Retete culinare cu peste

Preparatele culinare din peste au mare cautare in gastronomia romana si nu numai. Proverbul spune nici o masa fara peste. Pestele este o sursa de vitamine si minele. Pestele poate fi pregatit la gratar, prajit, la cuptor si exemplele pot continua. Ce este insa important este ca in orice reteta am folosi pestele trebuie sa fie proaspat, bine spalat si eviscerat. Pestele este de asemenea recomandat in multe regimuri alimentare intrucat contine putin colesterol si asigura o digestie usoara. Metode de pregatire; peste la cuptor, peste la gratar, saramura de peste, peste prajit, ciorba de peste, peste file. Atentie uneori pestele gras(crap, somn, etc) nu este indicat. Astfel cei ce doresc un regim viata cat mai echilibrat trebuie sa creasca aportul de carne din peste.

Plachie taraneasca

Crapul se curata de solzi,intestine,se spala si se cresteaza pe ambele parti dupa numarul de portii dorite si se freaca cu putina sare.Se poate adauga in tava intreg sau bucati. Ceapa se taie pestisori,se pune intr-o tigaie cu o cescuta cu apa si se inabusa pana devine sticloasa.Se adauga ardeii taiati cubulete sau pestisori,usturoiul tocat marunt sau zdrobit,rosiile taiate marunt,suc de rosii,o parte din patrunjel tocat marunt(restul se pastreaza pentru la sfarsit),se amesteca bine,dupa care s ... mai mult

  • Plachie de peste
    2 minute
  • 29-04-2010
  • 9868
  • 0
  • 0

Stiuca umpluta la cuptor

Se curata pestele se eviscereaza si se sareaza. Se inmoiae painea in lapte, se taie marunt ceapa si se caleste putin in unt. Din miezul de paine impreuna cu ouale, stafidele sare si piper se face o compozitie cu care se umple pestele. Cine doreste mai poate sa puna si cateva legume(morcov , telina, cartof) taiaie marunt. Se da pestele la cuptor si se stropeste cu zeama de lamaie. Cand e gata se garniseste cu patrunjel. ... mai mult

  • Peste la cuptor
    50 minute
  • 08-02-2008
  • 9861
  • 0
  • 0

Saramura de somn

Se freaca pestele cu sare grunjoasa si se prajeste pe plita sau pe gratar. Intre timp se fierbe apa cu o lingurita de vegeta si se toarna intr-un castron peste usturoiul pisat, cimbru si patrunjelul tocat. Pe masura ce s-au facut bucatile de peste se scot si se pun in zeama. Se lasa sa se raceasca. Pentru cine prefera o varianta mai condimentata, se adauga ardei iute taiat feliute subtiri la zeama. ... mai mult

  • Saramura de peste
    40 minute
  • 28-04-2010
  • 9826
  • 0
  • 0

Bors ca la cherhana

ca sa iasa borsul bun se incepe cu un toi de albitura. in ceaun se fierbe prima data maruntisul. dupa ce e gata se strecoara zeama si se da maruntisul la porci, rate, gaini, caini, dupa caz.in zeama rezultata se adauga radacinoasele si ardeiul gras tocate marunt, ardeiul iute tocat cu tot cu seminte. cand sunt aproape fierte se tranteste in oala pestele mare taiat bucati, nu prea mici sa nu se desfaca, vinul alb iar mai apoi rosiile tocate si ele cuburi. se acreste cu otet sau bors, fiecare dupa ... mai mult

  • Bors de peste
    90 minute
  • 25-02-2012
  • 9816
  • 0
  • 0

Caras prajit

vreau sa va zic mai mult de un stil de prajit peste cu oase decit dacit sa va descriu ceva reteta banala.cureti pestele de solzi si mate iar exteriorul pestelui il crestezi adinc pina la oase de la cap pina la coada din 3 in 3 milimetri astfel se prajesc oasele alea mici care iti stau in git si poti in sfirsit sa minci un peste fara sa te ineci.in rest e banal sarezi pestele cu o juma de ora inainte si-l tavalesti in faina sau malai inainte sa-l pui in uleiul incins.o sa vedeti diferenta! ... mai mult

