Specii de crap

Despre pesti
Share

Crapul comun (crapul romanesc) este asemanator cu carasul si are tot corpul acoperit cu solzi.

 
Fata de caras, are la baza gurii doua mustati tactile, spatele este curbat, intr-o masura mai mica sau mai mare. Culoarea brun-argintie, depinde de mediului in care traieste.

Primavara si toamna, prefera hrana de origine animala (rame, viermusi, larve, scoici iar exemplarele mai mari cateodata raci si pestisori), iar vara prefera hrana de natura vegetala( porumb plante etc).

Este mai indesat si mai greu decat toti ceilalti pesti.



Crapul oglinda (crap Salonta): este lipsit solzi, avand cativa solzi pe zonele de contur si linia mediana unde sunt cateva randuri de solzi, mari si rari. De culoare brun-galbuie, depinde  de mediul in care traieste. Hranirea si comportamentul sunt asemanatoare cu cele ale crapului comun.

Crapul golas: asemanator cu crapul oglinda, doar ca este lipsit total de solzi de pe corp. Are gura orientata in jos, prevazuta cu doua mustati tactile. Cu aceasta scurma malul de pe fundul lacului in  cautarea hranei ( viermi larve. etc), pana la adancimi de 20 cm. Creste in helestee si iazuri.

Este cel mai longeviv si mai maredintre toti crapii ajungand pana la varste de 40 de ani si greutate peste 40 kg greutate la care are o forma aproape rotunda iar capul este mult mai mic in comparatie cu corpul. Se hraneste si se comporta ca si crapul comun.



Amurul (cteno cosasul): prefera hrana de natura vegetala. are corpul zvelt, acoperit cu solzi mari, de culoare gri-argintie, cu si nuante mai inchise pe spate. Opun o mare rezistenta in timpul drilului.


 


Novacul si fitofagul (crapii chinezesti) de mari dimensiuni, din cauza hranirii fortate. La cu aspirarea apei, aduna planctonul care il separa prin intermediul
branhiilor, prevazute cu o structura speciala.

Novacul poate atinge greutati mari, depasind uneori 60-65 kg. Se deosebesc prin faptul novacul are capul ceva mai mare,si branhiile mai bine dezvoltate.



Specii de crap : 5 comentarii

  • specii de crapi sunt destule :) mai greu e cu prinsul lor.

    oricum frumoasa prezentare, nu stiam ca sunt atatea specii in romania de crap

  • asa este dar eu mi-am indreptat atentia asupra celor pe care ii stiu mai bine

  • ar mai fi de completat aici:
    -buffalo,scoicarul si crapul de siam
    bineinteles nu trebuie uitat si crapul ornamental japonez (crapul koi).
    cu exceptia crapului de siam,si crapul buffalo,si scoicarul si crapul koi se gasesc la noi in tara.

  • w.w.w.youtube .com/carp live.vizionare placuta

  • misto.pt.exemplificare,cine vrea sa vada exact cum mananca crapul:http://www.youtube.com/watch?v=-cchvix-rsw&feature=fvw