lac acum. mih. specii peste ep.2

Locuri de pescuit detalii
Share
In afara de soreti,guvizi,platici,mrenisoare,clenisori,obleti populatia piscicola a lacului mai cuprinde si specii care sunt vizate spre capturare de (si nu numai)pescarii sportivi. Tin sa mentionez inca de la inceput, cu mana pe inima, ca in privinta gustului pestilor din acest lac, pe o raza de 100 km. de Bucuresti nu are egal. In sensul bun al cuvantului. Oricat de pretentios ar fii un gurmand al consumului de peste (si bun cunoscator in domeniu), nu are alt calificativ decat - natural si de neegalat. Personal consum scoici si raci din aceasta locatie si va recomand sa le incercati macar odata.
Ma pot sustine in cele afirmate pana acum , cei care au fost la pescuit aici si va asigur ca minim 8-10% din utilizatori au venit macar o data .
Dar sa mentionez speciile care sunt mai dorite de pescari:
- caras - este in cantitati suficiente pt.cei meseriasi si care urmaresc sa ajunga acasa cu ceva peste.Greutate100gr.-1kg
- cteno - populatia acestuia a scazut dramatic fata de acum 3,4,5 ani,cand aproape oricine captura la o partida 1,2 exemplare.Capturi de top au avut parte cei mai insistenti si priceputi pescari.Au fost prinse exemplare de 12-13 kg. Mai mari nu am auzit. Cauza rariri speciei de cteno este in principal pescuitul industrial cu plase de monofilamant. Acum f.f.rar se mai prinde cate un exemplar.
- novac - marimea acestuia ajunge la 22-26 kg. am vazut personal asemenea exemplare, prinse binenteles la plase. Nu cunosc si nu am auzit sa prinda cineva novac la metode sportive.
- fitofag - deasemenea marimea la care se captureaza acesta cu ajutorul plaselor ajunge la 20-25kg. confirm personal aceste marimi.
- crapul romanesc - acum 6 ani s-a facut o populare a lacului, de catre s.c. Lodi s.r.l., cu ciortan de 2 kg., in cantitate totala de 4 sau 5 t. Dupa o pauza de un an, cand pescuitul a fost oprit, au avut satisfactie absolut toti pescarii care au venit aici. Au fost perioade cand cu toata lungimea lacului (pe care am mentionat-o in episod 1) gaseai foarte greu un loc bunicel. A fost un adevarat boom al pescuitului de crap si cteno. In momentul de fata mai se prinde crap la 4-6kg., dar rar si numai in anumite locuri stiute de cei care au avut reusite si multe,multe esecuri.
Salau - au fost capturate bucati de 6-8kg. nu cu foarte mult timp in urma. In momentul de fata se mai prinde cate un exemplr la 1-1,5kg., restul se ia strapazan la 200-800gr., pacat de el, dar baietii vor sa ajunga acasa cu ceva peste.
stiuca- da mai este dar nu asa de mare 10-12kg. cat avea acum 3-4 ani. Acum rar la 1,5-2Kg. si mai des cate o marlita la 7-800gr.
Somn - este singurul care a scapat de furia plaselor a curentului electric si mai nou a dispozitivelor acvatice de eliberare la mare adancime a undelor cu frecventa f.inalta.
Acest dispozitiv il scoate la suprafata unde este f.agitat (acest lucru il mai salveaza) dar nu poate fi capturat(pana vor gasi metoda adecvata).
Acum cativa ani o fetita s-a inecat.A fost solicitata s.c. ONACVA CT. s.r.l. care a venit cu echipament adecvat si cu trei scafandri. Imersiunea acestora s-a facut in zona ecluzei, in interiorul lacului. Tot ce intra in imersie pe lac ajunge in aceasta zona. Aici apa are si acum 8-10m. Evenimentul a
avut loc la inceputul lunii februarie. Dupa 3-4 minute scafandri au iesit pe mal si au facut recomandarea la persoanele prezente(era f. multa lume), sa nu faca sau sa lase copiii sa faca baie in lac. La insistentele parintilor indoliati au spus ca pentru nimic in lume nu mai intra in apa, deoarece sunt niste somni monstri pe care ei nu i-au vazut nicaieri cu toate ca au f. multa experienta.
In timp am avut personal certificarea celor afirmate atunci de scafandri. Detin declaratia verbala a unui angajat de la draga,care venea la mal in jurul ore 2 noaptea si a fost insotit langa salupa de un SOMN. Saracul s-a pierdut cu firea (cred ca toti pateam la fel), a turat motorul barcii si s-a oprit tocmai sus pe dale. Aici nu a putut articula nici un cuvant timp de 40 min. A facut un soc. Dupa 3 zile a schimbat locul de munca in cadrul balastierei.
Personal am fost plimbat cu barca, de somn (dupa ce l-am intepat) timp de 20 de minute pe o distanta de 5-600m. Cand am reusit in larg sa il aduc la suprafata si l-am vazut am taiat firul. Eram in barca pneumatica si era luna nov. La ecest episod au fost de fata circa 20-30 pescari,plus personalul de mal al statiei de sortare. Am prieteni care au prins exemplare de 70-92kg.Detin foto si multi dintre voi stiti cine sunt aceia. Aici am avut si eu dupa f.multe esecuri,captura vietii mele la somn (sper sa imbunatatesc performanta). Mentionez in modul cel mai sincer ca daca exista sceptici, pot in orice moment sa aduc probe foto,verbale si martori localnici implicati direct in cele afirmate de mine.Revin cu locuri, momeli si metode (pe care eu le consider adecvate) in pescuitul sportiv.

lac acum. mih. specii peste ep.2 : 11 comentarii

  • eu nu te cred pana cand nu o sa ma duci la o partida de pescuit!!!!!