Retete culinare cu peste

Preparatele culinare din peste au mare cautare in gastronomia romana si nu numai. Proverbul spune nici o masa fara peste. Pestele este o sursa de vitamine si minele. Pestele poate fi pregatit la gratar, prajit, la cuptor si exemplele pot continua. Ce este insa important este ca in orice reteta am folosi pestele trebuie sa fie proaspat, bine spalat si eviscerat. Pestele este de asemenea recomandat in multe regimuri alimentare intrucat contine putin colesterol si asigura o digestie usoara. Metode de pregatire; peste la cuptor, peste la gratar, saramura de peste, peste prajit, ciorba de peste, peste file. Atentie uneori pestele gras(crap, somn, etc) nu este indicat. Astfel cei ce doresc un regim viata cat mai echilibrat trebuie sa creasca aportul de carne din peste.

Macrou umplut cu legume

Se curata pestele bine. Speli si cureti legumele, tai morcovii si patrunjelul bucati, tai ardelul fasii si ceapa marunt. Se amesteca intr-un vas legumele cu 75 ml ulei cu sare si piper dupa gust. Pe o tava sa vas de sticla uns cu ulei pui un pat de legume. umpli burta pestelui cu legume i-l legi cu o ata si il asezi pe patul de legume. Apoi stropesti cu vin si dai la cuptor. din cand in cand il stropesti cu apa lasata de legume si putin vin. Dupa 30 min il intorci si il mai lasi 15 min. Prepari ... mai mult

  • Peste la cuptor
    60 minute
  • 06-02-2008
  • 6596
  • 0
  • 0

Crap marinaresc

Ingrediente: 1 crap mijlociu, 1 pahar vin rosu, sare, piper macinat, 3 linguri de unt, 200 g ciuperci, 200 g arpagic, cimbru Mod de preparare: Se curata pestele, se spala, se taie felii groase, care se sareaza si se lasa sa stea 30 min. Se curata arpagicul si se inmoaie in unt, pe foc mic, adaugand din cand in cand putina apa calda. Ciupercile se spala in mai multe ape reci, se taie felii subtiri si se pun peste arpagic. Se inmoaie impreuna doar 10 min., dupa care se adauga vinu ... mai mult

  • Peste la cuptor
    60 minute
  • 07-11-2008
  • 6539
  • 0
  • 0

Peste la cuptor cu conopida

Se curata file-ul de crap (poate fi fi si peste). Se sareaza si se lasa la firgider pt 20 min. Se curata legumele si se fierb pt 20 min. Cand sunt gata se scoate pestele se pune intr-un vas de sticla si se garniseste cu legume. se unge cu ulei si se da la cuptor. Vasul se acopera cu un staniol. cand legumle sunt patrunse si pestele rumenit se stinge si se mai lasa 10 min. Se serveste cu diverse salate sau lamaie. ... mai mult

  • Peste la cuptor
    80 minute
  • 26-11-2008
  • 6537
  • 0
  • 0

Salau la tigaie

Fileul de salause portioneaza,patrunjelul se taie maruntsi se extrage sucul de lamaie. Fileul de salau se sareaza se trece apoi prin faina si se prajesc in uleiul incins. INTRO TIGAIE ,SE TOPESTE UNTUL IN CARE SE ADAUGA PATRUNGELUL VERDE DOUA LEGATURI,CAPERELE SUCUL DE LAMAIE,PIPERUL SI SAREA,AGITIND CONTINUU. PREPARATUL SE PREZINTAPE UN PLATOU CU SOS DEASUPRA SAU SEPARAT IN SOSIERA.SE POT FACE PATRU PORTII. SE POATE SERVI CU GARNITURA DE CARTOFI . ... mai mult

  • Peste prajit
    25 minute
  • 27-08-2008
  • 6519
  • 0
  • 0

Zacusca de peste

Zacusca de peste se prepara astfel: Se fierbe pestele si se dezoseaza. Se poate folosi atat peste slab cat si peste gras dupa preferinte. Dupa fierbere se da prin masina. Gogosari sau ardei se curata si se coc si se dau prin masina de tocat. Intr-un vas se pune ulei si se caleste ceapa impreuna cu morcovul (date prin masina). Se adauga apoi putina apa, si se inabusa, dupa care se adauga gogosarii copti curatati , pestele fiert si in final sucul de rosii (se poate folosi bulion). Se condim ... mai mult

