Retete culinare cu peste

Preparatele culinare din peste au mare cautare in gastronomia romana si nu numai. Proverbul spune nici o masa fara peste. Pestele este o sursa de vitamine si minele. Pestele poate fi pregatit la gratar, prajit, la cuptor si exemplele pot continua. Ce este insa important este ca in orice reteta am folosi pestele trebuie sa fie proaspat, bine spalat si eviscerat. Pestele este de asemenea recomandat in multe regimuri alimentare intrucat contine putin colesterol si asigura o digestie usoara. Metode de pregatire; peste la cuptor, peste la gratar, saramura de peste, peste prajit, ciorba de peste, peste file. Atentie uneori pestele gras(crap, somn, etc) nu este indicat. Astfel cei ce doresc un regim viata cat mai echilibrat trebuie sa creasca aportul de carne din peste.

Pastrav fiert

Zarzavatul taiat rondele impreuna cu condimentele se fierbe intr-o jumatate de litru de apa, timp de 20 de minute. Apoi se adauga pastravii curatati, dar vascozitatile exterioare nu se sterg, pentru ca pastravul fiert sa se albastreasca frumos. Pestele se introduce in apa clocotita, dar flacara se da la mic si se acopera cu un capac pentru a asigura o fierbere de jumatate de ora in apa fierbinte, care sa nu clocoteasca. Se scurge apa, iar pastravii se stropesc cu unt topit si se aseaza pe u ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    45 minute
  • 06-05-2010
  • 3279
  • 0
  • 0

Crap la gratar

CUM A VENIT APROAPE VARA-MERGE DE minune un crap la gratar ,deasemenea o reteta foarte simpla incoat o poate face si un copil-bucatile de crap se spaa frumos apoi se cresteaza si se sareaza si pipereaza ,dupa cateva minute de pun pe gratarul incins,unde le lasam dupa plac-se serveste cu o mamaliguta cu musdei si cu un vin scos de la rece. ... mai mult

  • Peste la gratar
    20 minute
  • 06-05-2010
  • 5714
  • 0
  • 0

Stiuca cu sos de hrean

Pestele curatat se acopera cu un litru de apa in care se pune zarzavatul taiat rondele, ceapa tocata marunt si o bucata de hrean taiat in patru. Se condimenteaza cu sare, piper boabe, se adauga unt si se lasa sa fiarba. Cand pestele este fiert, se scoate din apa. Zeama se lasa sa scada la jumatate, se strecoara, se amesteca cu smantana frecata cu faina si se fierbe. Se toarna peste peste, iar hreanul ramas se rade si se presara peste sos. Se serveste cu cartofi fierti in apa cu sare. ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    60 minute
  • 06-05-2010
  • 2736
  • 0
  • 0

Somn cu varza murata

Ceapa tocata se prajeste in ulei, se presara boiaua, se adauga varza amestecata cu marar, putina apa si se fierbe inabusit. Pestele taiat felii si sarat se da prin faina amestecata cu boia si se prajeste in ulei pana devine crocant. Jumatate din varza calita se asaza intr-un vas termorezistent, pe acesta se aranjeaza feliile de peste, care se acopera cu varza ramasa, apoi se stropesc cu smantana. Se dau la cuptor sa se prajeasca bine. Se garniseste cu orez. ... mai mult

  • Peste la cuptor
    45 minute
  • 06-05-2010
  • 3243
  • 0
  • 0

Rulouri de salau

Pe fiecare bucata de peste se aseaza cate o ciuperca, se condimenteaza cu sare si piper. Se ruleaza felia de peste in jurul ciupercii. Rulourile se asaza unul langa altul intr-un vas termorezistent, se mai adauga sare, se pun deasupra bucatele de unt si se da la cuptor cea 20 de minute. ... mai mult

