Pescuitul bibanului la artificiale

Tehnici de pescuit
Share
img

Bibanul (perca fluviatilis) este unul dintre cei mai intalniti rapitori din apele noastre. Face parte din familie Percidae, ajungand frecvent la talia de 20-30 cm, lungimiea minima de retinere a acestuia fiind de 12 cm.
        
Alaturi de stiuca, bibanul reprezinta un ,,peste-scoala'' deoarece acesta poate fi prins cu usurinta si de pescarii incepatori la spining, datorita voracitatii sale ridicate, fiind una dintre putinele specii care se hraneste pe tot parcursul anului.
         

Echipamentul in cazul unui astfel de pescuit este de doua tipuri:

 1. Echipament ultra-light folosit pentru micro-naluci (3-5cm, si cu o greutate redusa) care consta in:
 • lanseta cu putere de aruncare de 1/2 - 8/9 gr
 • mulineta de marimea 500-1000
 • firul monofilament de 0.12-0.14 / textil 0.04-0.08

Eu personal folosesc o lanseta Cormoran Carbo Star UL, cu putere de aruncare de 0.5-5gr de 1.95m, mulineta 500, si fir mono de 0.12 sau textil de 0.06. Drilul cu un biban mai mare de 300 gr sau cu o marlita este senzational, recomand tuturor sa incerce aceasta sezatie...

    2.  Echipament light pentru un pescuit cu naluci putin mai mari (6-7cm) care consta in: 

 • lanseta cu putere de aruncare 3/5 - 15gr
 • mulineta de marimea 1000-1500
 • fir monofilament 0.14-0.18 sau textil de 0.08-0.10

De asemeni bibanul se prinde frecvent si in timp de cautam alti rapitori precum salau sau stiuca, datorita lacomiei sale. Pana acum cel mai bun exemplu l-am avut in timp ce pescuiam la stiuca pe apa adanca, cu o lingura de 20gr...marea mi-a fost mirarea cand am vazut ca un biban nu a ezitat sa o atace, lingura fiind cam o treime din dimensiunea acestuia. Deci daca este biban in zona ne putem astepta la orice, sa il prindem chiar si cu naluci supradimensionate destinate pradatorilor de talie mai mare.

Bibanul se poate prinde la o gama larga de naluci:

 • twister
 • rotativa
 • oscilanta
 • vobler
 • cicada
 • streamer
 • spinnerbait

Dintre toate acestea cele mai ,,populare'' momeli artificiale sunt de departe twistere, in special grub-urile dar si shad-uri de dimensiuni mici (3-5cm si 6-7cm), puse pe un jig usor sau greu in functie de adancimea apei. In urmatoarele 2 poze aveti cateva exemple pentru ambele tipuri de naluci:


In materie de rotative cele mai utilizate sunt cele din gama Panther Martin, Mepps, Dam Effzet, cu numere cuprinse in 0-2. Pe langa aceste marci consacrate se pot folosi si rotative asemanatoare, cu conditia de a avea o miscare buna in apa si culori potrivite. La fel de indicate sunt si cele cu pene ca cele de mai jos:


Oscilantele dedicate bibanului trebuie sa aiba un gramaj intre 3-7gr si culori cat mai diverse, cele mai bune fiind cele in 2-3 culori: alb, rosu, galben, portocaliu sau verde in diferite combinatii. 

Aceleasi culori sunt valabile si pentru voblere, cuprinse intre 3-7cm, cu evolutie stabilita in functie de modul de hranire al bibanului dar si de anotimp: de suprafata, intre ape sau pe fundul apei.

Spinnerbait-urile sunt mai putin accesibile, dar dar rezultate la fel de bune, atat timp cat marimea lor este cea potrivita pentru pescuitul bibanului. Cateva exemple:Cam atat despre pescuitul bibanului la artificiale, va astept cu intrebari sau completari. 

Fir in dril!!!


Pescuitul bibanului la artificiale : 2 comentarii

 • salut costel. pentru început trebuie sa îți spun cã pãstrãvul e una din speciile de pești care se prind extraordinar de dificil. e o tehnica anume de pescuit care include whip-uitul(biciuirea firului înainte de lansare). pentru momeala nu ai nevoie decât de niște muște artificiale(de cumpãrat în toate magazinele de pescuit, sau fãcute acasã dacã ai rabdare) pe care pãstrãvul le considera hrana naturala. alegerea firului este un alt secret, acesta trebuind sa fie un fir plutitor. În cele din urma, lanseta trebuie sa fie special creata pentru acest tip de pescuit, mulineta la fel, fiind foarte diferita fata de una clasica. dacã intri pe vreun magazin online de pescuit, cauta la rubrica fly-fishing și te vei lamuri. În final, îți doresc fir întins și bețe zbuciumate!

 • sant un pescar amator incepator si vreau sa stiu modul perfect de a prinde pastrav eu am incercat in ape foarte repezi cu pluta de 15 grame cu montatura de 25 cm lungime si un garlig de carbon de 6 iar ca momeala in carlig am pus larva de miere e foarte hot si rapid la mancat din sute de lansari si zile pierdute am prins trei pastravi de 800 de gr as vrea sa cunosc alte proceduri multumesc foarte mult costel n