigorifica cu bidoane de apa potabila in prealabil congelata .in momentul in care apa mea se termina eu inca am apa congelata ce incetul cu incetul se dezgheata si o pot utiliza pentru a ma hidrata.

In timpul zilei eu cred ca nu avem nevoie de un cort si cu o buna umbrela de soare pentru a face umbra cred ca avem destul insa pe timpul noptii cred ca un cort poate fi foarte necesar.In primul rand ne va veni foarte bine pentru a strange bine tot materialul ce il avem si pentru a ne odihni in conditii cat mai bune.

In momentul in care optam sa cumparam un cort trebuie sa avem in vedere anumite lucruri. 

  • In primul rand trebuie sa aiba o plasa contra tantarilor si mustelor care in afara de faptul ca sunt foarte enervante pot provoca probleme persoanelor cu anumite alergii.
  • Un alt lucru important este ca acest cort sa aiba tavan dublu ce ve proteja mai bine in momentul unei ploi sau de soarele puternic din timpul zilei.


Cortul se poate pune si sub un copac pentru a avea o mai buna umbra insa daca ploua este mai bine sa fie intr-un loc deshis pentru ca toti copacii atrag fulgerele si asta poate fi o problema importanta.


Alta protectie importanta este cea impotriva insectelor. Aceste mici animalute ne pot face viata un calvar intr-o zi de pescuit si de aceea nu trebuie sa iesim din casa fara o buna crema impotriva insectelor ce ne poate scapa de foarte multe probleme.

Exista si alte remedii babesti cum s-ar spune care pot da rezultate in lipsa cremei .Unul ar fi acela de a arde o balega uscata de vaca. Aceasta trebuie lasata sa scoata doar fum si este foarte eficienta insa are incovenientul de a raspandi un miros destul de intepator.

In interiorul cortului se poate utiliza o lamaie taiata in doua.Aceasta va goni mustele si tantarii afara din cort.

Un alt pericol o reprezinta albinele si viespile. Multe persoane si-au pierdut viata pentru simplul fapt ca si-au lasat mancarea sau bautura pe masa iar in momentul in care continua sa manance nu se uita atent sa vada daca pe aceste mancaruri s-au lasat o albina suu viespe.Intepaturile cauzate de acest mod in gat sunt foarte periculoase pentru ca inflamatia lasa persoana fara posibilitatea de a respira.

Mancarea si bauturile trebuie bine acoperita si bine verificata in momentul consumarii ei. 

Toate aceste lucruri trebuie luate in considerare in momentul in care incepem sa organizam o partida de pescuit pentru a evita riscuri ce ne pot provoca multe neplaceri si chiar ne pot pune sanatatea in pericol.

Niciodata o partida de pescuit trebuie sa cantareasca mai mult dacat propria noastra sanatate.

Pescarul si temperaturile verii : 8 comentarii

  • imi pare bine ca mai exista oameni care impartasesc din vasta lor experienta si altora...felicitari

  • sunt de acord cu tine insa incerc in sezonul cald sa ma folosesc de tot timpul posibil pentru a pescui.

  • nu suport nici in ruptul capului sa pescuiesc vara poate numai noapte dar asta e,pentru mine sezonul de pescuit incepe in martie ,aprilie, si apoi septembrie,octombrie,noiembrie tin sa specific ca in noiembrie am avut cele mai mari capturi precum si in luna martie.de ce nu suport sa pescuiesc vara - motive sunt muulte...si apoi e o alta placere sa cauti pestele la sfarsit de februarie cand zapada se mai vede inca printre culmile dealurilor...sau in noiembrie cand , zapada incepe sa-si faca simtita prezenta de altfel si primele temperaturi negative,si nu multi sunt cei care pescuiesc atunci ..parerea mea

  • totusi ei au avut la dispozitie secole sa se adapteze la aceste conditii.sunt sigur ca noi nu am putea se ne obisnuim cu aceste lucruri foarte repede.

  • vladimire bine zici de arabi

  • oare de ce arabii se acopera aproape total si beau ceaiuri fierbinti?!cred ca experienta de veacuri a acestor popoare ar trebui luata in considerare.a face plaja este cu totul altceva.

  • esti chiar din onesti sandelki?

  • da domnu' adi, ai dreptate.