Retete culinare cu peste

Preparatele culinare din peste au mare cautare in gastronomia romana si nu numai. Proverbul spune nici o masa fara peste. Pestele este o sursa de vitamine si minele. Pestele poate fi pregatit la gratar, prajit, la cuptor si exemplele pot continua. Ce este insa important este ca in orice reteta am folosi pestele trebuie sa fie proaspat, bine spalat si eviscerat. Pestele este de asemenea recomandat in multe regimuri alimentare intrucat contine putin colesterol si asigura o digestie usoara. Metode de pregatire; peste la cuptor, peste la gratar, saramura de peste, peste prajit, ciorba de peste, peste file. Atentie uneori pestele gras(crap, somn, etc) nu este indicat. Astfel cei ce doresc un regim viata cat mai echilibrat trebuie sa creasca aportul de carne din peste.

Sufleu de peste

Se unge o forma în care vom pune sufleul abundent cu margarina si se aprinde cuptorul, sa fie încalzit cînd punem sufleul. Pestele se curata de piele si oase, apoi se taie bucatele mici. Separat, se prepara din faina, unt si lapte un sos alb, care se amesteca cu pestele si se potriveste de sare si piper. Dupa ce s-a mai racorit, se amesteca cu galbenusurile puse pe rand si, cand compozitia s-a omogenizat bine, se adauga albusurile batute spuma. Se toarna compozitia, se presara cu cascaval ras ... mai mult

  • Sufleruri de peste
    60 minute
  • 19-04-2010
  • 2082
  • 0
  • 0

Peste cu cartofi

Ceapa curatata spalata si taiata felii subtiri se prajeste usor cu unt. In aceeasi cratita se pun bucati de peste (crap) pregatite din timp si sarate, se acopera cu felioare de rosii, se adauga 3-4 linguri de apa, peste rosii se presara sare si piper, iar in jurul bucatilor de peste se aseaza rondele de cartofi prajiti. Pe deasupra se toarna untul topit, cratita se acopera cu capac si se da la cuptor pentru 20-30 minute. Cand se serveste la masa se presara pestele cu patrunjel verde tocat marunt ... mai mult

  • Peste la cuptor
    60 minute
  • 19-04-2010
  • 3102
  • 0
  • 0

Crap la cuptor

Pestele trebuie sa fie curatat si scos din el maruntaiele,apoi presarat cu putina sare prin interior si exterior.Intr-o tigaie incingem putin ulei si calim ceapa putin.Intindem ceapa in tava in care pune crapul la cuptor,asezam pestele deasupra,peste ceapa,adaugam sosul de rosii,presaram peste peste celelalte ingrediente:piperul,cimbrul,sarea,usturoiul,foile de dafin si foarte putina apa deasupra si il bagam la cuptor. Se serveste cald.Pofta buna! ... mai mult

  • Peste la cuptor
    40 minute
  • 19-04-2010
  • 2826
  • 0
  • 0

Carp si cartofi

dupa ce s-au spalat bucatile de crap,se preseara sare,in tava se pune cartofii apoi peste,pestele si se baga la cuptor timp de 45 minute. se serveste cald cu musdei de unsturoi. ... mai mult

  • Peste la cuptor
    50 minute
  • 18-04-2010
  • 3651
  • 0
  • 0

Caras cu lamaie

dupa ce spalam pestele il punem 5 minute la fiert dar sa nu se rupa ,apoi il luam si il perpelim in tigaie si peo parte si pe alta,in ulei incins,se serveste neeaparat cu lamaie dar si cu rozmarin foarte tocat marunt. ... mai mult

  • Peste prajit
    30 minute
  • 18-04-2010
  • 1626
  • 0
  • 0

Oblete in malai

se spala obletele bine se da cu sare si apoi se trece prin malai introducandu-se deasemenea si la mijloc.,se pune in tigaia foarte incinsa lasandu-se cateva minute pana se rumeneeste bine, se serveste cu mamaliga si un pahar de vin rosu. ... mai mult

  • Peste prajit
    20 minute
  • 18-04-2010
  • 1939
  • 0
  • 0

Crema de peste cu hrean

Tocam ceapa, taiem cuburi sfecla si marul. Adaugam peste otet, vin, zahar si 2 linguri suc de lamaie. Lasam la marinat 30 min. Amestecul de sfecla se toarna intr-o oala si se lasa la fiert 20 min. Saram si piperam. Lasam la racit. Dezosam pestele si pasam carnea cu 2 linguri suc de lamaie si smantana. Se rade hreanul si se adauga in crema de peste. Piperam si dam la frigider 2 ore. Este o reteta care se poate servi ca aperitiv Adaugam patrunjelul in compozitia de sfecla. Se serveste cu c ... mai mult

  • Gustari din peste
    150 minute
  • 18-04-2010
  • 1749
  • 0
  • 0

Lin rasol

Se curata linul si se spala bine in mai multe ape. se pun zarzavaturile la fiert si pe cand au fiert se pune si pestele. apoi se scoate pestele si se pune pe o farfurie lunga langa el asezanduse zarzavatul fert feli de lamaie , patrunjel verde presarat. se serveste cald cu sos de unt ... mai mult

  • Rasol de peste
    2 minute
  • 18-04-2010
  • 3720
  • 0
  • 0

Peste in aluat

Se curata pestele de piele si de oase. se taie in buc. mici de 3-4 cm si se da prin sare. se pregateste un aluat de clatite se moaie fiecare bucata de peste in aluat si se frige in ulei. se serveste cald ca aperitiv. ... mai mult

