Retete culinare cu peste

Preparatele culinare din peste au mare cautare in gastronomia romana si nu numai. Proverbul spune nici o masa fara peste. Pestele este o sursa de vitamine si minele. Pestele poate fi pregatit la gratar, prajit, la cuptor si exemplele pot continua. Ce este insa important este ca in orice reteta am folosi pestele trebuie sa fie proaspat, bine spalat si eviscerat. Pestele este de asemenea recomandat in multe regimuri alimentare intrucat contine putin colesterol si asigura o digestie usoara. Metode de pregatire; peste la cuptor, peste la gratar, saramura de peste, peste prajit, ciorba de peste, peste file. Atentie uneori pestele gras(crap, somn, etc) nu este indicat. Astfel cei ce doresc un regim viata cat mai echilibrat trebuie sa creasca aportul de carne din peste.

Crap cu sos de ceapa

Se curata pestele de solzi, se goleste de intestine, se spala si se sareaza. Se lasa sa stea cu sarea pe el 30 min., timp in care se pregateste sosul. Se taie ceapa pestisori, se asaza pe fundul unei forme impreuna cu putin usturoi tocat marunt, doua rosii bine coapte, decojite si taiate felii subtiri, un pahar de vin alb, jumatate din cantitatea de ulei si putina apa rece. Pestele se cresteaza pe spate, se unge cu ulei, se stropeste cu zeama de la o jumatate de lamaie si se pune peste ceapa. ... mai mult

  • Peste la cuptor
    120 minute
  • 11-05-2010
  • 2519
  • 0
  • 0

Caras la tava

pe o tava bine incinsa la foc se pune un strat de sare apoi carasul cu tot cu solzi insa putin crestat,il lasati cateva minute apoi ii intoarceti pe cealalta parte,daca doriti ii puteti face un sos separat. ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    30 minute
  • 10-05-2010
  • 3372
  • 0
  • 0

Grapefruit umplut cu ton

Grapefruit-ul se taie in doua si se scoate miezul cu grija ca sa ramana jumatate de coaja intreaga. Se indeparteaza samburii si se taie miezul in bucatele mici. Tonul bucati din conserva, se scurge de ulei, se stropeste cu lamaie, se amesteca cu miezul de grep si cu maioneza mai acrisoara ( acrita cu lamaie) . Se umplu 3/4 , jumatatile de grep cu aceasta compozitie, se aseaza pe un platou si se orneaza dupa dorinta ( cu rondele de ceapa rosie, rondele de ardei gras sau gogosar, etc.). ... mai mult

  • Gustari din peste
    20 minute
  • 10-05-2010
  • 3190
  • 0
  • 0

Hering cu sos de chimen

Se taie heringul in rondele de 3 cm grosime si presarati-le cu sare si piper.Prajiti-le in ulei la foc potrivit pana cand se rumenesc, apoi scoateti-le pe servetele absorbante si pastrati-le acoperite la cald.Topiti untul intr-o tigaie si adaugati faina si semintele de chimen.Rumeniti la foc mic pana cand faina incepe sa se ingalbeneasca, apoi puneti laptele turnandu-l putin cate putin si amestecand continuu.Adaugati zeama stoarsa de la jumatate de lamaie si fierbeti sosul pana incepe sa se ingr ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    30 minute
  • 10-05-2010
  • 3366
  • 0
  • 0

Cod cu sos de rosii

Incingeti intr-o tigaie mare 50 ml de ilei si prajiti fileul de cod pana se rumeneste putin pe ambele parti.Scoateti-l apoi pe o farfurie, presarati-l cu sare si piper si pastrati-l acoperit, la cald.Separat caliti in uleiul ramas ceapa tocata marunt.Opariti rosiile, curatati-le de pielita si tocati-le marunt.Tot marunt tocati si ardeii.Puneti rosiile, maslinele si ardeii peste ceapa, potriviti de sare si piper si caliti totul la foc mic 10 min.Puneti in sosul format codul prajit, si presarati c ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    30 minute
  • 10-05-2010
  • 4799
  • 0
  • 0

