Somn pe Olt , somnul urias

Aventuri la pescuit
 • PEPY
 • 19-03-2010
 • 15974
 • 4
Share
img

Pescuiesc deseori pe raul OLT, fiind mai aproape de casa. Nimic nu e batut in cuie pe acest  rau, o apa foarte pretentioasa, cu zile in care pescuitul e uneori impracticabil,datorita debitului mare de apa care curge intre baraje. Apa raului este amenajata in mare parte , ( mai sus de Valcea pana aproape de Izlaz,) cu diverse variatiunii de tempertaura, debit si transparenta, cauzate de acumularile ce deservesc  hidrocentralele.


,,Anul asta a fost anul somnului''  auzeai daca mergeai pe Olt in august-septembrie,bineanteles pe unele baraje . Eu as adauga  ca a fost anul somnului urias, asa cum poate in DELTA sau pe DUNARE se poate vedea  din ce in ce mai rar.

Oltul ascunde  monstri ,mega somni,  scapati de nenumarati pescari, braconieri si vazuti de  unii si de altii.

Cum au crescut asa mari  si  de ce nu au fost prinsi  pana acum,sunt intrebarile cele mai dese pe care si le pun pescrii.

Dar daca acorzi putina atentie  conditiilor de care beneficiaza, se poate raspunde usor.

Dupa cum se stie somnul se hraneste bine in perioada calda a anului  iar in lunile de iarna,cand apa se raceste  iese mai rar dupa hrana.


Un  alt factor este  debitul, scazut vara si crescut iarna,de acea exemplarele mari au fost nevoite sa-si restranga  zona de vanatoare si sa se adaposteasca dupa  crovurile adanci si in zona din jurul barajelor.

Protejati de  apa rece, adanca si oxigenata , viata lor devine  mult mai usoara.


PESTI MARI, PESCARI MULTI....


De cand pescuiec pe Olt nu am vazut asa multi pescari,uneori ramai uimit sa  vezi cata amploare a luat acest sport.Este un lucru imbucurator cand  te uiti la  multimea lansetelor si barcilor de pe apa, in special in weekend cand ai impresia ca te afli in mijlocul unui concurs unde toti spera sa prinda  marea captura.

Majoritatea pescuiesc la asteptare folosind diverse momeli de la boilesuri cu arome ce atrag somnul pana la  eterna coropisnita, dar nu de putine ori au fost  cazurile cand somnul a   dat si  in lansetele craparilor la mamaliga.Daca facem un clasament  cu momelile naturale  preferate de somn pe primnul loc s-ar situa pestisorul viu unde pe Olt s-a dovedit momeala cea mai atractiva pentru piesele grele....


Clasament general cu momelile naturale cele mai preferate se somn, pe OLT.

 1. pestisor viu       45 %
 2. lipitoare            15 %
 3. broscuta            10%
 4. coropisnita         10%
 5. rama,viermi        15%
 6. ficatel si altele    5%

TRECUT SI VIITOR.....

Dar Oltul fiind un rau amenajat in proportie de 80%,greu se mai gasesc zone salbatice,mai ales ca acum  va incepe construirea hidrocentralei de  la Islaz cea care va face legaura intre Dunare si Slatina..Fostele paduri si zavoaie au fost inlocuite de amenajarile  hidroenergetice.Malurile sunt betonate pestele fiind ca intr-un acvariu imens de unde nu  poate sa iasa,iar in mijloc  gasim balastierele care scot balast non-stop.De multe ori ma vad constrans sa  pescuies in locurile amenajate de altii,desii nu prea imi place  ma adaptez si eu la conditiile impuse  la fel cum o fac si somnii..


Cele mai frumoase capturi prinse pe Olt   pe 2009 , intre lunile martie-octombrie, astfel:

- Barajul Frunzaru - somn 34 kg - mai

- Barajul Ipotesti  - somn 52 kg - august(prins de braconieri)

- Barajul Draganesti - somn  18 kg - septembrie

- Barajul Slatioara - somn  8 kg - martie

- Barajul Strejesti - somn  22 kg - august

- Barajul Arcesti - somn  7 kg - iulie


Cred ca Oltul este unul dintre cele mai poluate ape din Romania,  mai ales acum primavara cand Oltul este  ca o sanie care transporta mii si mii de sticle busteni, chiar si cadavre de animale... cu toate acestea  inca se mai pescuieste ... Cat timp? Nu se stie...!

Somn pe Olt , somnul urias : 4 comentarii

 • salut.pe olt si in special la draganesti noaptea sa pescuiesti la somn .cateva coropisnite,cativa carasei mai mici ca palma si multa rabdare.

 • l-au dat si la ziar,in click

 • am avut un prieten de undita care a luat la frunzaru anul trecut in vara un somn de 82 de kg.

 • opriti braconierii pana nu distrug ce a mai ramas.