De ce C&R in Europa si la noi nu!

Pescar in Romania
Share
img

Ne-am obijnuit sa ne uitam ce fac mai bogatii nostri vecini din vest,sa-i pizmuim pentru nivelul lor de trai,dar uitam ca pe cei care ai admiram,au fost inainte imperii si au adunat cu forta averi incomensurabile si la ora de acum au un alt nivel de trai,nivel ce se rasfrange chiar si asupra pescuitului.

N-as vrea sa supar pe nimeni dar tot ne uitam in gradina altora si ii elogiem ca nu duc pesti acasa, ca au lansete putine, dar asta se intampla pe balti, rauri si in general pe apa dulce. Dar cei ce ai admira pe straini stiu ce prapad e pe mari ?

Vedeti ce se intampla in marea Egee! Ce fac turcii de ajung pana la noi pentru calcan!Cati delfini mor in plasele pescadoarelor! O treime din speciile de rechini sant pe cale de disparitie!

Aici nu mai este vorba de C&R? NU! Asta se face in general cu crapul, somnul si cu toi pestii de apa dulce!

In Italia, Franta, Spania nu se consuma peste congelat de nici un fel, ci numai peste refrigerat si nici nu se consuma nici crap, caras, somn si in general nici un fel de peste de apa dulce exceptie facand pastravul. In rauri, lacuri, bazine de acumulare de apa dulce chiar si in parauri crapul abunda.

In Spania intr-un bazin de acumulare de apa pentru orezarii am vazut mai mult crap salbatic decat intr-un iaz cu crestere intensiva din Romania. Dar in piete si magazine nu ai sa vezi crap sau altfel de peste de apa dulce numai peste de apa sarata. Am vazut multe emisiuni de pescuit si in marea lor majoritate aratau diferite modalitati de a prinde crap,care o data prins era eliberat .

Dar ei au atat de mult crap pentru ca nu-l consuma,pentru ca la ei crapul si in general pestele de apa dulce este considerat poluat, plin de metale grele. In Spania doar romanii si cu bulgarii mancau crap.

Si atunci pentru ce sa-l pastreze? Pentru ce sa-l duca acasa? Inchipuitiva ca intr-o societate ce considera crapul un peste impropriu consumului,ar aparea emisiuni de pescuit unde pescari indragiti, ar prinde acest peste poluat,l-ar lua acasa si ar pregati diferite feluri de mancare!

Care ar fi impactul asupra telespectatorilor? La noi in Romania crapul il gasesti in magazine alimentare sau de profil si chiar si in piete iar pretul lui este mare.

Daca un kilogram de crap este in medie 15 roni asa cum este el prins,neviscerat,un kilogram de carne de porc transat ajunge la 17-18 roni,atunci un kilogram de crap taiat si curatat ajunge la preturi cu mult mai mari,de loc de neglijat(si atunci cum sa-i dai drumul?) Cum poti sa-l eliberezi cand ,pentru marea majoritate dintre noi doua kilograme de crap inseamna o zi de munca?

Cand bucataria noastra are o multime de retete de preparare a crapului asa proaspat sau retete de conservare a lui?

Mi se pare o cale foarte lunga pana la ,,Prinde si Elibereaza" Cu mult mai grav mi se pare braconajul care aduna peste indiferent de marime, anotimp, cantitate si care ,parca este ajutat de institutiile statului care darama ce era inainte si infiinteaza o noua institutie (A.N.P.A) ce are drept de control asupta pescarilor,dar e reprezentata de doar un singur om pe judet iar in unele judete nu exista nici unul (Neamt).

Cum poate gestiona un judet un singur om? Asa ca mi se pare tare greu sa ne obijnuim noi pecarii sa dam drumul unui peste pe care il mancam proaspat, il vindem si il conservam pentu iarna!

