Despre morunas

Despre pesti
Share
img

Morunas – Vimba Vimba

Multi dintre noi ne numim pescari dar putini sunt cei care cunosc toate speciile de peste ca denumire , caracteristici morfologice , marimi , unde traieste sau cu ce se hraneste .

Astazi chiar m-am gandit sa va prezint un peste mai putin cunoscut dar foarte frumos si gustos in preparatele din peste - Morunasul . Este un peste carese gaseste destul de greu cu toate ca aria lui de raspandire este mare , aratos si cu mod de viata mai diferit .

Denumire : Cunoscut sub denumirea de morunas , pestele isi trage numele de la botul foarte asemanator de al morunului si chiar al scobarului se numeste stiintific Vilmba vimba . SE trage dintr-o supraclasa de pesti numita Phylum Vertebrata . Deci cum spuneam face parte din supraclasa Phylum Vertebrata , clasa Osteicchtes , ordinul Cypriniformes , familia Cyprinidae deci cum se vede este foarte raspandit avand un areal foarte mare . 

Raspandire geografica : Morunal il gasim in bazinele Marii Caspice , Marii Azov , dar si bazinele Marii Nordului a Marii Baltice dar si a Marii Negre . Dupa cum se vede este destul de prezent pe glob fapt cel face sa-l gasim si in mai toate raurile si fluviile mari ce se varsa in marile denumite mai sus . In tara noastra adica in Romania raurile cele mai populate cu morunas sunt Siretul , Prutul , Olt , Somesul , cerna , Bistrita , Muresul chiar Buzaul si implicit in Dunare .

Caracteristici : Trebuie sa recunoastem ca dintre toti pestii din familia Cyprinidae din cei ce traiesc in apele din Romania , morunasul este pestele ce are corpul cel mai alungit .

  • La maturitate lungimea medie este cuprinsa intre 15- 25 cm si o greutate de 0,3-0,4 kg si in mod exceptional ajunge la lungimi de 40 cm cu o greutate de pana la 1 kilogram . dupa cum spuneam corpul morunasului este alungit si comprimat lateral .
  • Capul este mic cam a patra parte din lungimea corpului , botul proieminent cu falca de sus mai mare si gura arcuita si cu partea inferioara in forma de potcoava deci se poate spune ca botul este prelungit deasupra gurii si se apleaca in los in forma de semiluna .
  • Forma botului este foarte asemanatoare morunului dealtfel de aici ii vine si numele .
  • Deci maxilarul uperior este cu mult mai lung decat cel inferior .
  • Culoarea capului si a spatelui este de un cenusiu – albastri , ochii sunt de marime potrivita , burta de un alb – argintiu cu un luciu mult mai accentuat decat al sobarului .
  • Aripioara dorsala este inalta si scurta de o culoaregri ca si cea caudala , aripioarelede pe burta dispuse in perechi sunt galbui sau rosiatice , morunasul este imbracat intr-o haina de solzi astfel dispusi incat alcatuiesc un adevarat tais in continuarea inotatoarei dorsale . Doar in portiunea dintre cap si dorsala dar si intre inotatoarele ventrale se poate observa o dunga neacoperita de solzi . oricum morunasul isi schimba coloratia in functie de anotimp si de mediul in care traieste .

Mod de viata : Spatiul de viata al morunasului este alcatuit de apele curgatoare , dar si limanurile cu apa semisalina din preajma marilor chiar il gasim si prin zona marilor cu apa mai putin sarata . Prefera totusi locurile unde apa este adanca si are un curs domol, cu fundul nisipos sau chiar malos.

Hranire : Fiind un peste de fund , pasnic avand un mod de viata asemanator platicii chiar traind alaturi de acestea se hraneste asemanator acestora . Mananca

  • viermi ,
  • raci ,
  • scoici ,
  • moluste ,
  • broscute ,
  • crustacee,
  • larve ,
  • rame si resturi vegetale identic ca si rudele sale .

oricum nu este un peste mofturos .

Dezvoltare : Este o specie de peste care in raport cu alte specii se dezvolta destul de repede chiar mai repede decat cosacul vorbim de cel cu bot ascutit . Ritmul de crestere al pestelui cel putin in Romania este destul de bun cu un aport de greutate anuala de aproape 29 grame in primul an de viata iar in anii ce urmeaza cresterea de greutate se dubleaza . Oricum totul depinde de ritmul de hranire si de bogatia hranei .


Reproducerea : Maturitatea sexuala morunasul ajunge in jurul varstei de 3-4 ani atunci se poate zari in carduri de pesti . Femela depune icrele in perioada lunilor mai-iunie cand apa ajungr la temperaturi de 17-19 grade celsius , morunasul isi alege locurile astfel incat apele sa fie cat mai putin adanci dar linistite .

Aici morunasul efectueaza un fel de dans nuptial frenetic totdeauna in primele ore ale diminetii , zgomotul produs de peste prin lovirea apei cu coada se aude de la mare distanta . femela depune cam 200000 -300000 de icre ( boabe ) care sunt lasate deobicei pe un fund de apa tare sau pe diferite vegetatii acvatice .

Importanta economica : Peste mai putin pescuit , morunasul este totusi unul dintre cei mai gustosi pesti mai ales preparat rasol . Carnea alba si dulce este o delicatesa chiar daca este impodobita cu foarte multe oase . se poate prepara si in alte feluri de mancare ca plachie sau chiar fript .

Pescuitul sportiv : Avand carnea foarte gustoasa , morunasul este apreciat de pescari chiar daca la prinderea lui pescarul nu are aceleasi satisfactii ca la alte specii de peste . Nu este un luptator si este destul de usor de scos . Morunasul se cauta la coturile raurilor , locuri unde aceste se latesc si apele mai repezi se intalnesc cu cele mai domoale sau in zonele cu ape adanci sau la gurile de varsare ale acestora .

Se folosesc monturi fine cu fire de 0,2 mm si cu carlige de marimi mici 14-16 . Momelile sunt pe baza de amestecuri fainoase , rame sau viermusi . se pescuieste prin doua metode : cu plumbul la fund si cu pluta . Pestele , adica morunasul se retine conform legislatiei si trebuie sa aiba lungimea minima admisa de 25 cm .


Despre morunas : 0 comentarii

Nu exista comentarii