Pescuitul crapului la stuf

Despre pesti
Share
img

Sa cautati pestii la marginea stufului este ca si umblatul dupa fiare prin jungla.

Pe marile intinderi de apa stuful este uneori sungura vegetatie emersa si langa,ori sub aceasta  este o lume diversa care trebuie  observata atent si descoperita cu tact si rabdare.

Pescuitul langa stuf este o forma de a descoperii aceasta lume ascunsa.

Nu am admis niciodata ideea conform careia crapii mari se pot prinde doar la fund,am citit  si am vazut in realitate crapi frumosi prinsi la pluta.

Este adevarat  ca nu la orice margine de stuf se pot prinde crapi,pescuitul crapului in stufaris necesita in primul rand o indelungata cautare a celui mai potrivit loc,fapt pentru care unii il numesc si pescuit de cercetas.

Denumirea vine de la faptul ca pescarul  cerceteaza cu atentie  marginea stufului pe toata balta,din barca bineinteles, si acolo unde sesizeaza acele miscari specifice ale trestiei iscate de crapi ce se izbesc de planta acvatica provaocand tresarirea acesteia asa parca din senin.

Odata gasit locul,pescarul se ancoreaza  cu barca la o distanta de 20-30m, pentru o prezenta cat mai discreta.Nadeste bine cu bulagari,care contin neeaparat si boabe de porumb.

Linistea este elementul de baza care trebuie sa predomine pe  toata durata partidei(,nu ca alti ,,pescari'' care asculta pe balta muzica la maxim....De la Salam pentru.......x....y...z), pentru simplul fapt ca suntem  mai aproape ca niciodata de partenerii nostri foarte speriosi.


Echipamentul ,va fi compus:

  1. lanseta Match,mulineta cu tambur fix cu minimum 150 m fir de 0,20-0,30 mm de cea mai buna calitate.
  2. montura,  din o pluta  waggler(culisanta)cu sooper din combinatie,margica -nod,textil amplasata pe firul principal conform adancimei apei de dinainte masurata,astfel incat nu doar carligul momit dar si  plumbajul sa stea pe fundul albiei.
  3. plumbul,va fi unul culisant ,sferic,de 1,5 grame(gaurit pe mijloc) tamponat cu o alica mica pe post de soper,amplasata foarte aproape de carlig ,circa 5-10 cm.
  4. carligul,recomand Gamakatsu,numarul 2.
  5. momeala ,doua  boabe de porumb fixate pe carlig.

Wagglerul, pentru aceasta montura va fi nevoie de  o pluta de 7 g,cu chila astfel incat sa ramana doar antena deasupra luciului apei.

Cand crapul a muscat,plumbajul fiind foarte aproape de carlig va fi ridicat de pe fundul albiei odata cu carligul momit, provocand culcarea plutei pe apa, atunci este momentul sa intepati!


Crapul intepat va incerca imediat sa se refugieze in stuf unde din 2 -3 miscari va taia firul,cat ai zice peste, DAR  daca  suntem putin atenti vom putea sa-l dirijam inspre larg unde va urma o noua incercare de evadare. Cu  o mulineta buna,bine reglata vom putea contracta aceasta tentativa de a nu ne lasa cu buza umflata,sa nu fiti niciodata siguri ca e  prins,nici chiar atunci cand este langa barca epuizat de puteri,daca nu folositi corect minciogul s-ar putea sa aveti surprize neplacute,crapul avand intetdeauna forte nebanuite,atunci cand te astepti mai putin.

Va garantez ca merita sa incercati, va fi o partida  plina de adrenalina, cum baltile  cu stuf sunt putine(de  stat)nu ramane sa pescuim decat pe cele private  sau in Delta Dunarii.

Aici sunt cateva  fotografii din Delta cu niste locuri minunate  pentru pescuitul crapului la pluta,la stuf.




Pescuitul crapului la stuf : 15 comentarii

  • este buna prezentarea dar sa nu uitam ca de cele mai multe ori sta si tenu acolo si de cele mai multe ori al pierdem(din exsperienta mea am pierdut destui)fir antins

  • ca voi sa fie..........

