Saramura de crap traditionala

Detalii

Porti 4
Timp 40

Descriere saramura de crap traditionala

se curata pestele de intestine se spala bine
curatarea solzilor se va face optional( dupa preferinte)
pe unul din ochiurile aragazului de preferat cel mai mic, se aseaza o plita de metal, pe plita se va presara un pat de sare ( grunjoasa) pe care vom aseza pestele, ardeiul gras si rosiile
pestele se va frige bine pe toate partile iar legumele le vom lasa sa se coaca bine
dupa ce peste va fi bine fript se va pune intr-o cratita inchisa cu capac pentru a se inabusi
legumele dupa ce sa-u copt se vor curata de coaja si se vor taia marunt
usturioul se va face mujdei si se va amesteca cu legumele taiate marunt
vom pune la foc o oala de aproximativ de 3-4 litri cu apa
in apa se vor pune boabele de piper si foile de dafin( nu se va pune sare deoarece sare se va obtine din peste)
inainte ca apa sa dea in clocot se va adauga mujdeiul cu legume
dupa ce apa a dat in clocot se va pune ardeiul iute taiat rondele
se mai lasa putin apa sa fiarba
dupa care se adauga pestele se va lasa la foc mic circa 3-4 minute, dupa care focul se va stinge si se va mai lasa circa 8-9 minute
Se serveste calda cu mamaliguta
VA UREZ POFTA BUNA

Ingrediente reteta

  • crap 1000 grame
  • ardei iuti 2 bucati
  • ardei gras 2 bucati
  • rosii 2 bucati
  • usturoi 1 bucati
  • foi de dafin 4 bucati
  • piper boabe 8 bucati
  • ulei 1 linguri

saramura de crap traditionala : 48 comentarii

  • da, cteno rontaie boabele.

  • ...crapu...rontaie boabele? :))) ...io stiam ca le soarbe... aspirator nu gluma! in rest retetele sunt faine. eu personal nu las boabele la fermentat. le fierb doar in apa cu miere si piper cu o seara inainte de utilizare apoi pe balta le las 1-2 ore in melasa si le servesc. am avut rezultate bune spre foarte bune la majoritatea partidelor si pe mai multe balti.
    toate bune, an bogat la fire intinse!!!

  • interesant va doresc fir intins

  • bine te voi anunta!si eu sint curios

  • uneori nu ai timp sa lasi porumbul 3 luni sau mai mult in dip, in plin sezon il faci cu cateva zile inainte.


    sa stii ca lasat la inmuiat 48 ore , si apoi fiert 10 min e numai bun de pus pe croseta.

    este bine de stiu ca folosind numai porumb pe durata lunga - risti sa saturi pestele si sa ai surprize ca dupa 1-2 zile sa prinzi din ce in ce mai putin.

    o idee buna este ca porumbul sa fie folosit parte in nada maxim 40-50% cu alte seminte, dar in special cu pelete pe care le poti pune in aroma/lichid nutritiv inainte cu 30 min, apoi faci pastura, bulgari etc. acestea vor prelua aroma si o vor dispera in apa. astfel nu mai e necesar sa prepari si porumbul cu arome si alte chestii. pur si simplu il faci doar cu indulcitor, sare si cam atat:)

    astept sa ne spui cum a mers numai cu porumb fiert si fermentat. dar pe ce balti i-l vei folosi in felul asta?

    a si inca ceva uneori crapul prefera porumbul putin mai tare, ii place sa rontaie...

  • marius i-l las in dip si peste iarna asa ca incet,incet preia porumbul destul .l-am fiert mai tare sa-l pot trage pe croseta mai usor asa nu trebuie sa folosesc burghiul.am sa incerc separat porumbul fermentat anu asta,sa vad ce poate fara alte arome

  • @szilveszter - si metoda ta este buna, numai ca daca se fierbe prea tare, porumbul isi preia apa la capacitate maxima, cand vei introduce la final aroma si celelalte ingrediente , datorita imbibari cu apa porumbul nu va mai prelua in el practic decat o mica parte din ce mai pui acolo. este ca buretele plin de apa si care nu mai absoarbe nimic.

    daca se fierbe relativ putin 10 min este suficient incat sa se pastreze ingredientele la o performanata buna.

    multi nu mai fierb porumbul , adica il lasa la inmuiat, apoi fermentat si gata il folosesc ca atare

  • eu fac altfel ,fierb porumbul o ora fara inmuiere .dupa care il dipuiesc in ce vreau eu si asa am porumb fiert cu arome nefierte ,daca ma intelegeti:))).adica nu-si pierde nici o proprietate momeala prin fierbere