Retete culinare cu peste

Preparatele culinare din peste au mare cautare in gastronomia romana si nu numai. Proverbul spune nici o masa fara peste. Pestele este o sursa de vitamine si minele. Pestele poate fi pregatit la gratar, prajit, la cuptor si exemplele pot continua. Ce este insa important este ca in orice reteta am folosi pestele trebuie sa fie proaspat, bine spalat si eviscerat. Pestele este de asemenea recomandat in multe regimuri alimentare intrucat contine putin colesterol si asigura o digestie usoara. Metode de pregatire; peste la cuptor, peste la gratar, saramura de peste, peste prajit, ciorba de peste, peste file. Atentie uneori pestele gras(crap, somn, etc) nu este indicat. Astfel cei ce doresc un regim viata cat mai echilibrat trebuie sa creasca aportul de carne din peste.

Peste la cuptor

Se unge o forma in care vom pune sufleul abundent cu margarina si se aprinde cuptorul, sa fie incalzit bine. Pestele se curata de piele si oase, apoi se taie bucatele mici. Separat, se prepara din faina, unt si lapte un sos alb, care se amesteca cu pestele si se potriveste cu sare si piper. Dupa ce s-a mai racorit, se amesteca cu galbenusurile puse pe rand si cand compozitia s-a omogenizat bine se adauga albusurile batute spuma. Se toarna compozitia, se presara cu cascaval ras si se pune la cupt ... mai mult

  • Sufleruri de peste
    30 minute
  • 11-04-2010
  • 1419
  • 0
  • 0

Fileu cu carofi

Se portioneaza fileurile, cate doua bucati la portie si se condimenteaza. Se trec apoi prin faina, oua batute si pesmet. Se rumenesc pe ambele parti in ulei fierbinte, la foc potrivit. Se servesc cu cartofi natur, fierti in apa cu sare, peste care se pun untul topit si verdeata tocata marunt. Dupa gust, se poate adauga si lamaie.Pestele ii si mai bun daca pe langa cartofii natur se prepara si un sos dintr-un pachet de unt, patrunjel tocat marunt si zeama de la o jumatate de lamaie. Se topeste u ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    30 minute
  • 11-04-2010
  • 1540
  • 0
  • 0

Peste cu legume si maioneza de post

Curatati morcovul, cartofii, telina si radacina de patrunjel, le taiati bucatele si le fierbeti in apa cu condiment dupa gust. Cand sunt pe jumatate fierte, adaugati legumele trecute sub un jet de apa rece si potriviti gustul de sare si piper. Scoateti apoi legumele fierte, le lasati sa se scurga si puneti pestele la fiert in zeama ramasa pentru 5-10 minute. Nu-l lasati pe foc mai mult pentru ca se sfarama. Preparati apoi maioneza: curatati usturoiul, il pisati si-l frecati cu ulei pana ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    60 minute
  • 11-04-2010
  • 2441
  • 0
  • 0

Saramura de biban

Curatati si spalati foarte bine pestele numai in interior. Solzii nu-i indepartati. Incingeti gratarul si puneti pestele si rosiile sa se friga. Intre timp, pregatiti saramura din 4-5 cani cu apa pe care le fierbeti cu condiment, ulei, rosiile coapte pe gratar si curatate, rondele de ardei gras si bucatele de ardei iute, sare, piper. Dupa ce a dat in clocot, turnati peste pestele fript si lasati asa 10 minute sa-si ia gusturile. ... mai mult

  • Saramura de peste
    40 minute
  • 11-04-2010
  • 3985
  • 0
  • 0

Pastravi umpluti

Pestii se curata , se spala si doi dintre ei se pun la fiert in apa cu putina sare si putin otet. Cand acestia sunt gata, se scurg bine si se zdrobesc cu furculita sau la robot. Cepele se curata, se spala si se toaca marunt. Impreuna cu ciupercile si baconul se pun la calit in putin ulei. Apoi compozitia obtinuta se amesteca cu pestele fiert, se mai adauga si usturoiul zdrobit,ouale, patrunjelul, sare si piper dupa gust. Se omogenizeaza bine totul si cu compozitia obtinuta se umplu ceil ... mai mult

