Retete culinare cu peste

Preparatele culinare din peste au mare cautare in gastronomia romana si nu numai. Proverbul spune nici o masa fara peste. Pestele este o sursa de vitamine si minele. Pestele poate fi pregatit la gratar, prajit, la cuptor si exemplele pot continua. Ce este insa important este ca in orice reteta am folosi pestele trebuie sa fie proaspat, bine spalat si eviscerat. Pestele este de asemenea recomandat in multe regimuri alimentare intrucat contine putin colesterol si asigura o digestie usoara. Metode de pregatire; peste la cuptor, peste la gratar, saramura de peste, peste prajit, ciorba de peste, peste file. Atentie uneori pestele gras(crap, somn, etc) nu este indicat. Astfel cei ce doresc un regim viata cat mai echilibrat trebuie sa creasca aportul de carne din peste.

Saramura de crap

1kg crap, sare, usturoi, ardei iute, patrunjel, 3 rosii, 3 ardei capia Se curata pestele, se spala si se despica pe spate in mai multe locuri. Se sareaza bine si se lasa sa stea asa 40 min. Se pune apoi pe gratar pe care in prealabil s-a presarat sare impreuna cu rosiile si ardeii capia. Se pot pune si pe deasupra cateva rosii. Se frige pestele pe toate partile. Cand este fript, pestele se pune intr-o farfurie, iar deasupra lui se pun rosiile fripte taiate felii si ardeii capia curatat ... mai mult

  • Saramura de peste
    60 minute
  • 06-11-2008
  • 6055
  • 0
  • 1

File de salau cu rosii la cuptor

Ingrediente: 1 lamaie, 600 g file de salau, sare, piper, 600 g rosii, 1 lingura ierburi aromate (cimbru, rozmarin), 2 linguri ulei de masline. Mod de preparare: Se incinge cuptorul. Se spala lamaia si se taie felii. Pestele, spalat si zvantat, se presara cu sare si piper. Intr-o forma unsa se aseaza mai intai feliile de lamaie, peste ele pestele, apoi rosiile taiate rondele. Se sareaza, se pipereaza, se presara cu ierburile aromate, se stropeste cu ulei si se baga la cuptor. Se lasa 20 ... mai mult

  • Peste file
    30 minute
  • 07-11-2008
  • 3220
  • 0
  • 1

Pastrav cu sos de legume la cuptor

se curata pastravul se eviscereaza si apoi se spala bine. Se taie peste pe lung si se scoate sira spinarii. Se sareaza pastravii si se lasa la rece 30 min. Se curata legumele si taie in bucati sau dupa preferinte si se dau la foc si cand clocotesc se lasa cca 20 min. Se scoate peste de la rece si aseaza intr-un vas termoizolant(yena) si se garniseaza cu legume si se unde cu pasta de usturoi. Se da la cuptor din cand in cand se stropeste pestele cu vin alb. ... mai mult

  • Peste la cuptor
    60 minute
  • 08-02-2009
  • 7426
  • 0
  • 1

Peste la cuptor in vin

se curata pestele de solzi se eviscereaza se spla bine si se da la rece pentru a se sara. pregatesti o tava o ungi bine cu ulei de masline. Dupa 30 min scoti pestele si il asezi in tava, si adaugi cca. 100 ml de vin si putina apa in functie de tava. In principiu pestele sa fie 1/3 in vin. bagi tava la cuptor si dupa 30 min, mai aduagi 100 ml de vin. Cand incepe sa se rumeneasca se stropeste cu uleiul din tava. ... mai mult

  • Peste la cuptor
    50 minute
  • 08-02-2009
  • 11475
  • 0
  • 1

Peste la cuptor in folie de aluminiu

Se spala pestele, se curata legumele, ceapa se taie cat mai mica posibil, maslinele se taie marunt. Intr-o tigaie se caleste ceapa in unt sau ulei + morcovii cam (1 minut maxim). Pe o bucata de folie de aluminiu (destul de mare sa cuprinda "ermetic" bucata de peste,se pune pentru inceput un strat de ceapa si morcovi si unul de masline si deasupra putin usturoi.Apoi se aseaza bucata de peste peste ele, se sareaza si se taie cateva rondele de rosii. Se pune deaspurea inca un strat de morco ... mai mult

