Retete culinare cu peste

Preparatele culinare din peste au mare cautare in gastronomia romana si nu numai. Proverbul spune nici o masa fara peste. Pestele este o sursa de vitamine si minele. Pestele poate fi pregatit la gratar, prajit, la cuptor si exemplele pot continua. Ce este insa important este ca in orice reteta am folosi pestele trebuie sa fie proaspat, bine spalat si eviscerat. Pestele este de asemenea recomandat in multe regimuri alimentare intrucat contine putin colesterol si asigura o digestie usoara. Metode de pregatire; peste la cuptor, peste la gratar, saramura de peste, peste prajit, ciorba de peste, peste file. Atentie uneori pestele gras(crap, somn, etc) nu este indicat. Astfel cei ce doresc un regim viata cat mai echilibrat trebuie sa creasca aportul de carne din peste.

Friptura de peste la cuptor

Pestele curatat de solzi, intestine, brahii, se asaza intr-o cratita sau tava, intreg sau taiat in bucati (pe grosime), pe un soclu de zarzavat, se presaracu un virf de cutit cu piper si se unge bine cu untdelemnul.In tava se pun 4-5 linguri cu apa si 1/2 lingurita cu sare.Tava se introduce in cuptor, la foc mijlociu, unde se lasa 30-40 minute, stropindu-se pestele din cind in cind cu sosul din tava, cu care se va sara; pestele se intoarce ca sa se rumeneasca uniform si se completeaza lichidul c ... mai mult

  • Peste la cuptor
    50 minute
  • 07-01-2010
  • 8484
  • 0
  • 8

File de crap cu cartofi

Curatati fileul de pielite si eventualele oscioare ramase de la transare,spalati-l,scurgeti-l de apa,stergeti-l cu servetele absorbante si presarati-l cu sare si piper.Curatati cartofii,spalati-i si taiati-i in rondele de cca 5mm grosime.Ungeti o tava cu ulei si puneti in aceasta jum. din cantitatea de felii de cartof,puneti peste ele fileul de crap si presarati deasupra ceapa si usturoiul,tocate marunt.Acoperiti cu feliile de cartof ramase,presarati totul cu sare si piper si stropiti cu uleiul ... mai mult

  • Peste file
    45 minute
  • 13-07-2008
  • 8457
  • 0
  • 1

Merluciu la cuptor cu legume

Speli bine pestele,il asezi in tava,il stropesti cu putin ulei si il presari cu condimente.Peste trunchiurile de merluciu,pui rondele subtiri de lamaie.Torni in tava o cana cu apa si introduci tava in cuptorul cald,ptr aproximatin o jumatate de ora.Cureti legumele,le speli si le tai cuburi mari.Le inabusi intr-o tigaie cu uleiul ramas si 100 ml apa,amestecand usor pana cand se inmoaie.Spre sfarsit adaugi bamele scurse si spalate.Aduci pestele la masa impreuna cu legumele si felioare de lamaie pr ... mai mult

  • Peste la cuptor
    45 minute
  • 13-12-2009
  • 8432
  • 0
  • 0

Sos sârbesc cu legume

Ardeii si prazul se taie marunt si se înabusa în ulei cu sare, apoi se racesc. Castravetii se curata de coaja si seminte si se taie julien. Maioneza se pune într-un castron, se aduga ardeiul, castravetii si mararul taiat marunt. Se amesteca lejer pâna la uniformizarea compozitiei. Sosul se serveste la preparate din peste. Pofta Buna! ... mai mult

  • Sosuri pentru peste
    50 minute
  • 20-12-2009
  • 8416
  • 0
  • 2

Crap cu sos de rosii

Crapul curatat si spalat se lasa sa stea o jumatate de ora cu sare. Se aseaza apoi intr-o tava, cu rosiile taiate felii, ceapa taiata pestisori, uleiul, untul topit, vinul, otetul de vin, sarea, piper, foi de dafin, 100 g cascaval ras. Se da la cuptor si cind pestele este bine patruns si rumenit se aseaza pe un platou. Deasupra se toarna sosul in care a fiert, strecurat printr-o sita. Se toarna apoi smantina si restul de csascaval ras. Se mai da la cuptor cca 30 de minute sa se rumeneasca. Se se ... mai mult

