Pescuitul somnului echipamente

Tehnici de pescuit
Share


Pescuitul la somn 


Echipamentul folosit pentru pescuitul somnului variaza in functie de dimensiunile capturii tinta si de metoda aleasa. Practic posibilitatile sunt nenumarate- se poate pescui cu momeli artificiale sau naturale, in apropierea malului sau in larg, pe fundul

apei sau la suprafata. Conditia minima necesara trebuie trebuie sa fie robustetea intregului echipament, pescuitul fara o lanseta puternica si o rezerva minima de fir fiind aproape imposibil. Despre pescuit la somn puteti citi m ai multe aici: pescuitul la somn

 


ECHIPAMENTUL  PENTRU PESCUITUL SOMNULUI


 

Lanseta va fi solida, pe masura dimensiunilor pestilor pe care va  asteptati sa-i prindeti. Pescuind in special in curent puternic si uneori cu aruncari la mare distanta, rigiditatea blancului trebuie sa fie considerabila, pentru a putea lansa greutati
corespunzatoare. 

De principiu, daca pescuiti cu momeli naturale vii usor distructibile la smucituri este bine ca puterea lansetei sa fie concordanta cu greutatea monturii, pentru a avea cat mai putine rateuri la  lansare. Pentru pescuitul din barca  nu sunt necesare  lansete foarte lungi, care pot fi de multe ori o povara, dar daca malul este abrupt, greu accesibil  si pescuim in imediata lui apropire, o lanseta lunga ne scoate din impas. Din contra, daca accesul la apa se face intr-o zona ingusta, printre copaci si trebuie sa plasati momeala la departare, o lanseta cat mai scurta va va fi de mai mare ajutor. De aceea nu mi se pare corecta stabilirea unui echipament standard pentru o anumita specie de peste. 

In general, lungimea lansetei poate varia intre 2,40 m si 4 m, cu un optim de
2,70 m-3,60 m, avand o putere de minim 60-100 g, dar cifrele sunt departe  de a fi absolute. 

Mult mai important este sa tineti cont de specificul fiecarei partide de pescuit. Obligatorie este pastrarea in cele mai bune conditii a inelelor, tensiunile din fir in timpul drll-ului fiind foarte mari.


Mulineta joaca un rol foarte important in pescuitul la somn

Conteaza prea putin raportul  de recuperare, deoarece nu aveti nevoie neaparat de o recuperare rapida. Functionarea ireprosabila a franei si lipsa oricarei urme de eroziune pe galet va  pot salva de multe neplaceri. 

Cantitatea de fir depozitata  pe tambur nu trebuie sa fie mai mica de 100 m. Daca tineti cont de faptul ca grosimea firului utilizat depaseste 0,35 mm, ba chiar  atinge
0,5-0,6 mm in cazul monofilamentului (sau 0,25-0,3 mm in cazul firelor textile), tamburul si implicit mulineta sunt masive si nu va va fi usor daca nu puteti sa va asigurati cu un suport adecvat. Indiferent de ce tip de fir veti alege, acesta trebuie sa reziste nu atat la greutatea propriu-zisa a capturii, cat mai ales la agatarile frecvente, de cele mai multe ori imposibil de evitat. 

Pescuind in zone deschise, fara obstacole submerse, putem folosi fire ceva mai
subtiri, chiar daca aveti perspectiva unor capturi capitale, putand mai usor
dirija pestele folosind maximal restul echipamentului-in acest caz,  trebuie sa eliminati ceva mai frecvent primii 2 metri de fir , rapid uzat prin frecarea cu inelul terminal.


Monturi in pescuitul somnului


Referitor la monturi se impun de la bun inceput cateva precizari de ordin
general. Somnul nu se joaca decat foarte rar cu momeala asa cum o face crapul.
De cele mai multe ori o apuca hotarat si o mesteca temeinic, fara
suspiciuni  si fara sa o scuipe inapoi, oricat de mare ar fi ea. Pe de alta parte, dintii somnului sunt mici si numerosi , nu pot taia dintr-o data firul monturii, oricum destul de gros , dar ii provoaca foarte rapid uzura, daca este un fir monofilament moale, subtire, sau fir textil de slaba calitate. In concluzie, indiferent de tipul  monturii sunt de preferat carligele simple, mari, cu tija relativ lunga, legate cu fir textil teflonat, kevlar sau monofilament rigid, dur, protejate  eventual cu un varnis subtire. Numai in aceste conditii struna este indispensabila.

Articole despre pescuitul la somn:articole pescuit la somn


Acestea fiind spuse, nu pot sa va urez decat, fire intinse!!!!!!!!!!

Pescuitul somnului echipamente : 1 comentarii