  • in sprijinul celor spuse de mine, iata a aparut si un scurt film, care confirma ca am dreptate.
    http://pescuitarad.ro/?page_id=165

  • oameni buni si pescari eu unul am practicat asa ceva la bunicii mei pana undeva in anul 1994 pe balta jirlau daca stie cineva aproape de orasul faurei jud braila.pescuiam la maxim 2-3 metri de stuf la o adancime de 1 metru jumatate maxim numai la boaba de porumb dar ce spuneti voi cu lansete match cu fir de 18,20 sau 30 sunt povesti.aveam trestie de zahar de 4-5 metri lungime si varful gros cat grosimea la un pix iar fir cateodata 0.40 era subtire.cel mai mare crap scos la undita a fost aproape la 12kg vandut la cineva din buzau iar ten aproape la 11kg vandut in ghilimele lui tata.aveam niste rupturi de nici acum nu imi vine sa cred dupa atata vreme si ace dezdiote de credeam ca dau cu ace de gamalie.iata care erau pasii unui pescuit la buza stufului:pe seara plecam sa caut locul potrivit (asta pana le-am invatat pe majoritatea) si ma asezam pe marginea apei sa vad pe unde bat crapii si unde trage tenul de stuf.apoi urma o nadire destul de consistenta numai cu porumb proaspat taiat direct de pe cocean sa sara laptele din el amestecat cu ceva porumb vechi.urma insemnarea locului si a doua zi dimineata era distractie.mai as avea multe de povestit despre ce,cum si cata experienta a insemnat pentru mine acele vacante petrecute la bunici.poate si acum cu toate ca am lanste destul de performante tot mai mult imi place sa plec cu doua bete si sa prind peste nu prea mare adevarat dar sa prind.iar ca o paranteza pe aici pe langa bucuresti la undita cel mai mare peste la undita a fost un crap de 5.400kg prins la patratica la balta comana mare spre urziceni.sper ca nu v-am plictisit si sa auzim de bine.

  • eu zic ca o linie directa pina la cirlig fara alte forfacuri si noduri e cel mai bine .asa poti sa profiti la maxim de rezistenta firului si nu risti agataturi inutile.si atunci ordinea ar fii :cirlig ,alica de plumb (cu rol de opritor)plumb principal culisant ,un stopper de silicon (sa nu vina pluta gramada pe plumbi,distanta silicon-plumbi sa fie un pic mai mare decit lungimea plutei),pluta culisanta,stopper silicon ptr pluta.

  • da cine ne traduce si noua:))

    daca vrei sa pescuiesti capturi capitale de crap cu siguranta nu pescuiesti in stilul match hai sa fim seriosi. in acest caz cresti putin arsenalul din dotare, normal fir mai gros mulineta mai tare, bat mai bun etc.

    pt match , te adresezi pestilor de pana in 5 kg (deja si 5 kg e mult) faci fata lejer cu fir de 0.18-0.20.

    cred ma util ar fi sa abordam modul de pescuit la match, cum folosim montura, linia etc.

    apropo care ar fi linia ideala pt un pescuit la buza stufului? cum prezinti momeala cel mai bine?

  • peter am citit si am vazut si filmuletul, zici tu ceva, daca dai dupa din aia ca batrinu din filmulet chiar ai nevoie de echipament serios.:-)))m-am mai gindit ar trebui totusi un bat mai solid.ai dreptate in privinta batului.ne-a rupt mosu gura cu tehnica lui nu?:-)))

  • si un filmulet edificator
    http://www.youtube.com/watch?v=032opushhxw&feature=player_embedded#


    @szilveszter
    http://www.peca.hu/horgaszat/magazin/cikk/nadi_horgaszat_2/

  • chiar daca nu veti putea intelege textul, va recomand sa vedeti pozele pescuitului la crap cu pluta.
    http://www.topart.ugyanez.hu/felfektetosuszo.html

  • peter acum nu-i vorba neaparat de crapi capitali, sigur cel salbatic e ca o racheta dar poate in asta consta toata adrenalina. asa cum zici un match cu fir de 0.30 e un pic fortat la pluta dar na, fiecare cu ale lui.dar nu vad de ce n-ar putea folosi un match cu succes la stilul asta de pescuit si dupa parerea mea merge.