  • Peste la cuptor
    30 minute
  • 06-05-2010
  • 2281
  • 0
  • 0

Peste gelatinat

Se prepara o zeama de saramura din zarzavat si otet, se adauga pestele curatat, ceapa taiata rondele si se condimenteaza. Se fierb la foc mic pana cand se inmoaie. Se scoate pestele, se indeparteaza pielea, se taie in bucati, se pune intr-un castron si se asaza de jur imprejur felii de castravete si de oua. Zeama se fierbe, pana cand se ingroasa (daca trebuie, se amesteca in ea o lingurita de gelatina si se fierbe, amestecand incontinuu, timp de 30 de secunde) si se strecoara prin tifon, cat ... mai mult

  • Piftii din peste
    60 minute
  • 05-05-2010
  • 2188
  • 0
  • 0

Ton cu cascaval

Slanina se taie in felii subtiri si pe fiecare bucata se asaza cate o felie de ton. Se rade ceapa deasupra, se presara cu cascaval, apoi se ruleaza slanina cu pestele, iar rulourile se fixeaza cu scobitori. Se aseaza intr-un vas termorezistent, se dau la cuptor si se prajesc pana se rumeneste slanina. Se garniseste cu cartofi natur. ... mai mult

  • Peste la cuptor
    30 minute
  • 05-05-2010
  • 2185
  • 0
  • 0

Peste florentin

Se fierbe spanacul in apa cu sare si se scurge de apa prin presare. Daca este congelat, se lasa sa se dezghete si se scurge presandu-l intr-o sita deasa. Se amesteca cu jumatate din unt, se condimenteaza cu sare, piper si nucsoara. Se asaza intr-un vas termorezistent. Pestele se taie in opt felii de grosimea a doua degete, se sareaza si se prajesc in untul ramas. Feliile prajite se asaza pe stratul de spanac, iar pe margini ouale taiate rondele. Se presara cascaval ras. Se da la cuptor 15 ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    30 minute
  • 05-05-2010
  • 2057
  • 0
  • 0

Peste londonez

Feliile de peste decongelat, condimentat cu sare si piper, se asaza in untul topit. Se adauga putin lapte si putina apa, se acopera vasul cu folie de aluminiu. Se da la cuptor 20 de minute. Ouale se taie marunt, se amesteca cu smantana si cu faina, compozitia se fierbe pana devine consistenta, se toarna peste peste, se pune vasul la incalzit si se presara patrunjel verde, taiat fin. Se garniseste cu cartofi copti. ... mai mult

  • Peste la cuptor
    45 minute
  • 05-05-2010
  • 2645
  • 0
  • 0

Bors din peste

Morcovii, ceapa ardeiul si rosia se calesc putin in ulei, se adauga apoi albiturile de zarzavat, apa 4 -5 l ,celelalte ingrediente, mai putin borsul si pestele ,se lasa sa fiarba. Cind zarzavatul este fiert, se adauga pestele si se lasa sa fiarba 10-15 minute. Se adauga o lingura de bors magic sau o cana de bors facut in casa. Se potriveste de sare si piper. Borsul de peste se serveste cu ardei iute. ... mai mult

  • Bors de peste
    30 minute
  • 05-05-2010
  • 4176
  • 0
  • 0

Crochete

Pestele se curata, se spala si se fierbe inabusit cu sare si ceapa tocata marunt in jur de un sfert de ora. Dupa ce pestele a fiert se dezoseaza, se trece prin masina de tocat si se amesteca cu 2 oua batute spuma, un pic de sare si piperul macinat. Se amesteca bine pana se obtine o pasta omogena, din care formam cu mana crochete. Crochetele din peste se dau prin ou batut si pesmet si se pun la prajit in uleiul incins. ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    30 minute
  • 05-05-2010
  • 2271
  • 0
  • 0

Fructe cu paste

Cei 5 catei de usturoi se taie felii subtiri, ardeiul iute se taie rondele subtiri, pastele se fierb. Dupa fierbere se amesteca cu o lingura de ulei de masline pentru a nu se lipi intre ele si se tin la cald. Pentru acest fel cele mai bune paste sunt cele in spirala, datorita faptului ca retin sosul in interiorul spiralei. Intr-o tigaie se calesc ingredientele in ulei de masline incepand cu usturoiul, pe urma ardeiul iute. Fructele de mare, daca sunt congelate se oparesc cateva minute la foc mic ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    40 minute
  • 05-05-2010
  • 1468
  • 0
  • 0

