Pastrav afumat

Detalii

Porti 2
Timp 48

Descriere pastrav afumat

Pastrav afumat
Contributie de la Csaba Takacs- Germania

Preferabil sa prinzi singur pastravii, ca au un gust mult mai bun decit cel cumparat, iti spun din experienta. Pastravul din poza ajunge pentru doi oameni care nu maninca piine pe linga, in caz contrar ajunge pentu patru oameni maturi. Datorita grasimilor nesaturate este un ideal curatitor de colesterol din organism. Pestele trebuie sa aiba ochii transparenti fara tulburari in corpul cristalin, branhiile de culoarea singelui rosu, iar carnea sa fie elastica (daca apesi cu degetul nu ramina urma). Poti sa dai un pic de sare inainte de a pune la afumat in interior. Pielea normal nu se maninca si din aceasta cauza nu necesita indepartarea solzilor.
Se face o taietura pe lungimea burtii pina la maxilarul de jos, se scoate totul, cu deosebita atentie branhiile. Sa clateste si se agata pe cirlig de maxilarul inferior iar burta este tinut deschis cu doua-trei scobitori. Poti sa dai in interior cu boabe de Ienupar (boroka, Vacholder) macinat si ceva piper dupa gust dar prima data incearca fara, sa simti gustul natur.
Ai nevoie pentru camera de fum, cetina de brad proaspat, verde care sa pune intr-o tava si se presara peste el un strat de 20 cm rumegus de brad curat care se umezeste si se preseaza bine ca sa nu arde cu flacara. Temperatura camerei poate sa sa ridice pina la 60-70 grade celsius, dar la inceput trebuie sa fie rece pina cind pestele se usuca ca in acest timp trage aroma fumului in carne. Densitatea fumului in camera sa fie cit mai mare, prin geamul de vizitare nu ai voie sa vezi pestele care este la 10 cm de fereastra (presupun ca geamuletul a fost curatit prealabil!) Dupa 24 de ora poti ridica temperatura ca asa devin mai fragede, practic se coc in suc propriu. Concomitent poti reduce densitatea de fum la minim. Surplusul de fum din interiorul pestilor este spalat de "sudoarea" ce se produce si picura pe jos, dar nu in foc ca se face amar. Din cauza aceasta e bine sa ai o tava intre pesti si sursa de fum/foc. Cel mai bine ar fi sa ai doua camere. In prima se face afumare primara la rece in al doilea care este treapta doua folosind fumul din prima si o sursa de caldura termostatat gaz/electricitate. In astfel de sistem ajungi sa scoti pastravi perfect afumati, dupa 48 de ore.

Ingrediente reteta

  • Pastrav 1 bucati

pastrav afumat : 2 comentarii

  • super ok de retinut

  • ai mare dreptate !!!
    frumos articol !!!