  • Zacusca de peste
    180 minute
  • 07-10-2008
  • 6517
  • 0
  • 0

Ficatei de stiuca cu unt

Se cuata pestele si se scoate apoi ficatul , cu mare atentie ca sa nu spargem fierea care se afla lipita de ficat . Se spala ficatul si se lasa in apa rece. Intr-o tigaie se pune untul se da la foc si cand ajunge sa sfaraie se pune si ficatul. Se condimenteaza cu sare, piper si se adauga vin. Se parajesc cam 2 minure pe o parte, apoi se intorc pe partea cealalta. Se serversc cu marar si patrunjel. Ca si garnitura , va recomand cartofi natur. ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    4 minute
  • 19-12-2008
  • 6515
  • 0
  • 0

Pastrav la tava

SE CURATA PASTRAVUL SI USTUROIUL. INTR-O TAVA DE ALUMINIU SE ADAUGA ULEIUL.SE CONDIMENTEAZA PESTELE.USTUROIUL SE TAIE CUBURI MICI SI SE INTRODUCE IN INTERIORUL PESTELUI INPREUNA CU FOILE DE DAFIN SI IL ADAUGI IN TAVA IAR DEASUPRA PUI VINUL.SE LASA LA CUPTOR 45 DE MIN. SE SERVESTE CU CARTOFI PRAJITI SI LAMAIE. POFTA BUNA! ... mai mult

  • Peste la cuptor
    45 minute
  • 13-05-2010
  • 6502
  • 0
  • 0

Crap la cuptor cu legume

se ia crapul se curata si se taie in bucati. se taie legumele maruntel ca pentru ciorba. se pune tava unsa bine cu ulei de masline un rand de legume pestele si apoi iar un rand de legume deasupra. sare piper si busuioc se pun dupa gust. se baga la foc mic in cuptorul care a fost incins dinainte si se lasa cam 40 50 minute. se pune din cand in cand vin alb peste legume si pestele din tava. se serveste cald. pofta buna! ... mai mult

  • Peste la cuptor
    1 minute
  • 31-05-2010
  • 6461
  • 0
  • 0

Crap la cuptor

se ia un crap de 2,5 kg se curata bine si se despica pe spate fara ai taia burta .se freaca bine cu un amestec optinut din sare piper cimbru si ulei se unge tava cu ulei si se aseaza pestele cu pielita in jos se cresteaza si se impaneaza cu usturoi se adauga cateva feli de lamaie si se da la cuptor pana cand se albeste carnea. intre timp se pregateste un sos din pasta de tomate usturoi foi de dafin ardei iute cimbru patrunjel sare piper .cand carnea sa albit se adauga sosul si se lasa sa fiarb ... mai mult

  • Peste la cuptor
    45 minute
  • 09-07-2008
  • 6448
  • 0
  • 0

Peste la cuptor

Punem pestele intr-o tava, condimentam cu sare, piper, rozmarin si foi de dafin. Presaram cu bucati de usturoi, adaugam uleiul de masline si o cescuta cu vin alb. Dam la cuptor pentru aproximativ 30-40 de minute (in functie de cuptor). ... mai mult

  • Peste la cuptor
    60 minute
  • 12-05-2010
  • 6432
  • 0
  • 0

Sarmalute de peste

Pestele se spala,se curata de oase si piele si ae trece prin masina de tocat.Separat se caleste ceapa in untdelemn,se adauga orezul,patrunjelul taiat fin,de asemenea mararul,putin cimbru,sare piper,concentratul de supa si 350 ml. apa.Se lasa sa fiarba pana scade,apoi se amesteca cu tocatura de peste.se taie varza ca pentru sarmale obisnuite,se spala daca e prea acra si se fac sarmalute micute.Se aseaza sarmalutele in cratita si peste ele se toarna supa de carne sau apa amestecata cu pasta de to ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    3 minute
  • 27-12-2009
  • 6353
  • 0
  • 0

Parjoale de peste

Mod de preparere: legumele se curata si se fierb in apa cu sare, ceapa se innabusa in ulei cu apa si se lasa sa se raceasca. Pestele cu legumele fierte si ceapa inabusita, se trece prin masina de tocat cu sita deasa. La compozitie se adauga oul, usturoiul taiat marunt, verdeata taiata marunt, piperul si sarea. Se amesteca compozitia pentru a se omogeniza. Din compozitie se formeaza chiftelute sub forma de sfera, se dau prin faina si se prajesc in uleiul infierbantat. Se servesc cu garnitura la a ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    50 minute
  • 01-05-2010
  • 6333
  • 0
  • 0