De ce C&R in Europa si la noi nu! : 28 comentarii

  • vai john....cat spirit de observatie aveti voi moldovenii....de la foamea de peste vi se trage.:)) in primul rand te bagi ca musca in cacat....(nb) vorbeam cu vladimirionica...dar oricum stai linistit ca nu ma caracterizeaza sa ma mocirlesc cu fomistii....si john...te astept frate la braila ca de acolo sunt de fel....si discutam si fata in fata ca barbatii despre pescuit.

  • johnpescar!daca-i citesti toata palavrageala de pana acum nu vezi decat acuze,injurii,ironii.in mintea lui astea sant argumente.gandeste pe bucatele,pentru el exista doar peste de apa dulce iar ce inseamna,,peste"in lume e un fenomen prea vast iar mintea lui nu poate cuprinde.da drumul la pestii din iazurile cu taxa ca asa fac straini,ai blameaza pe romani pentru ca asa fac straini,amesteca limba romana cu cuvinte straine pentru ca asa e la moda.trage tot felul de concluzii despre pescari cu privire la nada si momeli dar el nu e in stare sa scrie nici macar o reteta de nada sau momeala.si se gandeste(tot la fel de mult)sa-i spurce si pe administratorii de iazuri.e mare pescar,dupa parerea lui aterina o prinzi in iazuri cu apa dulce....mai are rost sa discutam?!?!...

  • citat @drevil71:...[e un articol pentru fomisti.]...[la voi totul se exprima in mancare,haleala,si bagat la matzu gros].raspuns: vai draga ce domnisoara esti,daca ma uit mai atent la poza ta cu captura de crap observ ca esti murdar cu ruj rosu pe buze.hai sa vorbim mai barbateste despre pescuit.

  • si succes la peste!:))

  • e clar. e un articol pentru fomisti. luati de mancati frati romamni pescti. se pare ca nu vedem decat exemple negative afara cele pozitive nu. pofta buna sa aveti. asta e! macar stiu sa nu imi mai bat gura sau sa incerc sa imi spun punctul de vedere. daca ati ajuns sa puneti mercurialul pietei de peste deja nu mai am cuvinte. la voi totul se exprima in mancare, haleala, si bagat la matzu gros. pofta buna baieti!

  • taxa de smecher era cu 4 zerouri si in euro

  • permisul de pescuit e 30 lei(a.n.p.a.)taxa de club 50 lei(a.j.v.p.s.)dar sa platesti doar permisul nu se poate...este aceiasi formula.nu iei iazul daca nu platesti si taxa de smecher.

  • adm sunt alesi politic (daca cotizeaza la partid sunt ffff buni)de ce te mai mira? daca stiu sa faca bani "sunt acvacultori" la un md am vrut sa iau in gesti un lac nu sunt in partid pa

  • foarte frum continua

  • multumesc,ma bucur ca vorbele mele au gasit ecou,ca nu sant singurul care gandeste in felul acesta.administratorii iazurilor sant tributari celor ce le-au inlesnit concesiunea iazurilor si atunci fac tot ce pot pentru a castiga cat mai multi bani....e mult de spus.cel mai adesea gasesti administratori ce n-au numic comun cu piscicultura sau pescuitul dar au un miros deosebit cand vine vorba de bani.,,calitatea" asta i-a facut sa-si dea seama ca pentru a creste intensiv peste(crap in mod deosebit)cheltuielile sant imens de mici fata de cresterea intensiva a tuturor celorlalte animale supuse consumului dar pretul de vanzare(en-gros)este cel mai mare.in concluzie beneficii imense toamna cand se vinde pestele.totusi sant curios anul acesta cum se va vinde pestele,pentru ca a scazut drastic puterea de cumparare.cat despre noi cei ce platim taxa santem lasati sa pescuim pe iaz pentru ca ai scapam de o parte din caras ce poate deveni daunator cresterii crapului si pentru banii de taxa ce le acopera cel putin cheltuielile zilnice intretinerii iazului.n-am vazut si nici n-am auzit ca un administrator de iaz sa fie prietenos si sa se bucure ca are pescari pe balta fara sa se gandeasca la bani.