  • Peste la cuptor
    50 minute
  • 31-10-2009
  • 19609
  • 0
  • 1

Salata de icre

Icrele se sareaza putin, se lasa 2 zile la frigider (fara sa se spele) Dupa ce sunt sarate icrele se pun intr-un castron, se aduaga o lingurita de zeama de lamiie si apoi se bat cam 1-2 min,dupa care se incepe turnarea untdelemnului. ***Atentie a nu se pune franzela, gris, deoarece altereaza gustul in special. Untdelemnul se toarna exact ca la maioneza, batind incontinuu cu furculita. Cind salata de icre devine prea tare, se adauga o lingurita cu apa rece, pentru a le inmuia. Se toarna ca ... mai mult

  • Icre de peste
    25 minute
  • 10-12-2009
  • 2581
  • 0
  • 1

Gustari din peste pe betisoare

Alimentele se taie in patratele,ceva mai mici decit bucatile de zahar cubic. Pe betisoare se insira intercalat componentele mentionate. Cu cât componentele sunt mai variate ca fel si culoare, cu atât aspectul si gustul lor vor fi mai apetisante. Se aseza pe un platou si se servesc. Va doresc POFTA BUNA. ... mai mult

  • Gustari din peste
    20 minute
  • 11-12-2009
  • 2054
  • 0
  • 1

Crap umplut

Se curata pestele de solzi, se goleste de intestine si se scot cu atentie oasele de la burta. Se sareaza pe dinauntru si pe dinafara; se lasa sa stea asa pana cand se pregateste umplutura: se toaca ciupercile si se pun intr-o cratita impreuna cu uleiul, ceapa tocata marunt si telina data prin razatoare. Se lasa sa scada la foc mic, cu cratita acoperita. Cand amestecul s-a inmuiat bine, se pune intr-o farfurie adanca si se amesteca cu miezul de la o felie de paine inmuiat si bine faramitat, cu ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    60 minute
  • 11-12-2009
  • 1794
  • 0
  • 1

Salata de cod

Se taie marunt ceapa,castravetii, ardeiul si se mesteca bine. Se taie marunt codul,patrunjelul, mararu si o lingurita de otet se amesteca si se adauga piper si sare dupa gust. Tot amestecul se combina si se toarna uleiul din conserve si se mesteca din nou. Se pune pe un platou si se decoreaza cu felii de ou si rosii, se serveste din boluri micute sau direct pe felia de pâine. Pofta buna! ... mai mult

  • Salate de peste
    30 minute
  • 18-12-2009
  • 1947
  • 0
  • 1

Crap pe varza

Curatam crapul,il crestam pe spate cu taieturi cam de 1 cm. adancime si-i dam sare.Taiem marunt varza si o punem la foc,cu untura;o tinem atat pana cand se moaie,fara sa se rumeneasca.Asezam varza in cratita in care vom coace crapul.Turnam deasupra vinul,punem sare,piper ienibahar si foile de dafin.Asezam apoi crapul deasupra.Adaugam untul,cu,care ungem crapul pe o parte si pe alta;il punem la cuptorLa inceput intoarcem pestele pe o parte si pe alta,pentru al cuprinde caldurape toate partile,apo ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    3 minute
  • 19-12-2009
  • 1856
  • 0
  • 1

Mancare de crap

Curatam pestele de solzi il golim si il taiem bucati.Pana pregatim restul,il lasam sa stea in sare.Intr-o cratita punem untul si o asezam la foc cu arpagicul,curatat si oparit.Cand incepe arpagicul sa se ingalbeneasca,punem faina si amestecam pe foc vreo 10 min..Adaugam vinul rosu patrunjelul frunzele de dafin si cateii de usturoi.Lasm sa fiarba acoperit un sfert de ora.Adaugam coniacul si lasam sa fiarba inabusit pana cand e gata.Il servim cald cu crutoane de paine prajita in unt.Pofta buna! ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    3 minute
  • 19-12-2009
  • 3658
  • 0
  • 1