Peste cu conopida

Pestele se taie in felii de aproximativ 2 cm, care se dau prin faina si se rumenesc in ulei. Conopida se fierbe bine in apa sarata, se scurge si se desparte in buchete. Vasul termorezistent se unge cu o lingura de ulei (din cel in care s-a prajit pestele), apoi se asaza conopida si pestele in straturi alternative. Ultimul strat, cel de conopida, se va stropi cu amestecul de smantana, galbenus de ou si uleiul ramas; se presara cu cascaval ras si se da la cuptor pana se rumeneste. Se garnises ... mai mult

  • Peste la cuptor
    60 minute
  • 04-05-2010
  • 2114
  • 0
  • 0

Peste olandez

Pestele decongelat se taie in felii de grosimea a doua degete, care se dau prin faina si se rumenesc in ulei. Se fierb cartofii in coaja, se curata si se taie rondele. Se unge cu unt un vas termorezistent, se asaza un strat de cartofi, un strat de oua taiate rondele si peste oua feliile de peste prajit. Se stropeste totul cu unt si smantana, se presara cu pesmet si se da la cuptor pana se rumeneste pesmetul. ... mai mult

  • Peste la cuptor
    45 minute
  • 04-05-2010
  • 2510
  • 0
  • 0

Peste oceanic cu sos de marar

Pestele se decongeleaza in apa cu otet, se scurge de apa, se asaza intr-un vas termorezistent uns cu ulei si se frige in cuptor 15 minute. Se freaca smantana cu galbenusul de ou, se adauga mararul taiat marunt. Compozitia se toarna peste peste, se pun deasupra bucatele de unt si vasul se da la cuptor ca sa se incalzeasca. Se garniseste cu orez fiert sau alte paste fainoase. ... mai mult

  • Peste la cuptor
    45 minute
  • 04-05-2010
  • 3379
  • 0
  • 0

Crap cu zarzavat

Zarzavatul taiat cubulete se fierbe pe jumatate in apa sarata. Feliile de peste sarate se asaza intr-o tava smaltuita sau intr-un vas termo-rezistent, uns cu jumatate din unt si se acopera cu zarzavatul aproape fiert si cu ceapa taiata rondele. Se stropeste cu vin, se da la cuptor pana fierbe pestele. Din untul ramas si din faina se prepara un rantas deschis la culoare, se stinge cu zeama de la zarzavat, se lasa sa fiarba, se potriveste gustul cu putin zahar si mustar, apoi se toarna peste ... mai mult

  • Peste la cuptor
    60 minute
  • 04-05-2010
  • 2446
  • 0
  • 0

Peste zarzavat

Zarzavatul taiat cubulete se fierbe pe jumatate in apa sarata. Feliile de peste sarate se asaza intr-o tava smaltuita sau intr-un vas termo-rezistent, uns cu jumatate din unt si se acopera cu zarzavatul aproape fiert si cu ceapa taiata rondele. Se stropeste cu vin, se da la cuptor pana fierbe pestele. Din untul ramas si din faina se prepara un rantas deschis la culoare, se stinge cu zeama de la zarzavat, se lasa sa fiarba, se potriveste gustul cu putin zahar si mustar, apoi se toarna peste ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    30 minute
  • 03-05-2010
  • 1808
  • 0
  • 0

Salata

Pestele se fierbe.Dupa ce se scoate de pe oase, carnea se taie in cubulete; se adauga ceapa verde, taiata marunt, impreuna cu frunzele verzi sau o lingurita cu virf cu ceapa rasa fin, iar pentru gust mai picant, un castravete acru, ras prin razatoarea cu gauri mici si scurs de zeama.Toate ingredientele se amesteca cu maioneza, dupa ce i s-a dat gust mai picant, cu sare, zeama de lamiie si mustar.Salata se aranjeaza pe platou, se niveleaza cu cutitul inoxidabil si se orneaza cu felii de oua fiert ... mai mult

  • Salate de peste
    30 minute
  • 03-05-2010
  • 2397
  • 0
  • 0