pescuitul la crap in stil match - lestarea monturii

Tehnici de pescuit
Share
img

Pescuitul la crap - Stilul Match

Stilul match sau sheffield,dupa cum il numesc englezii, este un stil de pescuit catalogat de unii pescari drept un pescuit de finete, pretentios si destul de costisitor.

Am constatat insa,din proprie experienta, ca nu este chiar asa.Un echipament compus din: 
 • lanseta (3,6-4,2 m), mulineta,
 • fir scufundator (0,14 pana la 0,20 mm pentru pesti mai mari),
 • o pluta lestata de 4 pana la 25-30 grame, costa pana la 250 lei.
Bineinteles de o calitate medie, dar pentru apele noastre, sunt foarte bune. Pentru ca firul sa se scufunde cat mai rapid se poate folosi un spray special destinat acestui scop.

Este adevarat ca exista pe piata si echipamente scumpe pentru cei mai pretentiosi dintre pescari care isi permit sa scoata din buzunar 4-500 de euro sau poate mai mult, pentru un asemenea echipament.

 

Personal folosesc o lanseta Purple Match 4,20m de la Gold Star din trei segmente si mulineta Match 4000 de la Carp Expert si sunt extrem de multumit de ele, chiar daca inca nu am avut capturi de crap insemnate.   Cu un fir de 0,18 mm si o pluta de 14 grame, am lansat cu usurinta pana la 30-40 metri. Pluta Stradivari Match (si nu numai) are cateva saibe care se pot scoate, in schimbul lor putandu-se adauga plumbi care ajuta ca momeala sa se scufunde cat mai rapid.
Mai are si cateva antene de schimb, in functie de pestele vizat sau distanta la care pescuim.Pluta se ataseaza de fir cu ajutorul unei agrafe culisante, pentru a putea fi schimbata, in cazul in care vrem sa folosim plute de diferite gramaje in aceeasi partida de pescuit.
Nu vreau sa detaliez prea mult pe marginea acestui stil, deoarece s-a mai scris in articole anterioare si s-a mai discutat pe aceasta tema.

Ce doresc sa completez este felul in care lestam montura.
Aceasta se poate face si cu plumbi care sunt din turnare prevazuti cu doua antene cu ajutorul carora se fixeaza pe fir
Foarte practic, este insa si modul de lestare a monturii, prin insirarea plumbilor pe o antena din sarma subtire sau antena de la o pluta care nu ne mai foloseste.

Aceasta metoda ne ajuta in momentul cand dorim sa schimbam pluta, sa mai adaugam sau sa mai eliminam din plumbi, fara a fi nevoie sa taiem montura.
Trebuie doar sa scoatem unul din varnisurile de pe antena.Un avantaj in plus este faptul ca folosind plumbii culisanti in locul celor clasici care se strang pe fir, nu se pune in pericol integritatea firului, acesta nu se aplatizeaza,plumbii culisand pe antena.

In speranta ca am adus completari care sa fie de ajutor tuturor ce indragesc acest stil, va doresc “Fir intins!”pescuitul la crap in stil match - lestarea monturii : 17 comentarii

 • dadylures nu am "un articol demn de luat in seama", dar am un mesaj pentru tine:
  1)ce inseamna "inacvertenta" ???
  corect este inadvertenta
  2)"folosii"
  corect este "folosi", cu un singur i la final
  3)unde ai vazut cacofonie, inteligentule?
  4)nota 4, stai jos!
  fir intins!

 • am si eu un bat ca al tau mosule cocosule :))

 • am dat si nota, dar totusi astept cu nerabdare ca baracuda sa imi spuna sau sa ne spuna cum e, pana la urma, cu monturile cu lestatul acestora.

 • salut, pot sa scriu si eu ceva la capitolul comentarii?

 • de ce match sau sheffield si nu match sau pescuit englezesc. sau si mai corect pescuit englezesc.
  imi poate argumenta cineva ca stilul englezesc este cunoscut in anglia sub denumirea de scheffield? va spun, nu il cunosc ei englezii dar il cunoastem noi.
  de ce lansete pt acest stil numai pana la 4,2m? nu este de loc adevarat, personal folosesc numai lansete de 4,5m dar se pot folosii si mai lungi.
  de unde aceasta categorisire a firelor scufundabile, pardon se gasesc si folosesc fire scufundabile si sub 0,14 mm dar si peste 0,20 mm. si inca o mica inacvertenta, nu in totalitate firele folosite in pescuitul englezesc trebuie sa fie scufundabile.
  plutele... la fel categorisire aiurea complet. min 4 gr max... se pescuieste foarte bine cu plute sub 4 gr dar si cu plute de peste 30 gr.
  solutia cu folosirea sprayului este depasita de f mult timp. exista solutii mult mai eficace si mai ieftine.
  nimic despre mulinetele destinate stilului. lucru f important.
  chestia cu lestarea liniilor pt acest stil folosind plumbii cu antene... este f discutabila. perosnal nu as folosii asa ceva, din toate punctele de vedere.
  capitolul pescuit englezesc este o scoala...
  articolul mi se pare comercial, cu mult dar f mult sub asteptarile mediocrului. cautati sa evitati cacofoniile pe viitor... in rest numai de bine.
  anuntati-ma cand aveti articole demne de luat in seama, cu stima.
  nu stiu unde sa acord nota, dar o comunic aici
  10 (zece)

 • sunt incepator te rog toate detaliile pt. acest mod de pescuit. am incercatsi am avut probleme-1plumb usor dificil de aruncat,plumb greu se scufunda pluta
  2pluta culisanta pe fir si opritor acesta se loveste de inele etc.

 • original stil de pescuit,.!!espectele mele, fir intins,. 10!

 • spune-ne si noua cateva ape unde pescuiesti tu in acest fel...bafta in continuare

 • un,articol ff bun pt incepatori,nota 10

 • interesant articol... bravo