Retete culinare cu peste

Preparatele culinare din peste au mare cautare in gastronomia romana si nu numai. Proverbul spune nici o masa fara peste. Pestele este o sursa de vitamine si minele. Pestele poate fi pregatit la gratar, prajit, la cuptor si exemplele pot continua. Ce este insa important este ca in orice reteta am folosi pestele trebuie sa fie proaspat, bine spalat si eviscerat. Pestele este de asemenea recomandat in multe regimuri alimentare intrucat contine putin colesterol si asigura o digestie usoara. Metode de pregatire; peste la cuptor, peste la gratar, saramura de peste, peste prajit, ciorba de peste, peste file. Atentie uneori pestele gras(crap, somn, etc) nu este indicat. Astfel cei ce doresc un regim viata cat mai echilibrat trebuie sa creasca aportul de carne din peste.

Crochete de peste si ciuperci

Inmoi painea in apa sau lapte.Cureti si speli bine ciupercile si ceapa,apoi le toci marunt si le inabusi putin in 2-3 linguri ulei.Speli fileurile de peste,le usuci si le dai prin masina de tocat impreuna cu franzela bine stoarsa si legumele calite si scurse.In pasta obtinuta,incorporezi 2 oua batute,patrunjelul tocat fin,piper si sare dupa gust.Omogenizezi compozitia si cu mainile umezite,formezi crochete pe care le treci pe rand prin faina,ou batut si pesmet.Prajesti crochetele in ulei incins, ... mai mult

  • Gustari din peste
    45 minute
  • 13-12-2009
  • 2751
  • 0
  • 3

Saramura de stiuca

Se curata pestele de solzi si intestine , se spala , se scrijeala pe spate si se condimenteaza cu piperul negru macinat , condiment de peste si se aseaza pe gratar pentru a fi pus la jar sa se friga . Intr-un vas mai mare se pune apa cu sarea si se da in clocot . Dupa ce pestele s-a fript bine se ia de pe gratar si se pun in vasul cu apa clocotita in care se aduga ardeiul rosu copt taiat rondele ,cateii de usturoi taiati tot rondele si se lasa 3 minute . De retinut pestele trebuie sa fie acoperi ... mai mult

  • Saramura de peste
    20 minute
  • 06-01-2010
  • 9389
  • 0
  • 3

Peste cu paste

Se fierb pastele in apa cu sare. Se scurg. Se asaza pe fundul unei tavi unse cu unt. Deasupra se asaza pestele dat cu sare si piper si untul. Se tine la cuptor 45 minute la foc potrivit. Dupa o jumatate de ora se toarna smintina. ... mai mult

  • Peste la cuptor
    30 minute
  • 29-01-2010
  • 2310
  • 0
  • 3

Paste cu ton

Ceapa se taie marunt si se rumeneste in ulei, dupa care se adauga o cana de apa, bulionul si orezul. Se lasa sa dea citeva clocote. Intr-un castron se pune pestele peste care se toarna sosul de ceapa si orez. Se amesteca bine, apoi se adauga ardeiul gras taiat fisii si morcovul ras. Se sareaza, pipareaza, se aromatizeaza cu amestecul de mirodenii. Apoi se completeaza compozitia cu ouale batute bine. Pastele fainoase se fierb in apa cu sare, apoi se scurg. Intr-o tava nu prea mare (dar suficient ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    40 minute
  • 30-01-2010
  • 2337
  • 0
  • 3

Ciorba olteneasca

Capul de peste se spala si se pune la fiert in apa cu sare 15 min ,dupa care se strecoara zeama.in strecuratoare se curata carnea de peste sa nu ramana os.legumele se curata si se spala . morcovul se razuieste pe razatoarea cu ochiuri mari ceapa ,ardeii , usturoiul , ardeiul iute se taie marunt si se pun intr-o oala si se prajesc usor impreuna cu restul legumelor razuite . se toarna deasupra zeama de la fierberea pestelui si se mai fierb cam 15 min , se adauga la sfarsit bulionul, busuiocul, ... mai mult