  • Peste prajit
    45 minute
  • 11-04-2010
  • 1614
  • 0
  • 0

Ghiveci de peste

Cureti pestele si iI tai in bucati, apoi iI sarezi. Tai ceapa marunt, legumele le tai in felii rotunde, iar fasolea o rupi in bucati mai mici. Le pui pe toate la inabusit in ulei, sarezi si pui cate putina apa calda, din cand in cand, atunci cand vezi ca a scazut apa. Legumele nu trebuie sa se sfarame, iar cand sunt fierte mai mult de jumatate, pui bucatile de peste, rosiile feliate si verdeata dupa gust. Dai la cuptor sa mai scada putin si este gata ghiveciul, delicios si hranitor. ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    45 minute
  • 11-04-2010
  • 1792
  • 0
  • 0

Ciorba de peste

Curatati zarzavaturile, le tocati marunt si le puneti la fiert in apa cu sare. Curatati pestele, il spalati si il portionati. Cand legumele sunt fierte, adaugati zeama de varza, apoi pestele si mai lasati sa fiarba 15 minute. La sfarsit puneti leusteanul taiat marunt si hreanul ras (daca vreti). ... mai mult

  • Ciorba de peste
    45 minute
  • 11-04-2010
  • 1661
  • 0
  • 0

Sos cu somon

Dupa ce ati pus pastele in apa ocupati-va de peste. Curatati-l si spalati-l bine, eventual pentru a inlatura excesul de sare. Puneti-l la prajit pana se rumeneste, cam 10 min. In uleiul ramas de la prajit puneti smantana, lasati putin pe foc, adaugati busuioc verde tocat si stingeti focul. Asezati pe farfurie pastele, pestele deasupra si turnati sosul de smantana. Decorati cu busuioc verde si serviti. ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    30 minute
  • 11-04-2010
  • 1694
  • 0
  • 0

Supa de peste

Intr-o oala cu apa clocotita, pe foc, se adauga o lingura de unt, 3 cartofi si 2 morcovi rasi, ciuperci tocate marunt, un pumn de mazare, sare, piper si 4 fileuri de peste, taiate felii subtiri. Separat se pregatesce o ciulama subtire cu faina, un galbenus de ou, suc de lamaie si o cana de lapte. se amesteca bine,se adauga un polonic de supa, cand e omogena bine se adauga in oala cu supa. Se serveste cu patrunjel si lamaie. ... mai mult

  • Supe de peste
    20 minute
  • 11-04-2010
  • 1880
  • 0
  • 0

Salata de icre de crap

Se spala icrele, se scurg de apa, si se curate de pielite. Se sareaza si se pun intr-o farfurie de tabla pe coltul masini, pe o cratita cu apa fierbinte, amestecandu-le din cand in cand, pana se inrosesc. Separate se inmoaie in apa o bucata de miez de franzela, se stoarce, se freaca cu putin ulei si apoi se amesteca cu icrele. Se bat cu o furculita si se pune uleiul putin cate putin si lamaie, dupa gust. ... mai mult

  • Salate de peste
    2 minute
  • 11-04-2010
  • 1529
  • 0
  • 0

Scrumbii sarate cu sos de mustar

Se tin scrumbiile 24 de ore in apa sa se desareze. Se curate si se scoate sira spinarii. Se taie bucati si se aseaza pe o farfurie. Se freaca laptii intr-un castron cu o lingura de lemn, adaugand mustarul. Uleiul se pune cate putin, ca la maioneza. Se potriveste de acru. Se toarna sosul peste peste, punand imprejur masline desarate, salata de cartofi sau salata verde. ... mai mult

  • Gustari din peste
    2 minute
  • 11-04-2010
  • 1377
  • 0
  • 0

Salata de scrumbii su cartofi

Se curate scrumbia, se spala si se lasa cateva ore in apa rece, ca sa se desareze. Se taie ucati. Se prergateste o salata de cartofi, se aseaza intr-o farfurie si deasupra se pun bucatile de scrumbie. Se pun imprejur felii de ceapa taiata subtire si masline. Salata este gustoasa cand este pregatita cu o ora, doua inainte de a fi servita. ... mai mult