  • Peste prajit
    30 minute
  • 28-07-2010
  • 9729
  • 0
  • 0

Crap cu ciuperci la cuptor

Se curata pestele,se aseaza intr-o tava impreuna cu ciupercile taiate in felii mari,sucul de rosii si foile de dafin.Se adauga un varf de lingurita de piper,o crenguta de cimbru, vinul,4 felii de lamaie,o lingurita de sare si uleiul. Tava se baga la cuptor la foc mediu, aproximativ o ora, ca pestele sa se friga incet. Se stropeste cu sosul din cind in cind. Dupa ce se rumeneste pe o parte, pestele se intoarce pe partea cealalta. Cind este gata, se serveste cald, presarat cu marar sau patrunje ... mai mult

  • Peste la cuptor
    90 minute
  • 24-05-2011
  • 9585
  • 0
  • 0

„crap in sos tomat”de pe vremuri

ATENTIE? Cere multa rabdare. Intr-un vas cu interiorul antiadezivse pun:o lingurita de boabe de piper,o lingurita de coriandrusi 2 foi de dafin.Se taie pestele in felii de circa 2cm,se sareaza si se aseaza pesteleadaugind otetul si uleiul. Mai punem un litru de apa clocotita si lasam sa fiarba la foc mic timp de 3 ore. Turnam apoi si sucul de rosii clocotit si mai lasam sa fiarba 3 ore pina se ingroasa sosul. Daca lichidul scade prea repede adaugam apa fierbinte.Se serveste rece, cu oase cu tot. ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    360 minute
  • 13-12-2009
  • 9489
  • 0
  • 0

Saramura de stiuca

Se curata pestele de solzi si intestine , se spala , se scrijeala pe spate si se condimenteaza cu piperul negru macinat , condiment de peste si se aseaza pe gratar pentru a fi pus la jar sa se friga . Intr-un vas mai mare se pune apa cu sarea si se da in clocot . Dupa ce pestele s-a fript bine se ia de pe gratar si se pun in vasul cu apa clocotita in care se aduga ardeiul rosu copt taiat rondele ,cateii de usturoi taiati tot rondele si se lasa 3 minute . De retinut pestele trebuie sa fie acoperi ... mai mult

  • Saramura de peste
    20 minute
  • 06-01-2010
  • 9389
  • 0
  • 3

Macrou in folie la cuptor

Se curata pestele, se spala,se lasa la scurs si apoi se sareaza.Lamaia se taie felii,care se introduc cate trei in fiecare peste. Se invelesc pestii in cate o folie de aluminiu. Se pun intr-o tava si se baga la cuptor.Se tine 10 min. (sau 15 min daca nu a fost incalzit in prealabil) Se serveste cu mamaliga si un vin alb sec (macroul fiind un peste gras).Pofta mare! ... mai mult

  • Peste la cuptor
    9 minute
  • 22-01-2010
  • 8978
  • 0
  • 0

Dorada la cuptor cu legume

Se spala si se curata pestele. Se pune dorada intr-o tava unsa cu unt, Se taie cubulete rosiile, ceapa, morcovul. Se acopera pestele cu aceste legume si cu cateva rondele de lamaie. Se adauga uleiul preferabil de masline. Se sareaza si se adauga piper dupa gust. Se garniseste cu dafin maruntit. Se da la cuptor. ... mai mult

  • Peste la cuptor
    40 minute
  • 15-06-2008
  • 8942
  • 0
  • 0

Marinata de crap

ingrediente: 1 crap de 2 kg 2 pliculete boabe de piper 4-5 foi de dafin 1-2 lingurite sare 1 cana apa 2 cani otet 1 cana ulei mod de preparare: Se curata pestele de solzi si i se îndeparteaza branhiile si capatâna. Se portioneaza în portii egale, se spala foarte bine si se lasa sa se zvânte. In tava de la aragaz se pune putin ulei si se lasa sa se încinga. Când uleiul s-a încins se asaza bucatile de peste sa se rumeneasca, dupa care se introduce tava în cuptor ... mai mult

  • Peste marinat
    40 minute
  • 03-03-2010
  • 8860
  • 0
  • 0

Icre

Icrele proaspete, fara sa se spele, se sareaza putin, se lasa 2-3 zile la frigider si apoi se pregatesc. La congelator, se pot pastra in acest fel in punga timp indelungat. Icrele proaspete se pun intr-un castron, impreuna cu o lingurita zeama de lamiie sau 5-6 picaturi de otet sau o lingurita rasa de mustar, se bat bine cu furculita dupa care incepe turnarea untdelemnului, ca sa se lege. Nu se pune nici franzela, nici gris, deoarece le denatureaza gustul si aspectul. Substanta acra emulsioneaza ... mai mult