  • Peste la cuptor
    60 minute
  • 03-06-2010
  • 8391
  • 0
  • 0

Peste la cuptor

Se toaca legumele cat mai marunt posibil.Spune ceapa la prajit si cand se coloreaza putin se adauga ardei grasi.Dupa circa 1-2 minute se adauga si rosiile.Se condimenteaza si se fierb in sucul propriu pana sa inmoaie ceapa si ardei.Pestele se curata se sareaza.Intr-o tava de cuptor se aseaza un strat de legume se pun bucatile de peste si se acopera cu legumele ramase.Se baga in cuptor la foc mic timp de 15-20 minute se verifica sa nu se arda legumele .Se serveste cu cartofi piure si mujdei de u ... mai mult

  • Peste la cuptor
    30 minute
  • 26-01-2010
  • 8326
  • 0
  • 0

Salata de icre de crap

Se sareaza icrele de crap si se tin la rece 30 min. Se scurg de apa care s-a format prin sarare si se pun într-un castron, împreunã cu o linguriþã de zeamã de lãmâie. Se bat cu furculiþa, pana se adune pieliþele, acestea se vor îndepãrta, se continua spargerea pana se formeaza un lichid vascos. Acum se adauga incet uleiul ca la maioneza. Se pot bate de acum si cu mixer-ul. In momentul in care devin tari se adauga cate o lingurita de apa sau zeama de lamaie. ... mai mult

  • Icre de peste
    30 minute
  • 08-07-2008
  • 8320
  • 0
  • 0

Dorada la cuptor

Se curata cartofii si se taie felii asezandu-se un pat de cartofi intr-o tava inalta care a fost unsa bine in prealabil cu ulei.Se eviscereaza dorada si se aseaza pe patul de cartofi.Se taie ciupercile se umple dorada iar surplusul este aruncat pe langa peste in tava.Se adauga si rosiile cherry intregi,ceapa taiata in 4,catei de usturoi,si ardeiul gras taiat dupa imaginatia fiecaruia.Se stropeste dorada cu un pic de lamaie si se da morcovul prin razatoare asezanduse apoi un pat subtire de morcov ... mai mult

  • Peste la cuptor
    60 minute
  • 29-03-2011
  • 8302
  • 0
  • 0

Macrou cu ceapa la cuptor

se taie macroul si lasal sa scurga ,taie ceapa,in rondele curata morcovii si taiei ca pe ceapa, ia o tava mai mare si pune mai intai pestele,apooi ceapa si morcovul, separat intr-un ibric amestec avinul cu otetul bulionul cu boabele de piper, cu foile de dafin si o ceasca de apa, apoi dupa ce au dat in clocot le pui peste... peste, acopera tava si o bagi la cuptor, o lasi 90 min, apoi o scoati si o ornamentezi dupa pofta fiecaruia......... ... mai mult

  • Peste la cuptor
    40 minute
  • 15-03-2010
  • 8282
  • 0
  • 0

Sos ravigotte

Ouale fierte de consistenta tare se taie marunt, la fel si ceapa verde, tarhonul si sardelele. Maioneza se pune într-un castron, se amesteca cu doua linguri de apa, apoi se adauga mustarul, ouale, ceapa tarhonul, sardelele, sarea si piperul. Se amesteca lejer pâna la uniformizarea compozitiei. Sosul se serveste la preparate din peste si crustacee. Pofta Buna! ... mai mult

  • Sosuri pentru peste
    45 minute
  • 20-12-2009
  • 8263
  • 0
  • 4

Scoici cu sos de usturoi

Se spala scoicile si se fierb in apa cu putina sare, se scurg si se pun intr-o tigaie in putin ulei de masline, se condimenteaza cu sare, piper, 3-4 catei de usturoi pisati, Zeama de la jumate de lamaie si se calesc cateva minute...se rastoarna pe o farfurie si se servesc cu orez alb fiert sau spaghete ... mai mult