  • Gustari din peste
    1 minute
  • 18-04-2010
  • 1733
  • 0
  • 0

Crochete de peste

Pestele fiert se curata de oase si piele si se sfarama marunt. se dau prin masina cartofii fierti si se amesteca cu ouale. se adauga pestele, se pune sare, piper. din pasta se fac crochete care se dau prin faina si se prajesc in ulei. se servesc cu garnitura de legume. ... mai mult

  • Gustari din peste
    2 minute
  • 18-04-2010
  • 1748
  • 0
  • 0

Peste cu sos de mere

Feliile de peste se sareaza si se stropesc cu zeama de lamiie. Slanina se taie in bucatele si se pune intr-o tigaie la foc mic. Dupa ce s-a topit putin, in untura fierbinte se pun ceapa taiata pestisorii si feliile de mere curatate de coaja si de simburi. Dupa citeva minute se lasa la foc mic. Feliile se vor intoarce pe cealalta parte pentru a se praji uniform. ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    30 minute
  • 18-04-2010
  • 1677
  • 0
  • 0

File de peste cu praz

Spalati fileurile de peste, le puneti pe un servet absorbant, apoi pe o farfurie. Bateti bine ouale cu furculita, le amestecati bine cu laptele dulce, faina, sarea si piperul dupa gust. Treceti fileurile de peste prin acest amestec si le prajiti in ulei incins. Le scoateti cu o spumiera, le puneti pe un platou si le dati deoparte. Spalati verzele, le tocati marunt si le puneti intr-un castron. Adaugati otetul, 2 linguri de ulei, sare si piper, dupa gust. Amestecati totul, acoperiti cu un capac s ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    60 minute
  • 18-04-2010
  • 2244
  • 0
  • 0

Budinca de peste

Tocati pestele bucatele (folositi un cutit bine ascutit, in nici un caz masina de tocat), inmuiati painea in lapte si separati albusurile de galbenusuri. Frecati galbenusurile cu untul pana rezulta o crema. Adaugati painea inmuiata in lapte si stoarsa bine. Amestecati foarte bine. Adaugati o lingura de pesmet fin macinat. Puneti in compozitie pestele bucatele, sare, piper si ceapa tocata marunt. Amestecati. Rasturnati compozitia intr-un vas rezistent la foc, uns cu unt si taptetat cu pesmet si ... mai mult

  • Budinci din peste
    60 minute
  • 18-04-2010
  • 1980
  • 0
  • 0

Peste la gratar

Crapul se taie bucati, se sareaza, se usuca cu un servet, se ung bucatile cu ulei si se prajesc la gratar sau pe o tigaie antiaderenta pe ambele parti. Se serveste cald cu zeama de lamaie sau mujdei de usturoi si cartofi nature. cartofi se fierb in prealabil in apa cu putina sare peste care se presara patrunjel maruntit. ... mai mult

  • Peste la gratar
    20 minute
  • 18-04-2010
  • 2782
  • 0
  • 0

Mancare de peste

Se curata pestele, se spala, se sareaza si se lasa cu sarea 10-15 minute. In acest timp se pune la fiert zarzavatul curatat cu 1 kg apa, putina sare, piper si foaie de dafin. Se lasa sa fiarba pana cind se moaie zarzavatul, apoi se trage cratita de la foc, se pun cartofii taiati in sferturi, se lasa sa dea 2-3 clocote apoi bucatile de peste. Se lasa sa fiarba la foc incet si acoperit cu capac pana cind pestele si cartofii sunt gata. Dupa ce s-a racit, pestele se scoate din cratita asezindu-l in ... mai mult

  • Plachie de peste
    30 minute
  • 18-04-2010
  • 3466
  • 0
  • 0

Supa de peste

Se curata pestele, se cresteaza oasele si se transeaza in felii late de 2-3 degete. Cartofii se taie in cuburi, ceapa se toaca marunt, ardeiul gras se taie in felii, usturoiul se zdrobeste. Se caleste ceapa, se condimenteaza cu boia si se adauga ardeiul gras, sare si usturoi, se adauga 400 ml apa si se fierbe 10 minute. Se adauga cartofii si cand acestia sunt aproape fierti, se pun in supa bucatile de peste. Se mai fierbe catva timp fara a se amesteca pentru ca pestele sa nu se sfarame. Se s ... mai mult

  • Ciorba de peste
    45 minute
  • 18-04-2010
  • 1952
  • 0
  • 0

Pasta de peste

Se scurge din conserva uleiul, iar pestele se amesteca bine cu toate ingredientele de mai sus, pana rezulta o pasta. ... mai mult

  • Pasta de peste
    1 minute
  • 18-04-2010
  • 5956
  • 0
  • 0

Salata de icre

Icrele se spala, se scurg de apa si se curata de pielite. Se sareaza si se pun intr-o farfurie de tabla la foc, pe o cratita cu apa, amestecindu-le din cind in cind, pina se inrosesc. Separat se moaie in apa miezul de piine, se stoarce bine, se freaca cu putin ulei si apoi se amesteca cu icrele. Se bat cu mixerul, se pune uleiul putin cite putin, lamiie si ceapa taiata marunt dupa gust. ... mai mult

  • Icre de peste
    1 minute
  • 18-04-2010
  • 5251
  • 0
  • 0