  • Icre de peste
    20 minute
  • 03-05-2010
  • 8803
  • 0
  • 0

Stiuca la gratar

Stiuca se curata se eviscereaza se sareaza si se lasa la rece 30 min. Se incinge gratarul, se taie rosiile rondele putin mai groase. Cascavalui se taie felii - potivite ca si grosime. Cand gratarul este incins se unge cu putin unt si se pune stiuca pe gratar si deasupra se pun feliile de rosii, astfel incat sa acoperti toata bucata de peste. Se intorc feliile de stiuca pe ambele parti pana se rumenesc. Inainte de a fi gata se pun feliile de cascaval si se lasa 2 min. Se servesc cu ... mai mult

  • Peste marinat
    40 minute
  • 17-05-2009
  • 8713
  • 0
  • 0

Saramura de caras

ingrediente: 6-8 pesti caras 5 l apa 4 cepe mari 4-5 ardei grasi 1 capatana potrivita de usturoi 1 legatura patrunjel 1 legatura leustean 1/2 kg rosii sau 1 borcan de rosii in bulion 1 lingura ulei cimbru piper ardei iute sare mod de preparare: Pui apa la fiert, tai ceapa julien, iar ardeiul gras cubulete si le pui in oala cu apa. Dupa ce au fiert putin, adaugi pe rand rosiile decojite, usturoiul pisat, patrunjelul si leusteanul tocate. Le lasi la fiert.Separat, ... mai mult

  • Conserve de peste
    40 minute
  • 03-03-2010
  • 8693
  • 0
  • 0

Sos de hrean cu pasta de tomate

Smântâna se amesteca cu uleiul, pasta de tomate, hreanul, usturoiul pisat, mararul si patrunjelul taiate marunt. Se aduga zaharul, sarea, piperul, zeama de lamâie ,otetul, sarea si se amesteca pentru unifermizarea compozitiei. Se serveste la preparate din peste.Pofta Buna! ... mai mult

  • Sosuri pentru peste
    25 minute
  • 21-12-2009
  • 8666
  • 0
  • 0

Macrou cu ceapa si lamaie

fileul este curatat, si se presara cu sare si piper,ceapa curatata si se taie rondele,iar lamaile se taie in feliute, se incinge uleiul intr-o tigaie mare si se pun la prajit rondelele de ceapa,dupa 5 min se pun si file de macrou .se agauga mustarul frecat cu ou, si jumatate din legatura de marar, totul diluat cu 100 ml de apa minerala,se acopera tigaia se lasa la foc 40 min apoi se scot si se aseaza pe platou ... mai mult

  • Peste marinat
    50 minute
  • 14-03-2010
  • 8635
  • 0
  • 25

Salau la tava cu vin alb

Se curata salaul de solzi, cap, maruntaie. Se spala bine si se sterge cu un servet. Apoi il portionezi si asezi bucatile de salau intr-o tava unsa cu ulei. Ungi cu ulei de masline fiecare bucata si le condimentezi dupa gust. deasupra asezi rosiile taiate rondele. Dai tava la cuptor si mai adaugi putina apa. Il lasi pana incepe sa se rumeneasca moment in care scoti tava din cuptor si stropesti cu vin si mai dai pt inca 15 minute , stropind constant salaul cu vin. ... mai mult

  • Peste la cuptor
    15 minute
  • 05-10-2008
  • 8558
  • 0
  • 0

Saramura

Pui apa la fiert, tai ceapa julien, iar ardeiul gras cubulete si le pui in oala cu apa. Dupa ce au fiert putin, adaugi pe rand rosiile decojite, usturoiul pisat, patrunjelul si leusteanul tocate. Le lasi la fiert. Separat, frigi pestii in sare multa, intr-o tigaie ( de preferat un tuci cu fundul plat ), apoi ii scoti intr-un vas si ii cureti de o parte din sarea de pe ei. Cand saramura a fiert, adaugi cimbrul, piperul iute, ardeiul iute dupa gust si pestii. ... mai mult

  • Saramura de peste
    20 minute
  • 24-04-2010
  • 8485
  • 0
  • 0