Pescuit la Rubesiana

Tehnici de pescuit
Share

As dori cateva date despre pescuitul la rubesiana, am inteles ca este o tehnica si o metoda foarte apreciata pentru pescuitul la cipride si chiar la crap mare.



As dori sa ma initiez in aceasta tehnica, daca sunt cunoscatori astept cateva indicatii.



Merci anticipat.

Pescuit la Rubesiana : 12 comentarii

  • s-a omis un lucru esential de spus, si anume ca esti limitat la anumite locuri in pescuitul cu rube, fata de match, bolo sau chiar varga fixa.
    de exemplu nu poti pescui la scobar cu rube, dintre tufe......
    sau cu un mal inalt in spatele tau.

  • #timi

    poti sa-mi spui tu sau altcineva cu experienta in pescuit la rubesiana lista cu cele necesare, de unde le-as putea achizitiona si ce marci imi recomanzi?

    puteti detalia va rog cum decurge o zi de pescuit la rubeziana(cum se nadeste, cum se duce varful cu montura pe nada, cat de lunga este montura si ce contine, etc)?...sau poate un link cu imagini sau video despre asa ceva?

    multumesc anticipat!

  • hai sa te ajut:nu o sa mai pui mana pe alta bete.,eventual o sa-ti mai pastrezi unul sau doua match-uri este un pescuit elegant, de senzatie.numai sa te gandesti la niste scobari cu linie de 10mm cu struna de0.08 si rbs la 10m.minunat.te vei gandii la pescarii de crap ca la pensionari(scuze pt cei care le place sa arunce betele si sa stea langa ele ore pt o trasatura).asa ca nu mai sta pe ganduri.o sa vezi ca ajungi la concluzia ca tot ce stii despre pescuit este putin sau deloc la cate informatii iti ofera tehnica de rbs.asa am patit-o si eu.deci....

  • inca nu am reusit sa imi definitivez intentiile adica daca ma apuc sa unu de rube, mi se pare putina mai mult decat credeam la inceput. probabil o sa experimentez mai mult la pluta si cu timpul o sa trec si la rube.

    oricum multumesc de informatii si daca mai am intrebari revin.

    fir intins tuturor pescarilor de stationar si nu numai.

  • sal.,in primul rand gandeste daca o sa-ti placa sau nu pt ca este de muncit la rbs.intradevar este varful pescuitului stationar al tehnicii pescarului si al experientei acestuia,dar cand o sa-ti intre obletele in timp ce nadesti o sa te enervezi..la inceput.,sfatul meu este sa stai de vorba cu un pescar care pescuieste la rbs si sa-ti spuna prin viu grai ce este de fapt.este un pescuit exact la loc nadit si sa incepi daca te hotaresti exercitii in gol,pe uscat cu un pescar cu experienta.asa am inceput si eu.dupa ce iei decizia te pot indruma in achizitionarea unui echipament minim necesar mediu la calitate si pret pt inceput.si alte secrete.,

  • salut.cu rubezianul nu se poate pescui la 40-50m, decat daca esti pe vreun slep , pluta sau vapor:-). pescuitul cu rubeziana se face exact la varful batului, adica atat cat este lungimea rubezianului. tocmai de aceea este se spune ca este cel mai precis pescuit.

  • da sti cum e teoria e una practica e alta, oricat ai citi la un moment dat te imbuibezi de atitea ca nu mai stii ce sa faci cand ajungi pe balta:).

    oricum e o buna ideea de a incepe cu o varga si o joaca la caras si ciortan.

    despre preturi nu vreau sa comentez ca orice tehnice fie ea de crap sau de alt soi costa. problema e ca degeaba ai scule daca iti dai cu ele in cap ca sa zic asa...asa cum ai precizat , indemanarea si experienta e cheia si asta pe balta se invata binenteles dupa ce extragi din postari esentialul si cativa pasi de urmat.

    revenind la tehnica in sine, cu se excuta lansarea la o distanta mai mare? sa zicem la 40-50m.



