Carlige de crap

Tehnici de pescuit
Share
Deschid subiectul despre carligele la crap datorita ultimei partide de pescuit in care am scapat o gramada de crapi(in drill s-au dezgatzat dupa 30 m), la niste carlige in care pana acum aveam mare incredere(ocazional cate un rateu, acum 9 din 13 !!!! ).
Pentru a descrie un pic montura : fir principal, momitor(50 grame) , textil 15-18 cm(de 0.06-0.08 Berkley ), carlig (porumb 3 boabe pe fir de par).
Tipurile de carlige folosite : Owner C4 Nr 4 si nr 2 , Owner C5 Nr 3 si Nr 4, Fox Arma Point SSSP Nr 6 si Nr 7.
Precizez ca la numerele mai mari Owner C4 Nr 2, Owner C5 Nr 3 si Fox Nr 6 precizate mai sus nu am avut nici macar o miscare.
Apelez acum la comunitatea dvs de crapari pentru sugestii referitoare la modelul de carlig , marimea si evetual ajustari la montura.
Prima varianta care mi-a venit in minte sa pun un Korda Long Shank...dar cred ca daca la carligele mai mari nu a miscat nik o sa ma trezesc fara trasaturi :( .
Scuze @PescuitMania ca am pus numele fimelor de carlige(nu am in intentie reclama), dar altfel nu am cum sa specific modelele.
Va Multumesc si fire intinse!

Carlige de crap : 16 comentarii

  • este foooarte buna , probabil u crap de 4. 5 kg o sa te lase cu ochii la soare cu firul acela de 0.25.
    eu la crap pe dunare sau pe olt foosesc fir de 0.50 fara textil pt ca datorita curentului cel textil se infasoara dupa monofilament.

  • salutare,as dori sa stiu care montura da rezultate bune pe o apa curgatoare precum oltul la crap si ce fir sa folosesc.eu dau cu 0,25 - 0,30 pe linia principala iar pe forfag cu un textil 0,16 - 0,18
    si carlige nr 6.va multumesc

  • @alin - eu zic ca foarte mult conteaza rig-ul, daca acesta lucreaza bine si momentul in care incearca sa-l arunce afara are o traiectorie care realziazeaza autointeparea, atunci carligul conteaza mai putin.

    acest lucru se realizaeaza in cea mai mare masura din constructia rig-ului.

    binenteles si carligul la final isi are rolul lui, dar nu atat de mare.

    eu am incercat fel de fel s pot spune ca pana nu am reglat corect rig-ul, chiar si montura, nu eram multumit de nr mare de rateuri.

    experimenteaza un rig care respecta cat mai multe tehnici pentru realizarea lui + montura. si ai sa vezi cand autointeparea merge bine - carligul este "cireasa de pe tort".. :))

    fire intinse.

  • clar ca nu numai carligu ala da rezultate. cred ca atunci a fost o zi ghinionista doar, de curand am folosit iar carligele vechi si s-au comportat la fel, daca nu mai bine ca longshankurile. cine mai intelege...ma refeream adanc in buza de jos...se intampla uneori sa fie agatati superficial in buza sau doar putin la marginea buzei...cu longshank se agata cu toata curbura in cartilagiu si nu la marginea buzei ... cat despre glume pe seama mea...le inghit cam de cate ori inghite crapul acelasi carlig :d...glumeam si eu evident...kkt in rucsac la toti!!!

  • e bine cand se termina cu bine:)

    se zice ca cea mai buna inteatura este in buza de jos exact pe mijloc... ce vrei sa zici adanc in gura... inghite pur si simplu carligul.. nu o fi somn cumva.. glumeam?


    oricum poti experimenta si alte carlige si monturi si ai sa vezi ca nu numai carligul korda longshark da rezultate.

  • salut tuturor. problema cu scapatul s-a rezolvat cu carligele korda longshank nr 6. acum de fiecare data crapii sunt agatati adanc in gura. multumesc si fire intinse!!!

  • @marius tot anul am folosit acelasi model de montura. ocazional la pelete scapam 1-2 crapi(dezastrul la cucuruz s-a intamplat la ultima partida pentru prima data). la pelete scapam cand firul de par dupa carlig era mai mare de 5 mm(practic orice montura cu distanta asta mai mare de 5 mm insemna rateu dupa rateu). acum eu folosesc 3 variante de a pune tubul de silicon(nu cel pentru ochet) pe carlig astfel incat: 1. firul de par merge pe directia tijei, 2. de la jumatatea curburii carligului, 3. la capatul curburii inceputul varfului inapoi. din experimente la porumb se inteapa cel mai bine in varianta 3. la pelete varianta 2. montura cu camasa, plumb si carlig cu tija curbata am incercato , dar dupa cum spuneam textilu e prea gros(miezul de sub camasa) si nu se atinge de momeala(nu e numai sf inventat de mine cu grosimea textilului, stiu persoane carora le-am recomandat textilul subtire si miraculos au inceput sa prinda si ei).

  • subscriu si eu la carligele modelele:

    - long shank de la korda numarul 4 chiar si 6
    - wide de 6 si 4


    insa vreau sa fac o precizare orice carlig ai avea daca rig-ul + montura nu lucreaza bine , vei avea rateuri in continuare, inca chiar foarte multe.

    in primul rand incearca sa schimbi montura, folossti un rig din textil cu camasa rigida cum zicea @pescaramator nu neaparat nash sunt multe alte modele

    alegi carlige numai cu ochet le legi cu nod fara nod, si pui un tub siliconic incalzit cu apa calda peste ochet, astfel carligul va avea o poztie mai arcuita si auto inteparea este mai buna.

    daca folosesti fir de par, ai grija la lungimea firul sub carlig.

    daca pescuiesti pe fund namolos , cauta monturi specifice folosesti pop-up sau puffy. deci crapul gaseste mancarea si la 30cm in namol - asta ca o paranteza.

    si imbunatatirile pot continua....

  • salut @arapaima_45 . am sa dau un copy paste din descrierea topicului: "montura : fir principal, momitor(50 grame) , textil 15-18 cm(de 0.06-0.08 berkley ), carlig (porumb 3 boabe pe fir de par)." dupa cum vezi chiar le pun pe fir si chiar este fundul namolos si folosesc forfacul de exact 18 cm :). daca ai fost la ghiroda, eu acolo dau, este cam malos terenul.interesanta ideea cu pufy .10x.

  • @alinhulea-o intrebare ,dar fara suparare?boabele de porumb le tragi pe fir de par ?daca nu atunci se explica de ce ai atatea rateuri.incearca sa faci un sir pe fir de par ,pe un carlig long shank numarul 4cu un forfac scurt de 10-15 pentru o intepare rapida ,asta daca fundul nu este tare namolos.daca terenul este namolos faci un forfac de 18 si pe carlig pui un pufulete solubil care dupa cca 1 minut se dizolva iar carligul se culca frumos pe namol fara sa se afunde in el.fir intins.........