Salata de peste

pestele se spala,se usuca,se taie feliute subtiri,se condimenteaza cu sare si piper,se tavaleste prin faina si se prajeste in putin ulei.verdeturile se spala,ridichile se taie felii,frunzele de spanac se lasa intregi daca sunt tinere,mararul si ceapa se taie segmente.se aseaza toate intr-o salatiera,se potriveste gustul de sare si piper,se toarna uleiul si sucul de lamaie si se amesteca usor.se pun bucatelele de salau deasupra si se serveste! ideala pt o cina usoara! ... mai mult

  • Salate de peste
    40 minute
  • 10-05-2010
  • 4519
  • 0
  • 0

Marinata de peste

Se poate prepara marinata din orice fel de peste: nisetru, crap, salau, stiuca, mihalt, etc. Pestii mari (crap, salau, nisetru), trebuie taiati bucati, cei mici (mihalt,etc.) se vor lasa intregi. Pestele curatat se sareaza, se presara cu piper, se da prin faina si se prajeste in ulei. Dupa ce se raceste se toarna peste el sosul marinat preparat astfel: se curata si se spala 2-3 morcovi, 1 patrunjel, 2-3 cepe, se taie in felii subtiri sau pai, se pun intr-o cratita, se adauga 3-4 linguri de ulei ... mai mult

  • Peste marinat
    60 minute
  • 10-05-2010
  • 24710
  • 0
  • 0

Mamaliga cu peste

Se curata pestii de solzi si se spala. Se pun sa se friga la foc incins. Se intorc pe o parte si pe alta cu grija sa nu se rupa. Cand sunt gata, se aseaza intr-o farfurie adanca cu apa sarata in care se adauga un ardei mic si iute, sau putina boia de ardei. ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    40 minute
  • 10-05-2010
  • 2618
  • 0
  • 0

Plachie de peste

pestele se curata de solzi, de intestine si se spala. Se taie bucati. Pentru plachia de crap se aleg bucatile mai mari, dinspre cap. Din resturile ramase din crap putem face o ciorba de peste. Se sareaza crapul, se da prin faina si se prajeste putin, numai cat sa se coaguleze. Se tin bucatile la cald, dupa ce le scoatem din tigaie. Ceapa tocata se inabuse cu ulei. Cand este aurie, se adauga rosiile curatate de coaja, sare si piper. Se mai tine sosul pe foc 10 minute, sa mai scada. Se adaug ... mai mult

  • Plachie de peste
    40 minute
  • 09-05-2010
  • 7700
  • 0
  • 0

Somon cu suc de portocale

Intr-o tigaie se pune la topit untul si se pun bucatile de peste presarate cu sare si piper la rumenit. Cand sunt aproape gata, se pune ceapa verde tocata marunt, vinul si sucul de portocale. Se acopera tigaia si se lasa la foc mic 10 minute. Pestele se serveste cu marar tocat presarat deasupra si cu garnitura la alegere. ... mai mult

  • Gustari din peste
    30 minute
  • 09-05-2010
  • 2296
  • 0
  • 0

Salau cu orez

Curatati pestele, il spalati bine si il taiati bucati pe care le presarati cu sare, le dati prin faina si le prajiti in margarina topita. In acest timp curatati morcovii si ii taiati rondele sau cubulete. Dupa ce s-a rumenit pestele, il scoateti pe un platou si caliti legumele taiate in margarina ramasa. Spalati si orezul si il puneti la fiert cu 2 cani de apa si 1 lingurita condiment (delikat). Dupã ce a fiert orezul adaugati pasta de ardei si legumele rumenite, le asezati pe platou pe la ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    45 minute
  • 09-05-2010
  • 1698
  • 0
  • 0

Salau cu castraveti caliti

Spalati fileurile de peste, le indepartati eventualele oase si pielite si le uscati folosind un servet curat. Le treceti prin faina amestecata cu sare dupa gust. Le prajiti in 100 ml ulei incins, cate 5 minute pe fiecare parte. Le scoateti pe o farfurie si le stropiti cu zeama de lamaie. Curatati castravetii de coaja, le indepartati, pe cat posibil, semintele mai mari si ii taiati cubulete. Spalati rosiile, apoi le scurgeti semintele si le taiati in sferturi. Intr-un vas mic, caliti cubulete ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    25 minute
  • 09-05-2010
  • 1600
  • 0
  • 0

