Retete culinare cu peste

Preparatele culinare din peste au mare cautare in gastronomia romana si nu numai. Proverbul spune nici o masa fara peste. Pestele este o sursa de vitamine si minele. Pestele poate fi pregatit la gratar, prajit, la cuptor si exemplele pot continua. Ce este insa important este ca in orice reteta am folosi pestele trebuie sa fie proaspat, bine spalat si eviscerat. Pestele este de asemenea recomandat in multe regimuri alimentare intrucat contine putin colesterol si asigura o digestie usoara. Metode de pregatire; peste la cuptor, peste la gratar, saramura de peste, peste prajit, ciorba de peste, peste file. Atentie uneori pestele gras(crap, somn, etc) nu este indicat. Astfel cei ce doresc un regim viata cat mai echilibrat trebuie sa creasca aportul de carne din peste.

Saramura de crap traditionala

se curata pestele de intestine se spala bine curatarea solzilor se va face optional( dupa preferinte) pe unul din ochiurile aragazului de preferat cel mai mic, se aseaza o plita de metal, pe plita se va presara un pat de sare ( grunjoasa) pe care vom aseza pestele, ardeiul gras si rosiile pestele se va frige bine pe toate partile iar legumele le vom lasa sa se coaca bine dupa ce peste va fi bine fript se va pune intr-o cratita inchisa cu capac pentru a se inabusi legumele dupa ce sa-u copt ... mai mult

  • Saramura de peste
    40 minute
  • 23-01-2010
  • 6884
  • 0
  • 48

Pastrav cu sos

Mod de preparare: Pastravul trecut prin faina de grau se rumeneste uniform in tigaia cu unt incins. Asezi pestele in vas de yena uns cu unt. Asezi cate 2-3 fasii de ceapa si felii de usturoi in interiorul pestelui. Ornezi pestele cu ceapa, usturoi si lamaie. Incingi o ligura unt, adaugi smantana, condimentezi, adaugi o lingura de faina de grau si una de faina de porumb in ploaie,vinul, coniacul si condimentele.Lasi sa clocoteasca 2-3 minute,asterni sosul peste pestele din vas.Acoperi cu o folie ... mai mult

  • Sosuri pentru peste
    20 minute
  • 09-01-2010
  • 11415
  • 0
  • 32

Tocanita de peste

Se amesteca patrunjelul si usturoiul tocat. Se taie pestele cubulete, se aseaza pe o farfurie si se presara amestecul de patrunjel si usturoi peste peste. Se presara cu sare, apoi se amesteca si cu 2 lingurite de ulei de masline. Se pastreaza la frigider timp de cel putin 1 ora, daca se poate chiar 1 ora si jumatate. Intre timp se paseaza rosiile si se pun intr-o sita. Se aseaza bucatelele de peste cu tot cu sos intr-o tava, si se toarna pasta de rosii peste ele. Se adauga restul de ulei si 1 ... mai mult

  • Peste la cuptor
    20 minute
  • 09-01-2010
  • 4670
  • 0
  • 28

Reteta pasta de icre

Painea se pune la inmuiat in apa. Icrele se curata de pielita, se amesteca cu painea stoarsa bine si o lingura de zeama de lamaie. Uleiul se toarna cate putin si se amesteca in continuu pana se intaresc. Apoi se adauga ceapa rasa si se sareaza dupa gust. Se aseaza compozitia intr-un bol se presara putin piper si se orneaza cu masline. Se consuma rece. ... mai mult

  • Pasta de peste
    30 minute
  • 13-03-2010
  • 4455
  • 0
  • 26

Macrou cu ceapa si lamaie

fileul este curatat, si se presara cu sare si piper,ceapa curatata si se taie rondele,iar lamaile se taie in feliute, se incinge uleiul intr-o tigaie mare si se pun la prajit rondelele de ceapa,dupa 5 min se pun si file de macrou .se agauga mustarul frecat cu ou, si jumatate din legatura de marar, totul diluat cu 100 ml de apa minerala,se acopera tigaia se lasa la foc 40 min apoi se scot si se aseaza pe platou ... mai mult