Peste cu ciuperci si nuci

Mai avem nevoie de o legatura de verdeata,rom,sare si piper dupa gust. MOD DE PREPARARE: Se portioneaza ,se sareaza si se pipereaza pestele.Se aseaza in tava,pe un strat de ceapa taiat marunt.Se toarna ulei peste el si se coace la foc mic in cuptor,pe jumatate. Ciupercile,taiate fasii,se amesteca cu bulion,vin,rom,sare,piper,verdeata,si putina supa sau apa.Se pun la fiert si apoi se toarna deasupra pestelui,apoi se va continua coacerea.Tot acum se va adauga si miezul de nuca taiat in b ... mai mult

  • Peste la cuptor
    120 minute
  • 21-12-2009
  • 2455
  • 0
  • 1

Salata litoral combinata

Anghinarea sau napii si ciupercile se taie julien. Telina se rade pe razatoare, apoi se amesteca cu maioneza, julienul de legume, mustar, sare si piper. Se aseaza pe platou sau salatiera si se garniseste cu felii de ou fiert, rondele de castraveti, cozi de raci taiate julien, masline fara sâmburi si aspic taiat marunt. Se serveste rece Pofta Buna! ... mai mult

  • Salate de peste
    45 minute
  • 21-12-2009
  • 1522
  • 0
  • 1

Cod cu ciuperci

Pestele,se freaca cu sare si piper si se lasa sa stea o ora.Se pune apoi intr-o tava unsa,se acopera cu ciuperci,se pune deasupra untul taiat bucatele si se da la cuptor.Cand este aproape gata se toarna deasupra un sos facut din galbenusuri,smantana si marar si se lasa circa 10 min. la cuptor.Din cand in cand se stropeste cu sosul din tava. ... mai mult

  • Peste la cuptor
    2 minute
  • 23-12-2009
  • 2269
  • 0
  • 1

Crap cu vinete

Vinetele se curata,se taie felii,se pun in apa cu sare si se lasa sa stea 2-3 ore.Se spala,se storc bine si se aseaza intr-o tava unsa cu untdelemn.Se dau la cuptor 10-15 minute.Pestele se curata,se taie felii si se aseaza peste vinetele dispuse una langa alta.Se presara sare,piper.Deasupra se pune un strat de ardei taiati felii subtiri si un strat de rosii taiate felii rotunde.Se toarna untdelemnul si se lasa sa se coaca totul la foc domol.Cand e gata se serveste cu mujdei. ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    2 minute
  • 26-12-2009
  • 1990
  • 0
  • 1

Sufleu de peste

Se amesteca totul(albusurile batute tare se pun la urma),se toarna intr-o forma tapetata cu unt,deasupra se pun bucatele de unt si se da la cuptor potrivit de cald.Se serveste cu diferite sosuri(de rosii,de smantana,de hrean). ... mai mult

  • Gustari din peste
    1 minute
  • 28-12-2009
  • 1922
  • 0
  • 1

Pasta din peste rasol

Se fierbe intreg sau taiat in bucati mari, intr-un vas de marime potrivita.In apa se fierb, in prealabil, zarzavatul si ceapa taiate in sferturi si cartofii intregi care se scot dupa ce au fiert; restul de zarzavat se lasa sa fiarba in continuare.Dupa ce pestele s-a racit, carnea se scoate de pe oase, se trece prin masina de tocat de 2 ori, impreuna cu ceapa taiata marunt si calita in untdelemn cu 1/2 lingurita cu sare si condimentele, la foc mic, pina cind devine lucioasa, fara sa se rumeneasca ... mai mult

  • Pasta de peste
    50 minute
  • 07-01-2010
  • 1884
  • 0
  • 1

Ciuperci cu peste

Pestele curatat se asaza intreg intr-o tava smaltuita sau cratita, impreuna cu ciupercile bine spalate si taiate in felii mari in jurul lui, cu rosiile taiate in felii mai groase sau cu sucul de rosii, piperul, foaia de dafin, cimbrul,vinul si 3-4 felii de lamiie fara coaja alba (care amareste). Toate se presara cu o lingurita de sare si se pune uleiul. Tava se introduce in cuptor la foc submijlociu, unde se lasa circa o ora, ca pestele sa se friga incet; se stropeste cu sosul din cind in cind, ... mai mult

  • Salate de peste
    60 minute
  • 28-02-2010
  • 1736
  • 0
  • 1