Pescuitul scobarului la bologneza iarna

Tehnici de pescuit
Share
Cei ce indragesc pescuitul la bologneza, cunosc faptul ca iarna cu apele raurilor foarte reci, nu constituie un impediment in realizarea unor partide de pescuit extrem, dar cate odata pline de satisfactii.
   
Pentru reusita unei partide de pescuit in astfel de conditii, trebuie sa indeplinim mai multi factori, stiut fiind faptul ca atunci cand este frig, orice lucru ai tine in mana ti se pare mai greu ca de obicei, iar apetitul pestilor este mai scazut.

Pe scurt iata aceste conditii, ale acestei tehnici de pescuit de mare finete:

1.O bologneza lunga, fabricata din carbon modular,foarte usoara, cu actiune de varf, rezistenta la efort,dar care-si pastreaza totodata elasticitatea.
        
Exemplu: Lanseta Energo Team Blade Bolo,de 6m, greutate 237gr

2.Mulineta trebuie sa fie in primul rand foarte usoara, sa nu depaseasca 200gr si sa fie dotata cu sistem de franare micrometrica,instant antirevers si un raport de recuperare relativ mare.
      
Exemplu: Energo Team Hyper Bolo din grafit, raport de recuperare 4,4:1 si capacitate tambur 0,20mm/150m.
        
3.Firul principal care trebuie folosit trebuie sa fie un fir matasos,fara memorie,rezistent la abraziune si la temperaturi sub 0grade si cu rezistenta mare la rupere.

Un monofilament de 0,12mm pe tamburul mulinetei si un inaintas de 0,08-0,10mm contribuie pe deplin la finetea tehnicii.

Exemplu: - fir principal Satori Premium de la Jaxon 0,12m/150m
                 - inaitas 0,08- 0,10mm Eternum de la Jaxon

4.Iarna, pescuind pe rauri,pestii trbuie cautati in ape mai adanci,foarte line si fara turbulente mari. De aceea trebuie folosite plute mici, foarte fine,tip morcov cu o portanta maxima de 2gr.
  
Exemplu: plutele Maros: seria 57

5.Carligele trebuie sa fie foarte fine si totodata rezistente, foarte bine ascutite, marimea lor cuprinsa intre 16; 12 iar forma lor potivita pentru pescuitul scobarului adica avand tija lunga.
        
 Exemplu: Hayabusa-Sode serie:HG-100
                         Owner-Chinta serie:50335
                                                                                                      
6.Stiind ca in apele reci, scade apetitul pestilor, nada folosita trebuie sa fie eficienta, sa stimuleze apetitul lor, dar nu sa-i sature.Iata o nada eficienta pentu o partida de pescuit:
 • 1kg Benzar Mix-Scobar
 • 1kg Techno Sange-Scobar
 •  0,5kg Ice Mix Benzar(contine larve de chironomide deshidratate)
 •  0,5kg PV1 Benzar(colant cu rolul de a lipi bulgarii de nada)
 •  0,5l Aditiv lichid Benzar-Scobar
 • 100gr viermusi
          
7.Momeala va fi alcatuita din viermusi si miez de paine alba.

Aceasta este tehnica pe care personal o folosesc in pescuitul scobarului(si nu numai, pe patul de nada intrand de multe ori morunasi, mrene sau cleni de dimensiuni apreciabile) iarna, tehnica ce mi-a adus multe satisfactii si pe care o recomand tuturor celor ce indragesc pescuitul cu bologneza.

Pescuitul scobarului la bologneza iarna : 9 comentarii

 • salutare frati mincinosi ! in humor ploua cu galeata asa ca ...azi stau cu voi ! am fost si la magazinul de profil dar e vesnic inchis. mai e un minimagazin dar acolo merg doar sa vad fetele patronului (waiiiiaiai), ca pe rafturi nu ai ce vedea.cat despre nada,va dau dreptate dar...ca sa iau toate alea,imi las copilasii flamanzi o saptamana ca-s sarman pacatele mele !hai ca ma apuca tristetea si....fir intins la toata lumea!

 • dragilor m-am indragostit si eu printre altii de match sau sheffield cum i se mai spune dar nu ma pricep la monturi de gen si va rog sa ma ajutati si pe mine cu citeva idei in ce priveste plumbajul si etalarea lui in functie de pescuitul pe care as dori sa-l efectuez .am inteles ca la adincimi mai mici decit lanseta e musai cu pluta fixa si cred ca e mai usor dar cum e cu cealalta varianta?v-as ruga daca e posibil sa-mi trimiteti si citeva desene sau imagini care sa ma ajute in sensul acesta.va multumesc inca de acum in speranta ca o sa deslusesc si eu macar o mica parte din tainele match-ului deocamdata.

 • este reteta pe care am folosit-o cu rezultate bune pe ape reci. daca vrei, poti incerca produse similare de la alti producatori, in cazul in care nu-ti convin cele de la energo...

 • asta e reclama mascata pt. energo?

  1kg benzar mix-scobar
  1kg techno sange-scobar
  0,5kg ice mix benzar(contine larve de chironomide deshidratate)
  0,5kg pv1 benzar(colant cu rolul de a lipi bulgarii de nada)
  0,5l aditiv lichid benzar-scobar
  100gr viermusi

 • salut fratilor, o zi faina va doresc. si fir intins! <3

 • ai putintica rabdare...

 • pune si tu o poza sa vedem ce prinzi.......

 • n-am incercat,dar cu 100gr de lichior de capsuni rezultatul e sigur!

 • nici scobarii nu refuza ,iarna , o cinzeaca ...da sa fie de pruna ,veche de cind erai fecior ....