Retete culinare cu peste

Preparatele culinare din peste au mare cautare in gastronomia romana si nu numai. Proverbul spune nici o masa fara peste. Pestele este o sursa de vitamine si minele. Pestele poate fi pregatit la gratar, prajit, la cuptor si exemplele pot continua. Ce este insa important este ca in orice reteta am folosi pestele trebuie sa fie proaspat, bine spalat si eviscerat. Pestele este de asemenea recomandat in multe regimuri alimentare intrucat contine putin colesterol si asigura o digestie usoara. Metode de pregatire; peste la cuptor, peste la gratar, saramura de peste, peste prajit, ciorba de peste, peste file. Atentie uneori pestele gras(crap, somn, etc) nu este indicat. Astfel cei ce doresc un regim viata cat mai echilibrat trebuie sa creasca aportul de carne din peste.

Preparate din peste

se fierbe ceapa, ardeiul si rosia, taiate, in apa cu sare si, cind sunt gata, se adauga pestele, apoi leusteanul, patrunjelul si borsul. ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    45 minute
  • 25-04-2010
  • 1736
  • 0
  • 0

Plachie de peste

Pestele se curata de solzi, se eviscereaza, se spala, se portioneaza, se sareaza si se condimenteaza cu piper. Ceapa şi ardeiul gras se curata, se spala, se taie felii si se inabusa in ulei cu putina apa. Se adauga pasta de tomate dizolvata in apa, boiaua de ardei, cimbrul praf, usturoiul curatat si taiat marunt, sare si apa. Se amesteca componentele usor si se fierb cca 20 minute. Rosiile se oparesc, se curata de pielita si se taie in jumatati apoi se storc. Sosul obtinut prin stoarcere se ... mai mult

  • Plachie de peste
    30 minute
  • 25-04-2010
  • 4524
  • 0
  • 0

Plachie de crap

Se curata ,se spala si se taie rondele - se sareaza bine si se lasa sa se odihneasca vreo 2 ore - se prajeste apoi in ulei, la foc iute - se scoate si se lasa acoperite deoparte - in uleiul ramas ,calim usor 5-6 cepe taiate solzisori si 2 ardei capia taiati rondele - intr-o tava pentru cuptor se face un pat de ceapa si ardei - presaram deasupra piper si Maggi Secretul Gustului - curatam 5-6 rosii de coaja si le punem intr-o craticioara sa dea un clocot (in suc propriu) - turnam jumatate ... mai mult

  • Plachie de peste
    40 minute
  • 25-04-2010
  • 4277
  • 0
  • 0

Pasta de peste

Pestele fiert se trece prin masina de tocat, apoi se amesteca cu untul fecat spuma. Se adauga sare, piper si zeama de lamaie dupa gust. pasta poate fi folosita atat la tartine si sandvisuri, ct si pentru umplut oua sau ca aperitive ornate frumos. ... mai mult

  • Pasta de peste
    1 minute
  • 25-04-2010
  • 7186
  • 0
  • 0

Pasta de sardele

Untul se freaca cu sardelele, apoi se adauga sarea , piperul ,si zeama de lamaie dupa gust, obtinanduse o pasta omogena. ... mai mult

  • Pasta de peste
    1 minute
  • 25-04-2010
  • 3124
  • 0
  • 0

Pasta de masline si sardele

Se scot samburii din masline, se toaca o ceapa, se curata sardelele, apoi se dau prin masina de tocat toate si se amesteca cu untul si zeama de lamaie pana se formeaza o pasta omogena. ... mai mult

  • Pasta de peste
    1 minute
  • 25-04-2010
  • 3077
  • 0
  • 0

Somon cu vin

Se incalzeste cuptorul si se unge tava cu ulei de masline. Se aseaza somonul, bine condimentat cu sare, piper, ghimbir si mirodenii pentru peste. Deasupra se pun maslinele, margarina, portocalele, lamaia si mult patrunjel si se da la cuptor. Se lasa 15 minute, dupa care se scoate, se adauga paharul cu vin si se acopera cu folie de aluminiu. Se mai da la cuptor cinci minute. ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    30 minute
  • 24-04-2010
  • 2265
  • 0
  • 0

Saramura

Pui apa la fiert, tai ceapa julien, iar ardeiul gras cubulete si le pui in oala cu apa. Dupa ce au fiert putin, adaugi pe rand rosiile decojite, usturoiul pisat, patrunjelul si leusteanul tocate. Le lasi la fiert. Separat, frigi pestii in sare multa, intr-o tigaie ( de preferat un tuci cu fundul plat ), apoi ii scoti intr-un vas si ii cureti de o parte din sarea de pe ei. Cand saramura a fiert, adaugi cimbrul, piperul iute, ardeiul iute dupa gust si pestii. ... mai mult

  • Saramura de peste
    20 minute
  • 24-04-2010
  • 8485
  • 0
  • 0

Pastravi la gratar

Se curata pastravii, se spala , se sareaza si se usuca intro carpa. Se ung cu unt , se invelesc fiecare intro hartie alba de preferinta cu hartie pergament si se frig pe gratar, la foc nu prea mare. Cand sunt gata se scot din hartie. Se servesc cu lamaie. ... mai mult

