Pescuit la crap in sezonul rece - Initiere

Pescuit sportiv
Share
Perioada de iarna poate fi considerata cea mai grea perioada in pescuitul crapului datorita temperaturii scazute care fac ca metabolismul pestilor sa fie foarte scazut. Nu cu mult in urma se credea ca pescuitul crapului nu are rezulatate in timpul lunilor recii insa pe parcurs sa dovedit ca echipat cu imbracaminte adecvata si echipamentul de camping pentru partidele mai lungi si nu numai, se pot obtine rezultate foarte bune si in aceasta perioada.
O mare atentie trebuie acordata hainelor cu care ne planificam iesirea deoarece daca ne este frig se va pierde mult timp cu incalzirea si se vor rata unele indicii care duc la reusita partidei de pescuit.

Pentru pescuitul crapul pe timp rece trebuiesc avute in vedere mai multe aspecte: locurile frecventate de catre crapi, orele de hranire, momeala folosita.

Hranirea crapului este mult diferita fata de perioadele calde si anume: pestilor nu le trebuie hrana multa pentru a supravietuii astfel spus in aceste perioade crapul tinde sa se hraneasca pentru perioade scurte de timp si cu cantiti mici de hrana.

Orele de hranire sunt perfecte valabile si in perioadele reci, se stie ca fiecare loc de pescuit are propiul lui interval orar in care pestii se hranesc chiar si in timpul calduros. In timpul sezonului rece o delimitare orara ar fi intrevalul 10-12am si 13-15pm intervale ce par a fi cele in care crapul se hraneste abundent si datorita unei temperaturi mai ridicate si chiar a influentei soarelui..

Se crede ca in lunile de iarna pestele se retrage in zonele cele mai adanci pentru hibernare insa sa vodedit ca pestele tinde sa stea pe langa structuri sau zone in care se simt in siguranta si de ce nu pe langa zonele de hranire folosite in timpul sezonului calduros.
Deci nu ignorati zonele unde vara ati prins crapi, intrucat acolo ar putea fi o zona cu hrana naturala ceea ce face ca acestia sa frecventeze aceste locuri si in perioadele de iarna. Este indicat sa se viziteze locul de pescuit spre apusul soarelui cand uneori chiar si iarna crapul sare la suprafata apei, acest lucru poate da un indiciu despre localizarea lui intrucat iarna acesta nu stragate tarsee lungi din spirit de conservare a energiei.

Cu ce pescuim?
Pescuitul crapului iarna da rezultatele cele mai bune la boilies din peste sau pe baza de peste. Momelile de baza ca alunele, alunele tigrate, tind sa isi piarda eficacitatea, posibil datorita vascozitatii uleiurilor atractante care le contin (cu cat temperatura descreste cu atat se ingroasa). Este indicat ca iarna momeli sa fie de dimensiuni reduse pentru ca au o mai mare atractie , stiindu-se ca, crapul incerca sa isi conserve enrgia cat mai bine si pentru faptul ca in timpul iernii crapul nu se hraneste asa puternic cum o face pe perioada verii.
O buna idee este folosirea condimentelor. Referitor la alegerea atractantilor si aromelor acest lucru este foarte important deoarece crapi se hranesc in proportie de 90% cu hrana pe baza de uleiuri, insa pentru o mai buna dispersie trebuie alese uleiuri care raman lichide si la temperaturi joase. O buna idee este adaugarea de prafuri condimentate la mix-ul de de boilies daca e home made, pentru Ready Made-uri se aleg boiles-uri care sa aibe aceste dondimente in compozitie.

Iarna se adopta diferite tactici la pescuitul crapului. Pe o apa noua unde nu se cunoc locurile in care crapul se hraneste este indicat sa se gaseasca un loc care sa para foarte atragator(aici intervin putin si experianta) pentru hranire si aici sa se lanseaza o montura. Alta montura se foloseste pentru a incerca alte zone prin sondarea locului. Se tine varful lansetelor ridicat, urmarind varful lansetei, astfel se poate vedea daca exista pesti in zona acestia lovind involuntar firul.
Pescuitul crapului iarna este o mare provocare dar si recompensele sunt pe masura.

Pescuit la crap in sezonul rece - Initiere : 0 comentarii

Nu exista comentarii