  • Peste marinat
    50 minute
  • 14-03-2010
  • 8635
  • 0
  • 25

Saramura din constanta

Curatati de intestine si branhii,insa nu si de solzi, se spala pestii, lasandu-i intregi. Se sterg bine la suprefata cu un servet de hirtie. Intr-o tava de tabla nemaltuita (mai veche), se pune un strat de sare cu grosimea de 2-3 mm si se asaza pe plita foarte fierbinte. Se lasa sa se infierbinte, intorcand-o cu o lingura de lemn. Cand sarea este foarte fierbinte, se asaza pestii pe ea, unul langa altul, lasindu-i fara sa se intoarca pana cand se rumenesc; apoi se pot intoarce pe partea cealalta ... mai mult

  • Saramura de peste
    25 minute
  • 07-01-2010
  • 4067
  • 0
  • 24

Somn la cuptor

Somnul se spalã, se curãþã, se porþioneazã ºi se sãreazã. Dupã aproximativ o orã, se prãjeºte puþin, pe fiecare parte, în ulei. Legumele se spalã, se taie ºi se înãbuºã, împreunã cu untul, în uleiul în care s-a prãjit peºtele (mai puþin roºiile), iar spre final se adaugã sucul de roºii, usturoiul ºi condimentele. Se lasã sã dea câteva clocote ºi, când sunt gata, se pun în tavã, iar peste ele se pune peºtele. Deasupra se pun felii subþiri de roºii, peste ... mai mult

  • Peste la cuptor
    40 minute
  • 25-01-2010
  • 2487
  • 0
  • 23

Pastrav la gratar

ingrediente: 4 pastravi 2 lamai 4 catei de usturoi 2 legaturi de patrunjel 1 legatura marar 1 legatura busuioc sare piper ulei mod de preparare: Se spala pestele si se zvanta intr-un stergar. Se curata lamaia de coaja, se stoarce, iar coaja se taie fasii subtiri. Usturoiul se curata, se toaca marunt si se amesteca cu coaja de lamaie, frunzulitele de marar si patrunjelul. Se sareaza si se pipereaza pastravii pe dinauntru si pe dinafara, se stropesc cu zeama de lamaie, ... mai mult

  • Peste la gratar
    20 minute
  • 06-03-2010
  • 2503
  • 0
  • 23

Ciorba de peste

Se curata toate zarzavaturile si se taie felii subtiri. Cartofii se curata si se taie cuburi. Se pun 2 litri de apa la fiert. Cand fierbe se adauga zarzavatul si cartofii. Dupa ce da in clocot iar, se poate adauga si foaia de dafin. Cand zarzavatul e aproape fiert, se desface conserva si se adauga continutul in supa. Dupa dorinta , se pot indeparta oasele din carnea de peste, dar nu este obligatoriu, pentru ca sunt deja inmuiate si nu se vor simti. Cand se considera ca a fiert suficient, supa ... mai mult

  • Ciorba de peste
    40 minute
  • 06-01-2010
  • 1901
  • 0
  • 20

Crap cu legume

Cartofii si morcovii se dau intr-un fiert, cu putina sare. Se lasa sa fiarba doar pe jumatate. Pana se racesc se pregateste pestele, se curata de solzi si se scot branhiile nu se taie pe burta. Se zvanta pestele cu un prosop uscat apoi se unge bine interiorul crapului cu unt si se condimenteaza. Cartofii si morcovii raciti, taiati in bucati mai mari, se amesteca cu ardeiul taiat felii si usturoiul. Cu acest amestec se umple uniform pestele. Se unge o tava bine cu unt apoi se aseaza crapul pe b ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    40 minute
  • 06-01-2010
  • 1691
  • 0
  • 19

Salata cu peste

Pentru salata orientala cu peste afumat eu prefer macroul afumat, deoarece are mai putine oase decat heringul si se curata mai usor. Salata iese insa foarte gustoasa cu orice file sau batog de peste, poate fi preparata si cu peste afumat si conservat in ulei, caz in care uleiul poate poate fi folosit la salata orientala. Se spala cartofii si se pun la fiert, cu tot cu coaja, in apa cat sa i acopere, cu 1 lingurita de sare. Se tin la foc min, cu oala partial acoperita, pana cand sunt fierti (se ... mai mult