  • Ciorba de peste
    25 minute
  • 06-02-2010
  • 3986
  • 0
  • 3

Pastravi a la grec

Pestele se curata se sareaza si se lasa la scurs pe un platou. Intro cratita speciala de fiert peste se pun la fiert ceapa intreaga morcovul intreg piperul si foile de dafin. Cand zarzavatul sa fiert se scaoate ceapa si se inlatura morcivul se taie rondele si se aseaza pe platou. In apa in care a fiert zarzavatul se introduce pestele si se lasa la fiert cca 15 min. Pestele fiert se aseaza pe platoul ornat cu morcovi si cartofi(fierti separat in coaja curatati si taiati in lung).Din zeama in car ... mai mult

  • Rasol de peste
    3 minute
  • 06-03-2010
  • 1512
  • 0
  • 3

Ciorba de peste

Pestele mic se curata se spala si se fierbe in apa cu sare , impreuna cu legumele curatate, spalate si taiate marunt si vinul. Cand pestele este fiert se scoate din apa se se pun bucatile de peste mare. Se fierbe in continuare pana ce pestele este fiert. Se acreste ciorba cu zeama de lamaie sau varza,bors, otet. Ciorba se serveste cu crutoane. iar pestele mare se serveste separat. ... mai mult

  • Ciorba de peste
    2 minute
  • 07-03-2010
  • 1810
  • 0
  • 3

Peste oceanic la gratar

Se curata pestele, se taie bucati si se fac incizii in fiecare bucata, se dau bucatile prin faina sa prinda crusta , se ung cu ulei si se pun pe gratar la foc mic si se frig pe ambele parti. Se serveste cu un sos facut din unt topit, sare, piper, zeama de lamaie, parrunjel verde tocat, si mustar si se serveste. ... mai mult

  • Peste la gratar
    1 minute
  • 14-03-2010
  • 2982
  • 0
  • 3

File de somn cu sote de spanac

CURATA SI SPALA FILEURILE,preseaza pestele su sare si piper, si prajestel in ului apoi scad este rumenit il scoateti,si il pastrati la cald,dupa prajirea pestelui ceapa este tocata mai mare,dupa 5 min pune in tigaie peste ceapa spanacul, si leurda spalate sitocate mai mare. gatestele impreuna cu ceapa timp de 10 minute. pune apoi usturouiul tocat marunt,si potriveste sare si piper. ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    30 minute
  • 14-03-2010
  • 2299
  • 0
  • 3

Pastrav afumat

Pastrav afumat Contributie de la Csaba Takacs- Germania Preferabil sa prinzi singur pastravii, ca au un gust mult mai bun decit cel cumparat, iti spun din experienta. Pastravul din poza ajunge pentru doi oameni care nu maninca piine pe linga, in caz contrar ajunge pentu patru oameni maturi. Datorita grasimilor nesaturate este un ideal curatitor de colesterol din organism. Pestele trebuie sa aiba ochii transparenti fara tulburari in corpul cristalin, branhiile de culoarea singelui rosu, iar ... mai mult

  • Peste afumat
    48 minute
  • 12-12-2007
  • 22235
  • 0
  • 2

Salata cu ton

Fierbi pestele in apa cu sare. Il cureti de oase si il tai marunt. Fierbi separat legumele taiete bucati cu putina sare. Cand sunt gate fierte le amesteci intr-un vas cu maioneza (nu foarte multa) si il garnisesti cu lamaie felii si pantrunjel marunt. Optional se poate pune si porumb fiert. Poti sa folosesti un sos in loc de maioneza care sa se obtine din: 4 linguri zeama de lamaie, 1 lingura de ulei de masline, jumatate de lingurita de tarhon le amesteci bine. ... mai mult

  • Salate de peste
    2 minute
  • 08-02-2008
  • 2887
  • 0
  • 2

Pana de somn

Ingrediente: 1 1/2 kg peste, sare, usturoi, ulei, otet Mod de preparare: Se prepara din somn proaspat sau sarat. Cel mai bun este cel cu peste proaspat. Se sareaza si se lasa pina a doua zi. Se fierbe rasol. Se asaza pe farfurie si cind este inca fierbinte se toarna peste el ulei si apoi usturoi pisat, diluat cu zeama incare a fiert pestele si se pune otet dupa gust. ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    45 minute
  • 07-11-2008
  • 4600
  • 0
  • 2