  • Peste la gratar
    1 minute
  • 24-04-2010
  • 5672
  • 0
  • 0

Crap pe varza

Se curta crapul, se cresteaza pe spate si se da sare. Se taie marunt o varza mijlocie si se inabusa cu o lingura de untura. Se tine pana se moaie fara sa se rumeneasca. Se aseaza in cratita in care vom gati pestele. Se toarna un pahar de vin alb, se pune piper, sare foi de dafin. Deasupra se aseaza pestele. Se adauga o lingura de unt, cu care se unge si pestele. Se da la cuptor. Se tine la foc mijlociu, cca 30 min, pana incepe pestele sa prinda culoare iar varza este destul de scazuta. Se serve ... mai mult

  • Peste la cuptor
    2 minute
  • 24-04-2010
  • 2378
  • 0
  • 0

Crap umplut cu ciuperci

Se curata crapul si se sareaza. Se prajeste usor in unt o ceapa taiata marunt. Se amesteca cu painea muiata in lapte si stoarsa, cu patrunjelul tocat si ciupercile curatite, tiate marunt si inabusite in unt. Se adauga un ou intreg si un galbenus sare si piper. Se umple crapul pe la burta si se coase cu 2-3 impunsaturi. Se aseaza intro tava, cu o lingura de unt si putina apa cu sare. Se da la cuptor si se unge din cand in cang cu zeama din tava. Se tine cca. O ora la foc potrivit si se serveste. ... mai mult

  • Peste la cuptor
    2 minute
  • 24-04-2010
  • 3349
  • 0
  • 0

Pana de somn cu usturoi

Se spala bucata de somn si se pune la fiert cu o ceapa si un morcov. Se lasa sa se raceasca in apa. Se taie feli si se serveste cu mujdei de usturoi si cu mamaliga. ... mai mult

  • Gustari din peste
    2 minute
  • 23-04-2010
  • 1477
  • 0
  • 0

Scrumbii la gratar

Se curata scrumbiile, se spala , se sareaza si se usuca intro carpa. Se ung cu unt , si se frig pe gratar, la foc nu prea mare. Se servesc cu lamaie. ... mai mult

  • Peste la gratar
    1 minute
  • 23-04-2010
  • 2707
  • 0
  • 0

Pastravi prajiti

Se curata pesti, se sareaza si se lasa sa stea o jumatate de ora. Se usuca cu o carpa curata, se dau prin faina si se prajesc in ulei fierbinte. Se aseaza pe farfurie, cu frunze de patranjel. Se servesc cu lamaie. ... mai mult

  • Peste prajit
    1 minute
  • 23-04-2010
  • 1750
  • 0
  • 0

Paste cu fructe

Intr-o tigaie mare se incinge putin ulei de masline (de preferinta extra virgin), si se calesc ingredientele incepand cu usturoiul, pe urma ardeiul iute. Fructele de mare, daca sunt congelate se oparesc cateva minute la foc mic. Pastele se fierb "al dente". Separat se topeste untul si se stinge cu un pahar de vin alb sec. Se lasa sa scada vinul pana la jumatate din cantitatea initiala (se poate pune mai mult vin si putin mai mult unt pentru mai mult sos). Se pun fructele de mare bine scurse in ... mai mult

  • Fructe de mare
    40 minute
  • 23-04-2010
  • 1436
  • 0
  • 0

Peste la protap

Se curata si se spala crapceanul. Se despica in doua pe spinare si fiecare jumatate se infige intr-un protap( se trece prin peste o tepusca din lemn, de la coada spre cap). Se asaza pestele cu pielea spre foc si se inclina protapul spre jar ca o proptea. Se frige pestele la foc bun, mai mult la dogoarea flacarilor. Dupa ce crapul s-a fript pe partea solzilor se intoarce pe fata dinauntru catre foc. Pe aceasta parte se frige mult mai repede. Cand este aproape gata se presara cu piper, cimbru si ... mai mult

  • Peste la gratar
    30 minute
  • 23-04-2010
  • 3728
  • 0
  • 0

Bulete din peste

Cartofii se taie cubulete si se fierb cu putina sare, aproximativ 30 minute, se paseaza si se face un piure. Separat se fierbe 15-20 minute si pestele, se zobeste cu furculita si se amesteca cu cartofii, se adauga ouale batute, sare si piper. Se formeaza bulete cam de marimea unei nuci, se trec prin faina si se prajesc in ulei incins. Se servesc cu sos de rosii. ... mai mult

  • Gustari din peste
    60 minute
  • 23-04-2010
  • 1798
  • 0
  • 0

Rosii umplute cu peste

Se curata pestele si se fierbe in apa cu sare, iar in alt vas se fierbe orezul cu o ceasca de apa. Dupa ce a fiert, se scurge si se toaca pestele prin masina de tocat. Se trece ceapa curatata prin razatoarea mica, apoi se preseaza pentru a se obtine 1 lingurita de zeama. Se amesteca apoi pestele tocat cu orezul fiert, zeama de ceapa, verdeata tocata si un praf de sare. Se taie rosiilor un capacel, li se scoate miezul si se umplu cu compozitia de peste. Se trece miezul rosiilor prin sita. Se asea ... mai mult

  • Gustari din peste
    45 minute
  • 23-04-2010
  • 1644
  • 0
  • 0