  • Salate de peste
    30 minute
  • 16-01-2010
  • 1872
  • 0
  • 19

Tocana de crap

se curata spalam zvantam si dam un praf de sare.ceapa o tocam marunt si o calim cu ulei. stingem cu bulionul cu apa adaugam si boiaiaua sare si piper.asezam bucatile de peste in sos si fierbem cu capac cam 20 minute.inainte de a o lua de pe foc adaugam smantana si mai lasam sa dea in colocot. ... mai mult

  • Peste la cuptor
    30 minute
  • 03-03-2010
  • 2386
  • 0
  • 18

Paste de peste

Mod de preparare: Pestele se desareaza in apa rece circa 2 ore apoi se scot pielea si carnea. Carnea se trece prin masina de tocat de 2-3 ori, iar pasta obtinuta se amesteca bine cu maioneza sau untul moale si cu ceapa rasa. Se sareaza, daca mai este necesar si i se potriveste gustul cu zeama de lamaie si putin piper macinat. Pasta se intrebuinteaza pentru tartine, sandvisuri. ... mai mult

  • Pateuri de peste
    30 minute
  • 12-01-2010
  • 4391
  • 0
  • 17

Conderva de peste

Pestele curatat si taiat se aseaza intr-o cratita. Peste peste se presare sarea si otetul apoi se lasa 24 de ore (de pe o zi pe alta). A doua zi se pune in cratita peste peste restul: ulei, piper, boabe mustar, apa foile de dafin. Apoi cratita cu toata compozitia se da la cuptor la foc potrivit timp de 5 ore--in tot acest timp cratita trebuie sa fie acoperita cu un capac. Apoi pestele se pune in borcane de 400 grame(de preferinta cu filet). E ff buna conserva . Dintr-o asemenea cantitate o sa ... mai mult

  • Conserve de peste
    30 minute
  • 05-03-2010
  • 23592
  • 0
  • 17

Caracatita

Se trece caracatita prin jet de apa rece si se taie inele. Se pune ceapa tocata, un catel de usturoi, sare, apa si vinul intr-un vas. Se lasa sa fiarba dupa care se da focul mic. Se pun bucatile de caracatita. Se acopera cu un capac si se lasa pe foc o ora. Intre timp, se prepara un sos din: ceapa verde, 1 catei de usturoi, uleiul de masline, sucul de lamiie, sare si piper dupa gust. Se scurge caracatita si se raceste usor. Se acopera cu sosul si se lasa la marinat 15 minute, dupa care se serves ... mai mult

  • Peste marinat
    2 minute
  • 20-01-2010
  • 2382
  • 0
  • 16

Somon

Cotletele de somon se spala, se zvanta cu hirtie absorbanta si se condimenteaza pe ambele parti cu sare si piper. Gratarul bine incins se unge cu putina grasime de la baconul prajit, iar apoi se pun la fript cotletele de somon lasindu-le 2' pe fiecare parte. Cartofii se curata de coaja si se taie in cubulete. Se pun intr-o cratita cu apa si se fierb pina se inmoaie cartofii (15-20'). Apoi se scurg de apa, se zdrobesc cu o furculita, se adauga untul, condimentele si laptele treptat amestecind ... mai mult

  • Peste la gratar
    20 minute
  • 02-03-2010
  • 1999
  • 0
  • 16

Rulouri cu somon

Se fac 6 clatite din aluat putin mai gros ca de obicei în care se pune putin cimbru, busuioc si sos de rosii, sare si piper dupa gust. Amestecam brânza cu marar tocat, suc de lamâie si sare piper dupa gust. Asezam o clatita pe farfurie si întindem un strat subtire de brânza pe care asezam somon cât sa acopere toata clatita dupa care o rulam si taiem clatita în sase bucati. Punem pe fiecare o felie de lamâie si le prindem cu scobitori. Repetam procesul cu celelalte clatite. Se servesc ase ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    30 minute
  • 17-12-2009
  • 2129
  • 0
  • 15

Pilaf de peste

Ceapa se caleste in untdelemn,se adauga orezul,apoi zeama in care a fiert pestele,pestele taiat bucatele si dezosat,sare,piper.Se lasa sa fiarba.Cand este aproape gata se adauga patrunjelul.Se lasa sa scada.Se serveste cu sos de rosii. ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    3 minute
  • 25-12-2009
  • 3319
  • 0
  • 15