  • Salate de peste
    2 minute
  • 11-04-2010
  • 1408
  • 0
  • 0

Rosii umplute cu peste

Se aleg rosiile mai tari, se taie un capac, se scobesc. Se lasa sa se scurga dupa ce sa pus sare, piper, otet. Se taie marunt carnea de peste fiarta si dezosata, se amesteca cu maioneza(din galbenus, mustar si ulei), adaugand cateva ciuperci taiate felii si fierte in apa cu sare. Se umplu rosiile scurse, se pune peste fiecare o felie de ciuperca, si se aseaza pe farfurie, cu frunze de patrunjel verde imprejur. ... mai mult

  • Gustari din peste
    2 minute
  • 11-04-2010
  • 1597
  • 0
  • 0

Salata cu ton, colorata

Se spalã roºiile ºi se taie cuburi mici. De pe boabele de mazãre ºi porumb, se scurge zeama, se spalã ºi se pun la stors. Fiecare pe rând, se adaugã într-o salatierã: tonul în ulei, boabele de mazãre, porumbul, roºiile, smântâna, Knorr Salad Dressing Mediteranean ºi le amestecaþi.Se consuma rece. ... mai mult

  • Salate de peste
    15 minute
  • 10-04-2010
  • 1540
  • 0
  • 0

Salau prajit cu usturoi

Se curata pestii de solzi si branhii, apoi se eviscereaza si se spala bine. Se sterg cu hartie absorbanta, se condimenteaza cu sare, piper, cimbru si putina boia. Intr-o farfurie pregatiti un amestec din malai, faina, boia dulce si iute si cimbru. Dati pestii prin acest amestec si puneti-i la prajit in uleiul incins. Pana se prajesc pestii pe ambele parti (cam 10 minute pe fiecare parte) si devin aurii, preparati mujdeiul din usturoi zdrobit, otet, sare, piper, putina verdeata si 2 linguri de a ... mai mult

  • Peste prajit
    45 minute
  • 10-04-2010
  • 1627
  • 0
  • 0

Crap cu ciuperci

Se portioneaza crapul, se condimenteaza apoi se introduce la cuptor 5 minute dupa care se adauga ceapa taiata pestisori, ciupercile spalate, curatate si taiate felii subtiri. Se toarna vinul si se lasa la cuptor inca 10 minute dupa care se adauga rosiile in bulion lasandu-se in cuptor inca 10 minute. Se decoreaza cu patrunjel taiat fin. ... mai mult

  • Peste la cuptor
    45 minute
  • 10-04-2010
  • 2267
  • 0
  • 0

Rosii umplute cu peste in ulei

se aleg rosii tari. se taie un capac se scobesc se presara cu sare si piper si se stropesc cu putin otet. se aseaza pe o farfurie cu gura in jos tinandule asa ceva timp sa se scurga. cu furculita se sfarama pestele intrun castron , se adauga maioneza din galbenus, ulei, zeama de lamaie si sare. se freaca totul bine impreuna apoi cu aceasta pasta se umplu rosiile care apoi se aseaza pe o farfurie cu patrunjel imprejur. ... mai mult

  • Gustari din peste
    2 minute
  • 09-04-2010
  • 1452
  • 0
  • 0

Oua umplute cu pasta de peste

Se fierb ouale tari, se lasa la racit se curata,si se taie pe lung. Se scoate cu grija galbenusul din albus fara ca albusul sa se rupa. galbenusurile se pun intrun castron si se adauga: untul si o lingura de pasta de peste. toate acestea se freaca bine pana se obtine o pasta omogena cu care se umplu albusurile. se asaza pe o farfurie si se pun imprejur frunze de salata verde. ... mai mult

  • Pasta de peste
    1 minute
  • 09-04-2010
  • 2384
  • 0
  • 0