Conserva de scobar in ulei(bulion)

Se curata pestele si se taie in 2-3buc in functie de lungimea lui.Se ia o cratita(oala)in care se pune ulei ca sa se acopere fundul dupa care se pune un strat de foi de dafin care se inbiba in uleiul pus ca sa nu se arda pestele.Se aseaza pestele peste foile de dafin dupa care i se adauga 2-3linguri de otet putina sare iar ulei cit cuprinde.Se repeta operatia in functie de cantitatea de peste pe care o avem doar ca nu se pun foi de dafin decit 1-2-3-buc iar la straturile superioare se poate dilu ... mai mult

  • Conserve de peste
    12 minute
  • 05-01-2009
  • 33250
  • 0
  • 2

Fileuri de salau

Curatam pestele.Ii taiem capul si coada si-l desfacem drept in doua,in lungime.Apoi il curatam de piele,ii scoatem sira spinarii,bagand de seama sa nu ramana nici un os.Carnea astfel pregatita o punem sa marineze intr-un castron cu otet,untdelemn, tarhon, foi de dafin ,sare si piper.Dupa 2-3 ore o scoatem si dupa ce o scurgem bine de marinata,o dam prin faina,apoi prin ou si pesmet si o prajim in unt firbinte.Ogarnisim cu felii de lamaie si patrunjel verde.Oservim cu sos de rosii sau cu sos de m ... mai mult

  • Peste file
    4 minute
  • 16-12-2009
  • 2493
  • 0
  • 2

Sos sârbesc cu legume

Ardeii si prazul se taie marunt si se înabusa în ulei cu sare, apoi se racesc. Castravetii se curata de coaja si seminte si se taie julien. Maioneza se pune într-un castron, se aduga ardeiul, castravetii si mararul taiat marunt. Se amesteca lejer pâna la uniformizarea compozitiei. Sosul se serveste la preparate din peste. Pofta Buna! ... mai mult

  • Sosuri pentru peste
    50 minute
  • 20-12-2009
  • 8416
  • 0
  • 2

Peste cu ceapa la cuptor

Pestele se curata de solzi se eviscereaza,se spala si se presara cu sare.Se lasa sa stea 1-2 ore.Ceapa se taie solzi si se presara intr-o tava,se stropeste cu untdelemn si vin si se da la cuptor la foc potrivit pana se ingalbeneste.Din cand in cand se amesteca.Pestele si ciupercile se pun peste ceapa,se presara cu piper si se ung cu sosul din tava.Se dau la cuptor la foc potrivit.Din cand in cand se ung cu sosul care se lasa in tava.Se serveste fierbinte cu garnitura de ceapa si ciuperci alaturi ... mai mult

  • Peste la cuptor
    3 minute
  • 23-12-2009
  • 5490
  • 0
  • 2

Peste la cuptor ca la pil

Pestele se spala,se freaca cu sare si se stropeste cu lamaie.Se lasa sa stea o ora.In acest timp se caleste ceapa taiata solzi si morcovul taiat fidelute,precum si conopida,in putin unt intr-o tava.Pestele taiat felii se pune peste ceapa,morcov,conopida,se adauga patrunjelul verde,foile de dafin,zeama de lamaie,piperul,untul,apoi vinul.Se da la cuptor .Din timp in timpse stropeste pestele cu sos din tava ,ca la friptura.Pestele este gata cam intr-o jumate de ora.Se serveste fierbinte. ... mai mult

  • Peste la cuptor
    3 minute
  • 23-12-2009
  • 3148
  • 0
  • 2

Peste a la meuniere

Pestele se tavaleste prin faina si se prajeste in unt.Daca este un peste mai mare se taie felii inainte de al praji ,ca sa poata constitui o portie;daca este mic se pregateste intreg.Cand este gata,se pun deasupra bucatele de unt,se stoarce zeama de lamaie,se presara verdeata tocata fin si cu capere.Se serveste cu cartofi fierti. ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    2 minute
  • 23-12-2009
  • 2313
  • 0
  • 2