Somnul - Silurus glanis

Despre pesti
Share
img

Somnul – Silurus glanis

Daca pana acum am scris numai despre pesti care intr-un fel sau altul nu intereseaza pe multi pescari astazi mi-am luat inimain dinti si am sa incerc sa va plictisesc cu ceva amanunte despre Silurus glanis mai pe romaneste somnul . Acest peste este foarte cautat si vanat pentru mai multe motive ca: carnea sa foarte gustoasa , pentru marime ca trofeu , dar si pentru frumusetea pescuirii lui .


Raspandire geografica : Ce putem spune , este o specie de peste foarte raspandita , se gaseste prin toata Europa , Europa de Est , dar si in Europa Centrala precum si in Asia de Vest cum de altfel poate fi gasit si tari ca Afganistan sau Kazahstan .

Nu putem omite faptul ca se poate gasi si in apele tarilor Americii de Nord dar si in cele de Sud . Somnul este o specie de peste de talie mare motiv pentru care este si cautat , vanat , un rapitor prin excelenta si face parte din familia Siluridae .

De altfel somnul face parte din o supraclasa si putem spune ca face parte din supraclasa Actinopterygii , ordinul Siluriformes , familia Siluridae si gen Silurus . Mai putem completa cu faptul ca somnul il putem gasi si in lacuri , balti , pe cursurile inferioare al fluviilor mari , ca si in gura lor de varsare in Marea Neagra , Caspica sau Baltica . In Romania traieste in mai toate raurile si fluviile mari de ses , campie sau deal ( Prut , Siret , Arges , Ialomita , Jiu , etc ) , dar si in Dunare , Delta Dunarii si gura de varsarea in Marea Neagra . Prefera locurile cu apa adanca , gropi , gropane cu mult mal si ape tulburi .


Caractere morfologice :

  • Somnul are un corp masiv , puternic dar si lung , gros in partea de dinainte si mai subtire , chiar comprimat in cea de dinapoi .
  • Capul turtit dorso – ventral sau pe intele turtit de sus in jos dotat cu o gura mare si larga dotata cu dinti ascutiti si conici .
  • Dinti sunt asezati in serii pe ambelel parti si falci si indreptati spre inapoi .
  • Gura , pe falca superioara este dotata cu doua mustati , o pereche foarte lungi iar falca de jos cu doua perechi de mustati dar scurte .
  • Mustatile sunt radarul pentru somn .
  • Corpul lung se termina fara inotatoare codala propriu – zisa , inotatoarea anala este foarte lunga .
  • Corpul somnuluinu este acoperit de solzi ,
  • Pielea este moale si alunecoasa cu abundente secretii de mucus ceiea ce face ca somnul sa fie alunecos si greu de tinut in mana .

In medie somnul are o lungime de 2 m dar poate ajunge si la o lungime de 3 m si cu o greutate de 150 kg . Datorita mediului in care traieste putem spune ca coloratia este de culoare albastruie – negricioasa sau un cenusiu marmorat , sau chiar verzuie – maslinie , laturile maslinii si abdomenul sau burta pe romaneste este de o culoare mai deschisa un alb murdar . Este un peste cameleon , somnul poate copia culoarea mediului .

Hrana : Fiind prin nastere un rapitor notoriu , somnul se hraneste mai cu cei cade , de la pesti si raci dar poate ataca si pasari acvatice sau mamifere . Este cunoscut ca doctorul apelor somnul curata de resturi sau lesuri apele . Se mai hraneste si cu puiet de peste sau crustacei . este un peste care se hraneste mai mult noaptea ziua hiberneaza sau sta in locuri bine ascune , gropi , copaci cazuti , pietre sau locurisi cotloane intunecate .


Reproducerea :  Este un peste ce traieste mai mult in regiunile temperate , somnul depune icrele in perioada lunilor mai – iunie – cand apa ajunge la temperaturi cu valori cuprinse intre 17-18 grade . Femela depune icrele in zone bogate in vegetatie acvatica , cantitatea de icre depusa depinde in mare masura de modul de hranire dar si de marimea femelei .

Dupa cam 2-3 zile , puietul eclozeaza si are o marime de 4-5 mm si sunt destul de sensibili la lumina , dupa depasirea acestei perioade uietul incepe sa se plimbe cautand hrana . In aceasta perioada consuma plancton si diferiti crustacei mici . Ajunge la maturitatea sexual cam la varsata de 4-5 ani atunci cand este apt de reproductie .


Importanta economica : Cresterea si pescuitul somnului in amenajari piscicole a devenit si joaca un rol foarte important din p[unct de vedere economic . Carnea somnului , alba este foarte cautata si consumata . Se poate pregati in mai tot felul de retete . Este foarte gustoasa si nu contine oase . Coada d somn este o adevarata delicatesa .

Pescuitul sportiv : Somnul se pescuiste zic unii usor dar este un peste care se lasa prins greu . Se poate pescui la momeli vii ca pestisori , broaste ,viermi dar si la momeli artificiale ca lingurite rotative sau voblere . Se pescuiete in locurile unde sunt gropi sau unde se stie ca este peste .


Somnul - Silurus glanis : 0 comentarii

Nu exista comentarii