  • :-) sa vezi ce complicat este cand vei incepe sa pescuiesti.rubeziana, sheffield-ul chiar si actualul echipament pentru crap, se adreseaza in primul si in primul rand, pescarilor de competitie. asta nu inseamna ca ceilalti nu au voie;-). 150-300 de euro reprezinta varful iceberg-ului:-d, adica procurarea batului de rubeziana si retine, nu chiar unul de top.pe langa asta, trebuie sa ai in vedere achizitionarea celorlalte componente cum ar fi: scaunul special, suportii speciali sau podul pentru depozitarea tronsoanelor dupa demufare, minciogul de minim 3m (lungime), juvelnicul, kiturile de rezerva cu elasticile amortizoare aferente, plutele sensibile (de firma), firele si carligele fine si de firma, plumbii, materiale de intretinere (spray siliconic) si multe alte "nimicuri" specifice acestei metode. oricum , investitia se amortizeaza prin eficienta ei, dar si aici se ajunge dupa multa experienta practica.nu cred ca isolda (daca exista)ar fi prea incantata de o asemenea "risipa":-). este foarte adevarat ca si echipamentul de crap costa dar, trebuie sa fi de acord cu mine ca si acestea se adreseaza unui anume segment de pescari nu celor obisnuiti. si echipamentul de seffield este scump chiar si vergile fixe de calitate pentru majoritatea pescarilor amatori obisnuiti sunt de scumpe. nu vreau sa te descurajez, dar mai inainte de a face achizitia unei rubeziene si a echipamentului complementar, pescuieste cat mai mult la varga fixa, lungime 6-7m. se aseamana cu pescuitul la rubeziana, numai ca linia de pescuit este tot atat de lunga ca si varga, se folosesc fire putin mai groase si plumbaje mai grele pentru a putea lansa pluta la locul dorit. in plus, e mult mai operativ la transport si cand schimbi locul de pescuit . eu am echipament de pescuit cam pentru toate tehnicile (dar nu de competitie), mai putin pentru rubeziana. pentru aceasta tehnica am improvizat si am facut un fel de hibrid intre fix, rubeziana si feeder si este destul de eficient. din cate am vazut pe malurile apelor, nu sculele pescuiesc, indiferent cat ar fi ele de scumpe si de sofisticate, ci pescarul care stie sa foloseasca tehnica si momeala adecvata. sculele doar ajuta, si, binenteles ca un lucru de calitate primeaza in fata unora mai "grosolane" mai ales daca folosesti si tehnica potrivita. ma bucur daca am reusit sa-ti fiu de folos si retine, departe de mine gandul de a te demoraliza. persevereaza (in special pe malul apei)si... fir intins.ato

  • pai din ce parea simplu, acum imi pare si mai complicat, o sa citesc cu mare atentie si incerc sa vin cu intrebari concrete. oricum la 150-300e nu e ceva scump tinand cont ca sunt lansete care ajung la 200-400e (pt crap sau spinning) daca mai pui si mulineta....si ca la crap ai nevoie de 2-3 cel putin...cred ca nu e forte mult.

    cred ca trebuie sa iti placa stilul, adica sa stai sa te uiti la o pluta fata de a ascult buzz-urile de la avertizori:).

    merci de info , f clare si precise, revin cu intrebari dupa aprofundare

  • echipamentul de pescuit la rubeziana este scump.avand in vedere calitatea materialelor din care se executa varga si lungimea acesteia, preturile pot sa varieze intre 150 de euro, fara kituri de rezerva si la o lungime de 10m, pana la 1000 de euro si o lungime de 13m cu 1-2 kituri de rezerva. trebuie avut in vedere ca o varga noua, cu cat este mai ieftina cu atat este mai grea si mai moale. ca sa poti pescui cateva oare mai confortabil, varga trebuie sa fie usoara, echilibrata si mai rigida. se pot gasi totusi scule mai ieftine pe piata second hand, dar aici va asumati riscurile pietii libere. pe langa costul batzului propriu-zis, trebuie sa aveti in vedere si faptul ca va trebui sa va achizitionati si celelalte componente ale echipamentului: platforma pe care se depoziteaza tronsoanele sau scaunul special, suportul cu role, conectori, elasticele amortizoare care sunt de mai multe grosimi (in functie de grosimea liniei folosite), firele care trebuie sa fie "de firma", acele si plumbii care sunt tot de firma, plutele care sunt speciale pentru acest tip de pescuit, si se deosebesc in functie de apa pe care se pescuieste (statatoare, in functie de curentii apei, de valuri, de vant, curgatoare,in functie de viteza curentului, adancime, distanta de pescuit) si multi alti factori pe care cei care folosesc aceasta metoda ii cunosc. de aceea in primul meu post am spus ca pescuitul cu rubeziana nu se adreseaza celor care sunt la inceputurile pescuitului. trebuie intai sa "va faceti mana", sa castigati cat mai multa experienta practica pe malul apei (balta, lac , rau, iaz etc.)cu un fix (varga telescopica sau din bucati), daca veti fi insotit de un pescar cu experienta si care o sa vrea sa va-nvete ar fi ideal, daca nu, furati meserie de la ceilalti si in scurt timp veti deprinde minimul de cunostinte practice care va vor propulsa si spre alte metode ale tehnicii de "stationar".
    la a doua intrebare iti pot spune ca stilul se practica cu destul succes si pe ape curgatoare si pe lacuri, balti. difera numai montajul (echilibrarea prin plumbaj a liniilor, pluta care se foloseste in functie de conditiile concrete (apa linistita, vant,valuri, curenti etc.), nada folosita si ... altele:-d. pe langa toate acestea si locul de pescuit trebuie sa-ti permita sa poti folosi tehnica aceasta.
    aceasta metoda de pescuit are si avantaje printre care enumar: un control perfect al liniei, poate fi tinuta pe loc, retinuta, blocata in asa fel incat momeala sa sta imobila fara sa fie deranjata de curenti; precizie maxima a pescitului (se pescuieste chiar pe locul nadit); finetea echipamentului (ace mici, fire subtiri) face ca pestele sa nu se mai sperie de firele prea groase, etc.sper ca am reusit sa te lamuresc cat de cat;-)fir intins. ato