Pescuitul la scobar

Tehnici de pescuit
Share
Pescuitul la scobar este un sport care prinde tot mai bine in randurile pescarilor de stationar. Este deosebit prin finetea accesorilor care trebuiesc folosite (fire subtiri si foarte subtiri,carlige de mici dimensiuni) si care atrage prin insasi dificultatea si finetea cu care poate fi capturat acest peste.
Pentru toti impatimitii pescuitului la scobar,deschid acest topic in care sa discutam despre tehnicile personale ale fiecaruia, despre monturile folosite dar mai ales despre nada pe care o folosim in pacalirea acestui peste.
Si ca sa incep eu pentru ca tot am deschis discutia, pot sa spun ca folosesc o bolo de 5.8 metri Diaflash care este o lanseta cu actiune de varf, foarte rapida, actiune care ajuta foarte mult in raspunderea prompta si la timp in momentul in care trebuie sa intepam.O mulineta medie pe care o folosesc adesea in pescuitul la match dar care este usoara,pentru ca asa cum se stie in pescuitul la scobar trebuie sa stai cu lanseta in mana un timp cat mai indelungat, deci se impune sa folosesti un echipament cat mai usor. Pe tamburul mulinetei pun un fir de aproximativ 0.12 - maxim 0.14 mm.care trebuie obligatoriu sa nu fie de genul "sinking".Ca linie folosesc o pluta de tip morcov de aproximativ 1,5 gr maxim 2,5 grame functie de curentul si adancimea apei in care pescuiesc, apoi un plumb culisant si un microvartej care ajuta foarte mult in antirasucirea firului.De vartej leg un forfac din fir subtire de 0.10 chiar 0.08mm cu o lungime de aproximativ 40 cm la capatul careia atasez un carlig subtire dar totodata rezistent si ager de marimea 14 – 16 , iar deasupra acestui carlig la o lungime de circa 20 cm pun o alica de plumb (tusul),alica care are rolul de a tine momeala pe fundul apei.
Ceea ce vreau sa spun este faptul ca in pescuitul acestui peste este bine sa nu facem rabat la achizitionarea indeosebi a carligelor pe care urmeaza sa le folosim, deoarece un carlig bun care sa intepe prompt atunci cand pestele raspunde, poate face de multe ori diferenta intre pescarii care pescuiesc in acelasi loc.
Pe carlig folosesc cel mai adesea unu - doi viemi de culori diferite, deci unul alb unul rosu, pentru ca am observat ca asa am cele mai dese prezentari.Se mai poate pescui cu paine,cu mamaliga ,arpacas,porumb,cus-cus, rame rosii subtiri,larve si cu multe alte momeli functie de locul si nada cu care se nadeste.
Ca nada folosesc o nada Benzar speciala pentru pescuitul pe rau,nada pe care o amestec cu ceva mamaliga si miez de paine.Dupa umectarea nadei fac bulgarii de marimea unei portocale dar pe care-i aplatizez tocmai pentru a nu se rostogoli la vale de pe vadul pe care doresc sa pescuiesc.Arunc cativa bulgari de nada cu aproximativ un metru in amonte de locul ales, dar asta depinde foarte mult de curentul raului pe care pescuim, urmand ca din cand in cand sa intretin vadul cu bulgari de nada de dimensiuni mai mici (de marimea unei mingi de ping-pong) si pe care le arunc la fata locului functie de trasaturile pe care le am dar si de prezenta pestelui pe vadul nadit.
Scobarul este un peste care traieste si coabiteaza in carduri mari,deci este un pescuit care de multe ori ne poate aduce mari satisfactii de aceea se impune a fi capturat doar in limitele legale si sa nu uitam ca si copii nostri vor trebui sa aibă peste in apele pe care acum noi le pescuim.Limita de retinere a acestui peste este de aproximativ 25 centimetrii.
Fir intins!

Pescuitul la scobar : 15 comentarii

  • si eu ma consider un plutar fiindca cel mai de pescuiesc la pluta si in general la scobar si morunas, dar mai pescuiesc si la feeder tot la aceste specii pasnice ce sunt pe mures.

    in general depinde de locul unde merg la pescuit folosesc o bolo de 5 sau 6 m fiindaca pescuiesc undeva intre 8-12 m de la mal, fir de 0.10 0.09 sau 0.08 mm, ace subtiri si marimi de pe al 20 pana pe al 14, plute de obicei cu antena sau plute din soc intre 0.5-1.5 grame iar plumbajul de obicei il fac tip scarita sau match.

    momeli de obicei viermi arpacas paine mamaliga .....

    nada folosesc deseori mamaliga cu usturoi, facuta deseori ca cea de mancare dar din malai facut din porumb prajit dar si nada din comert de obicei imi place sa momesc bine locul

    imi place cel mai mult locurile retrase unde nu merge toata lumea nu ca sa prind io tot oricum cam tot ce prind dau drumul inapoi fiindca is pesti cu multe oase si daca duc acasa duc maxim pt o conserva doua dar mai mult conserva o fac din oblete mare

    anu acesta na prea mers cum trebuie fiindca a fost prea mic nivelul apei, dar au fost si zile frumoase

    o iarna rapida si fire intinse

  • din pacate tot mai putini pescari isi etaleaza cunostintele,experientele si astfel de la o generatie la alta se pierd tot mai multe "secrete".si,da, asa cum bine ai spus, pescuiesc pe un baraj de acumulare, acolo unde pescuiesc eu de regula, apa are vreo 200 poate chiar 250 metri latime, si vadul este la o distanta de cel putin 8 - 10 metri de mal. pentru asta este aproape obligatorie folosirea unei micromulinete.
    sper ca in discutia noastra vor mai intra si alti asa zis scobarari.
    fir intins!

  • da am anteles pescuiesti la o distanta mai mare de mal de aceea folosesti si pluta mai mare ca sa o vezi pe raul unde fregventez eu la scobar are antre 5 si 8 metri latime vad ca suntem singuri la care ne place scobarul de pe site

  • acolo unde pescuiesc eu la scobar trebuie sa ai pe bolo neaparat o micro,\mulineta,deoarece vadul se afla cam departe de mal si fara mulineta nu ai prea mari sanse.poate doar cu o varga de peste 8 metri.
    nu stiu de ce ti se pare cam mare o pluta de 2,5 grame.de regula folosesc o pluta morcov de 1,8-2,0 gr.
    supralestata.poti folosi cu succes in aceasta perioada, chiar si o pluta mult mai mare de circa 3 grame lestata cu un plumb de 5 - 6 grame si vei vedea ca este ok. acum depinde de fiecare pescar.
    sper sa mai auzim si parerile altor scobarari,pana atunci i-ti doresc: fire intinse!

  • sal

    de ce pescuiesti la scobar cu mulineta?
    unde pescuiesti la ce distanta?

    acele sunt ok si firul dar pluta de 2.5 grame cam mare , eu folosesc varga 7m fara forfacuri pluta 0,8 1 si 1,2 grame depinde de loc

    scobarul se hraneste la fundul apei si este pretentios de acea linia tre sa fie cat mai fina insa fiecare cu stilul sau fire intinse sa aveti pt cei ce pescuiesc si iarna.