Peste alb cu sos de legume

Se spala pestele, se zvanta, se condimenteaza cu sare, piper si zeama de lamaie si se aseaza intr-o forma termorezistenta unsa cu putin unt sau ulei. Se toarna deasupra vinul alb si se acopera sosul cu o folie de aluminiu. In untul topit se pune zaharul si se lasa sa se caramelizeze. Morcovii curatati se tavalesc, intregi, prin zaharul caramelizat, dupa care se toarna peste ei zeama concentrata de legume si se lasa sa fiarba - cu capac - circa 10-15 minute, la foc mic. Intre timp se da pestele ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    30 minute
  • 08-05-2010
  • 2895
  • 0
  • 0

Aperitiv rece cu ton

Se fierb cartofii cu tot cu coaja in apa cu sare. Se scurge apa, se curata de coaja si se taie cubulete. Se scurge tonul din corserva, se taie pestele bucati si se adauga peste cartofi. Se adauga ceapa taiata rondele subtiri, maslinele taiate feliute, putin patrunjel tocat, ulei, sare si piper dupa gust. Se stoarce jumatate de lamaie, iar cealalta jumatate se taie patratele si se adauga peste celelalte ingrediente. Se amesteca cu grija sa nu se sfarame. ... mai mult

  • Gustari din peste
    60 minute
  • 08-05-2010
  • 2707
  • 0
  • 0

Crema de ton cu maioneza

Tonul scos din conserva se scurge bine de ulei, se freaca cu mixerul cu untul, dupa care se adauga lingurita de lamaie (sau Hellas) si se mai freaca putin. Se pun cele 4 linguri de maioneza si se freaca in continuare pana se omogenizeaza maioneza. Se adauga sare dupa gust si se mixeaza in continuare. ... mai mult

  • Gustari din peste
    20 minute
  • 08-05-2010
  • 3578
  • 0
  • 0

Caracatita in vin

Se spala caracatita si se taie bucati. Se pune in oala sub presiune cu apa cat sa o acopere si se lasa 10 minute din momentul in care se pune capacul si butonasul rosu se ridica (sau depinde de oala...). Se scoate apoi caracatita si se clateste(se arunca apa in care a fiert). Se curata cepele mici si se gauresc cu o tepusa ca sa nu se desfaca la fierbere. Se pun in oala impreuna cu caracatita, uleiul, vinul, frunzele de dafin, scortisoara, cuisoarele, sarea si sucul de rosii. Se inchide iar o ... mai mult

  • Fructe de mare
    60 minute
  • 08-05-2010
  • 1557
  • 0
  • 0

Salata cu somon afumat

Curatam castravetele si il taiem marunt, apoi taiem somonul fidelute si ceapa verde la fel, marunt. Partea alba de la ceapa o folosim in salata, iar cozile le folosim pentru a garnisi salata.Se amesteca ingredientele si se consuma cu paine prajita. ... mai mult

  • Gustari din peste
    20 minute
  • 07-05-2010
  • 2595
  • 0
  • 0

Peste afumat cu salata de cartofi

Se spala cartofii si se pun la fiert,in coaja, in apa cat sa-i acopere, cu 1 lingurita de sare. Se tin la foc mic, cu oala partial acoperita, pana cand sunt fierti. Nu trebuie tinuti prea mult la fiert - daca fierb prea mult cartofii devin mai sfaramiciosi si va fi mai greu sa-i taiem rondele. Se scurge apa si se lasa sa se raceasca pana cand cartofii pot fi tinuti in mana, pentru a fi curatati. Se fierb ouale tari, pentru a le taia in salata. Se curata ceapa, se taie rondele si se pune in v ... mai mult

  • Gustari din peste
    60 minute
  • 07-05-2010
  • 2839
  • 0
  • 0