Salata de icre de crap cu ceapa

Icrele se pun intr-un castron deasupra unui vas cu abur, ca sa-si schimbe culoarea. Se aleg bine pielitele cu o furculita, se pune sare si apoi se iau de pe abur si se bat bine cu ulei, ca maioneza. La urma, se adauga zeama de lamiie, iar ca sa fie mai tari, se adauga un bob de sare de lamiie, dizolvata in putina apa rece. Se mai bat putin si se asaza pe farfurie. Se fac garnituri cu spritul si se orneaza cu masline taiate in forma de rozeta. Cine doreste poate adauga la icre si putin miez de fr ... mai mult

  • Icre de peste
    2 minute
  • 12-04-2010
  • 6332
  • 0
  • 0

clean,scobar la tava

se pune pe o tava bine incinsa de focul de desubt un strat de sare ,apoi se pune cleanul 3 bucati,scobarul si cateva mrene 2 mai exact undeva separat se face un sos din supa de peste(preparata sau cumparata) se amesteca cu rosiile ,ardeiul morcovul si se mai pune la fiert inca 20 minute,cand pestele este gata se curatta de sare si se pune peste el sosul respectiv din legume. ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    50 minute
  • 30-03-2010
  • 6325
  • 0
  • 0

Peste in sos picant

Separat se pune intr-un vas orezul la fiert. Se taie pestele in bucatele de 2.5cm si se omogenizeaza cu pasta de curry,se lasa sa se marineze 30min. Intre timp se curata ceapa ,se taie cubulete marunte si se caleste, apoi se adauga ardeiul rosu si se lasa la foc inca 2min. Se adauga laptele si se presara faina, amestecând încontinuu, iar când începe sa fiarba, se adauga bucatelele de peste si se lasa sa fiarba acoperit, timp de 20-30min. Se ia mâncarea de pe foc, se pune coriandru,sare si p ... mai mult

  • Sosuri pentru peste
    60 minute
  • 14-12-2009
  • 6317
  • 0
  • 0

Merluciu in sos de rosii cu masline

Intr-o tigaie se pune ceapa si usturoiul tocate marunt cu putin uleiul, se tine pe foc un minut dupa care se adauga putina apa, asa incat ceapa sa se inmoaie si sa nu se prajeasca. Dupa aceea, se toarna sosul de rosii si se lasa cateva minute (5 minute) sa fiarba. Se adauga maslinele dupa care merluciu. Daca sosul a scazut se mai adauga putina apa,asa incat pestele sa aiba suficient lichid in care sa fiarba. Se pune putin oregan ,sare, patrunjel, piper si se acopera cu capac, lasand putin descop ... mai mult

  • Peste la cuptor
    20 minute
  • 23-12-2007
  • 6257
  • 0
  • 0

Somn pane

Se taie pestele in felii de 2-3 cm.Intr-o farfurie se bat ouale si inalta punem faina de malai.Se poate folosi si faina de grau dar crusta nu va mai fi atat de crocanta.Luam fiecare bucata de peste si o dam prin malai, apoi ou si iar malai. Dupa aceea, prajim fiecare bucata in suficient ulei.Este bine sa schimbam uleiul dupa fiecare rand de peste, deoarece malaiul ars care ramane in tigaie este destul de greu la stomac si, in plus, schimband uleiul, bucatile de peste pane vor fi aurii. Se scoat ... mai mult

  • Peste prajit
    60 minute
  • 26-06-2010
  • 6190
  • 0
  • 0

Rasol de stiuca

Stiuca se curata, se îndeparteza capul, coada si aripioarele, se eviscerezasi se spala sub jet de apa(pestele nu se lasa în apa, deoarece îsi pierde proprietatile nutritive).Stiucase zvînta(cu un prosop curat)si se taie bucati. Se sareaza bucatile, dupa care se lasa sa stea 30min.Într-o oala de 4l se pun la fiert zarzavaturile, sare piper dupa gust, cartofii taiati, foaia de dafin si apa, se lasa sa fiarba pe trisferturi si se pune stiuca. Dupa ce a dat in fiert se lasa 10min sa fiarba. Dup ... mai mult

  • Rasol de peste
    60 minute
  • 16-12-2009
  • 6181
  • 0
  • 0