  • Fructe de mare
    30 minute
  • 07-03-2010
  • 8261
  • 0
  • 1

Pasta de peste la rece

Pestele se desareaza in apa rece circa 8 ore sau de seara pana dimineata, apoi i se scoate pielea. Carnea, curatata de oase, se trece prin masina de tocat de 2-3 ori, iar pasta obtinuta se amesteca bine cu maioneza, cu mustar si zeama de lamaie sau cu unt frecat pana cand se inmoaie (adaugand mustar si zeama de lamaie dupa gust) si cu putin piper. ... mai mult

  • Pasta de peste
    30 minute
  • 26-04-2010
  • 8227
  • 0
  • 0

Cod la cuptor cu rozmarin

Se curata fileurile de cod de piele si oase. Se spala si se sareaza si se stropesc cu zeama de la o lamaie si se condimenteaza cu sare , rozmarin. Ai nevoie de folii de aluminiu , in care invelesti fiecare file cu cate o frunza de dafin, in prealabil foliile unse cu ulei. Le pastrezi la rece timp de 30 min. Apoi le pui intr-o tava si le dai la cuptor la foc mijlociu cam 30 min. Dupa aceea desfaci foliile de aluminiu si mai lasi pestele la rumenit inca 10 min. Se garniseste cu patrunjel si lam ... mai mult

  • Peste la cuptor
    60 minute
  • 15-06-2008
  • 8173
  • 0
  • 0

Snitel de peste

Se curata pestele sau se cumpara file-uri. Se sareaza putin si se lasa la rece 20 min Se taie in felii apoi fiecare bucata se inmoaie in ou si se da prin pesmet si prin ulei. Se pajeste pana devine crocant. ... mai mult

  • Peste prajit
    30 minute
  • 17-05-2009
  • 8127
  • 0
  • 0

Guvizi cu otet

Se taie capul si coada la guvizi, se curata de intestine, se spala si dupa ce se scurg bine de apa si se sareaza bine. Se lasa la sare cel putin 12 ore. A doua zi se scurge de saramura. Daca a mai ramas sare netopita se trece printr-un jet de apa si se aseaza intr-o cratita mai mare. Se pune o cana de otet, o cana de ulei si doua de apa. Se continua pana se acopera pestele cu cel putin 2 cm de lichid deasupra. Se pun 10 - 15 boabe de piper si 4 - 5 frunze de dafin. Se da la fiert la inceput cu f ... mai mult

  • Conserve de peste
    60 minute
  • 11-04-2010
  • 8121
  • 0
  • 0

Caras la gratar

CARASUL se spala ,se curata de impuritati apoi se cresteaza pe ambele parti ,gratarul sa fie bine incins ,se pune si se lasa cateva minute pe o parte apoi pe cealalta,se serveste cu mamaliguta,musdei de usturoi si o sticla de vin buna. ... mai mult

  • Peste la gratar
    20 minute
  • 03-10-2010
  • 8088
  • 0
  • 0

Marinata de peste cu suc de rosii

Pestele se prajeste pe jumatate ca plachia de peste.In untdelemnul ramas, se caleste 2-3 minute, la foc mic, ceapa rasa prin razatoarea cu gauri mici sau taiata foarte marunt.Se stinge cu sucul de rosii si vinul, se adauga 5-6 felii de lamiie, curatata de coaja alba care este amara ,bucatile de peste, foile de dafin, piperul si cca 1/4 l apa simpla sau apa in care a fiert capul pestelui; se pot pune si 20-30 masline.Se da la cuptor 20-30 minute, ca sa se formeze sosul.cesta se va ingrosa suficie ... mai mult

  • Peste marinat
    50 minute
  • 07-01-2010
  • 8069
  • 0
  • 0

File de crap afumat cu sos

Intr-o tigaie mai mare se pun laolalta fileurile cu laptele, frunzele de dafin, boabele de piper si putina sare lasandu-se pe foc pana da un clocot. Se scot fileurile din tigaie si se tin intr-un vas de Jena asezat deaupra unui alt vas cu apa calda (ca sa se mentina calde). Se strecoara laptele, se mai lasa la fiert intr-o cratita impreuna cu smantana amestecandu-se din cand in cand. Rosiile se taie rondele, ceapa la fel, fileul se decojeste si se pune totul in amestecul de lapte cu smantana. S ... mai mult

  • Peste afumat
    45 minute
  • 12-04-2010
  • 7888
  • 0
  • 0