Rosioara - Scardinius erythrophthalmus

Despre pesti
Share
img

Rosioara – Scardinius erythrophthalmus Imi aduc aminte ca prima data cand am bagat in apa o undita primul peste prins a fost o.....rosioara nu prea mare care atat cat a stat in mana mea si m-am bucurat a murit . Oricum este un peste destul de raspandit si traieste in mai toate apele , dar pe cat de raspandita pe atat de putin este . Acesta este motivul pentru care sau dat legi de protejare a speciei , deci rosioara este pe cale de disparitie iar in Germania este specie protejata .

Raspandire : Rosioara ca specie de peste se gaseste in toate apele din Europa incepand de la Mediterana si pana in nordul continentului , chiar si prin Suedia , in apele cu un curs domol din Ural si pana in Pirinei , limita de nord ca locatie ar fi Filanda iar cea mai suduca ar fi Italia , cum de altfel se poate gasi si prin apele din zona Asiei Mici .

Cunoscuta cu numele de rosioara , popular se mai numeste si babusca rosie . Babusca face parte din familia pestilor de apa dulce , cea a Cyprinidelor ( Cyprinidae ) , denumita stiintific Scardinius erythrophtalmus nume predestinat cu rezonante scandinave .

In Romania , rosioara o gasim aproape in toate apele de ses si campie dar si deal cum dealtfel in Delta Dunarii . Rosioara o mai gasim si in ape statatoare ca lacuri , balti , iazuri dar si in apele salamastre ale Marii Negre . Prefera in mod special locurile cu ape mai putin adanci dar bogate in plante acvatice cu vegetatie acvatica multa . Rosioara este usor confundata cu Rutilius rutilus singura diferenta este forma gurii .


Caractere morfologice :

  1. Se poate spune despre rosioara ca este un peste pitic rareori sau in cazuri speciale depaseste dimensiunea medie .
  2. Lungimea medie este cuprinsa intre 15-20 cm cu o greutate de 100-300 grame dar rosioara se mai gaseste si la o dimensiune de 20-30 cm si o greutate de 200-300 grame , rareori sau exceptii fac exemplarele ce pot ajunge la dimensiuni cuprinse intre 30-35cm ce le asigura o greutatea cuprinsa intre 1-2 kilograme .
  3. Daca ar fi sa o asezam intr-un concurs de frumusete cred ca ar prinde primele locuri , asadar este un peste destul de frumos , colorat , proportianat .
  4. Are corpul comprimat lateral acoperit cu solzi mari si rotunzi ,impodobit cu inotatoare pectorale sunt de culoare rosie si aezate in zona branhiilor , iar inotatoarea dorsala este situata mult inapoia corpului dupa inotatoarele ventrale .
  5. Culoarea predominanta este deschisa face ca , corpul pe spate are o culoare cafenie cu reflexe albastrui inchis dar poate avea si o culoare albastru inchis cu nuante de verde inchis sau chiar cafeniu , lateralele au o culoare galbuie stralucitoare spre argintiu , iar abdomenul este alburiu cu irizatii argintii .
  6. Cum spuneam inotatoarele rosioarei sunt de un rosu aprins fara cele dorsale .
  7. Culoarea ochilor este auriu sau mai bine zis sunt de culoare galbena pe fond auriu , si nu rosu – galbui ca babusca cu care este des confundata .
  8. Am uitat sa spun ca are un bot scurt cu o gura mica terminata oblic dar indreptata in sus si fara mustati .


Hranirea : Dupa cum spuneam este un peste ce-i place apele bogate in vegetatie acvatica , loc in care isi si gasesc hrana . Se hraneste cu alge filamentoase sau fragmente de plante acvatice dar si cu crustacei mici , melci marunti , larve de insecte , larve rosii sau insecte . Rosioara mare cea peste 0,500 kilograme isi modifica comportamentul capatand aptitudini de rapitor .

Reproducerea : Este un peste sedentar , se simte bine si in largul ei in baltile cu vegetatie abundenta si in ape cu un curs mai domol . Rosioara este un peste de grup , grupil este format intodeauna din peste cam de aceiasi marime doar exemplarele mai mari cele de pete 0,5 kilograme sunt solitare .

Rosioara tine cont de temperatura apei atunci cand se hotaraste sa se reproduca , astfel daca apa are in jurul a 18 grade Celsius asta se intampla prin lunile aprilie – iunie . Depunerea icrelor se face in ape mai putin adanci . Icrele se lipesc de plantele acvative si dupa o perioada de circa 3-10 zile puietul eclozeaza . trebuie spus ca in perioada imperecherii rosioara – mascul are culorile corpului mult mai accentuate . 

Importanta economica : Rosioara este un peste cu o carne dulce foarte cautata si pregatita in mai totfelul de retete . Este foarte gustoasa saramura dar si in alte preparate din peste .


Pescuitul sportiv : Vara , toamna pana la caderea vegetatiei la fundul apei gasim rosioara in mijlocul vegetatiei in culoarele formate de vegetatie de la suprafata apei si pana la fundul ei . Se poate pescui cu diferite nade si momeli ca preparate di malai , paine , viermusi , viermi rosii de mal , viermi de musca si chiar rama .

Cele cu comportament de rapitor se poate prinde si la lingurite oscilante sau rotativa mica . Trebuie spus ca dimensiunea minima ce poate fi retinuta este de 15 cm.

Si ca o ultima vorba pot spune ca este un peste din ce in ce mai putin .


Rosioara - Scardinius erythrophthalmus : 0 comentarii

Nu exista comentarii