Retete culinare cu peste

Preparatele culinare din peste au mare cautare in gastronomia romana si nu numai. Proverbul spune nici o masa fara peste. Pestele este o sursa de vitamine si minele. Pestele poate fi pregatit la gratar, prajit, la cuptor si exemplele pot continua. Ce este insa important este ca in orice reteta am folosi pestele trebuie sa fie proaspat, bine spalat si eviscerat. Pestele este de asemenea recomandat in multe regimuri alimentare intrucat contine putin colesterol si asigura o digestie usoara. Metode de pregatire; peste la cuptor, peste la gratar, saramura de peste, peste prajit, ciorba de peste, peste file. Atentie uneori pestele gras(crap, somn, etc) nu este indicat. Astfel cei ce doresc un regim viata cat mai echilibrat trebuie sa creasca aportul de carne din peste.

Saramura peste

Ceapa se curata, se taie in sferturi si se face pe gratar impreuna cu ardeii grasi si rosiile. Ardeii iuti se curata de samburi si se pun in 1/2 litru de apa, care se pune pe foc. Cand ceapa si legumele sunt coapte, se curata de zonele arse, de coaja (rosiile si ardeii), se taie si se adauga in apa. Se lasa apa sa fiarba cu legumele 3-5 minute pe foc. Crapul se curata de solzi si intestine, se spala, se sareaza si se pune pe gratarul uns cu grasime. Cand este facut pe o parte se intoarce pe pa ... mai mult

  • Saramura de peste
    20 minute
  • 06-04-2010
  • 12120
  • 0
  • 0

Pastrav la cuptor

Se spala bine pestele si se sterge cu un prosop de hartie. Se condimenteaza dupa preferinta(cu boia sau condiment pentru peste) si se stropeste bine cu zeama de lamaie Patrunjelul si mararul tocate nu foarte fin, se amesteca cu untul si cu hreanul. Pe o folie mare de aluminiu (in care se va impacheta pestele la final)se pune putin ulei si deasupra o treime din verdeturile preparate mai sus, in burta pestelui alta treime, iar restul deasupra. Se mai stropeste cu zeama de lamaie si se inveleste ... mai mult

  • Peste la cuptor
    90 minute
  • 25-08-2010
  • 11860
  • 0
  • 0

Salau cu maioneza ca la mama

Intr-o oala se pun 2l de apa cu sare, dafin si piper.Salaul curatat, portionat in bucati de 2cm se fierbe 15 min.Se scot bucatile de salau si se aseza pe un platou, reconstituind forma pestelui. Cartofii, curatati, taiati cubulete se fierb impreuna cu morcovul taiat rondele in supa de la peste.Cand sunt fierte legumele, se scot si se aseaza pe platou, in jurul pestelui. Se prepara o maioneza, se diluiaza cu supa in care au fiert pestele si legumele(strecurata) si se acreste dupa gust cu ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    60 minute
  • 31-05-2012
  • 11673
  • 0
  • 0

Peste fiert cu legume

Se pune apa intr-un vas in care se adauga uleiul si sarea , cartofii curatati si taiati in doua , ceapa curatat si taiata in doua , pastarnacul si patrunjelul curatat si taiat in lung in patru ca si morcovul . Se lasa la fiert si dupa ce au fiert legumele se pune pestele curatat de solzi si intestine . se poate folosi toate speciile de peste odata sau numai una . Dupa ce au fiert si pestii se scot pe un platou toate ingredientel , se aranjeaza dupa cum vrem . Se serveste cald cu mamaliguta cald ... mai mult

  • Rasol de peste
    20 minute
  • 11-01-2010
  • 11591
  • 0
  • 0

Peste la cuptor in vin

se curata pestele de solzi se eviscereaza se spla bine si se da la rece pentru a se sara. pregatesti o tava o ungi bine cu ulei de masline. Dupa 30 min scoti pestele si il asezi in tava, si adaugi cca. 100 ml de vin si putina apa in functie de tava. In principiu pestele sa fie 1/3 in vin. bagi tava la cuptor si dupa 30 min, mai aduagi 100 ml de vin. Cand incepe sa se rumeneasca se stropeste cu uleiul din tava. ... mai mult

  • Peste la cuptor
    50 minute
  • 08-02-2009
  • 11475
  • 0
  • 1

Pastrav cu sos

Mod de preparare: Pastravul trecut prin faina de grau se rumeneste uniform in tigaia cu unt incins. Asezi pestele in vas de yena uns cu unt. Asezi cate 2-3 fasii de ceapa si felii de usturoi in interiorul pestelui. Ornezi pestele cu ceapa, usturoi si lamaie. Incingi o ligura unt, adaugi smantana, condimentezi, adaugi o lingura de faina de grau si una de faina de porumb in ploaie,vinul, coniacul si condimentele.Lasi sa clocoteasca 2-3 minute,asterni sosul peste pestele din vas.Acoperi cu o folie ... mai mult

  • Sosuri pentru peste
    20 minute
  • 09-01-2010
  • 11415
  • 0
  • 32

Crap la cuptor cu legume

Pestele se curata de solzi si intestine se portioneaza in bucati potrivite apoi se sareaza si condimenteaza;Legumele se taie rondele si se aseaza sub forma de pat intr-o tava in care am turnat cam 150ml ulei. Peste legume asezam bucatile de peste, turnam si vinul dupa care il introducem la cuptor cam 45 min la foc potrivit. Spre sfarsitul timpului de coacere adaugam si cateii de usturoi usor zdrobiti. Se serveste de preferinta cu paine proaspat scoasa din cuptor si un vin bun alb. Pofta ... mai mult

  • Peste la cuptor
    90 minute
  • 07-05-2011
  • 11276
  • 0
  • 0

Saramura cu usturoi

Pestele se curata, se spala, se sareaza si se frige pe un gratar sau o plita presarata cu sare grunjoasa (mare). Se prepara un sos din suc de rosii, mujdei de usturoi, ulei, putin cimbru, piper si sare. Acest sos se toarna peste peste si se tine la cald cca 15 minute. Se consuma cu mamaliguta calda ... mai mult

  • Saramura de peste
    45 minute
  • 16-04-2010
  • 11267
  • 0
  • 0

Peste fiert

Se pune apa intr-un vas (ata de multa incat fiecare bucata de peste sa poata fi acoperita in totalitate), se adauga o lamaie taiata felii (*fara coaja fiindca aceasta da gust de amarui*), si sare dupa gust. Se fierbe apa iar cand clocoteste fiecare bucata de peste se scufunda separat aproximativ un minut (pana carnea se albeste si se desprinde usor de oase) pe urma se pune intr-o tigaie incinsa in ulei si se prajeste aproximativ 2-4 minute pana pestele prinde gust de prajeala. Se poate servii c ... mai mult

  • Mancaruri de peste
    30 minute
  • 07-05-2008
  • 11127
  • 0
  • 0

Peste prajit

cu ajutorul telului se amesteca galbenusurile si faina,berea si o parte din condimente.se bat albusurile pana se fac spuma apoi se amesteca cu berea pentru a obtine un aluat subtire.pestele se da prin faina.uleiul se incinge bine.cu ajutorul unei site se baga pestele in aluat ,apoi in uleiul incins.se prajeste circa 1 minut pana capata o culoare de galben pal.se scurge pe un prosop de hartie.se serveste cu felii de lamaie si paine. ... mai mult

  • Peste prajit
    5 minute
  • 06-02-2011
  • 10642
  • 0
  • 0

Stiuca umpluta

stiuca umpluta : stiucile se curata de solzi, intestine. este indicat sa se taie capul si pe acolo sa se execute toata operatiunea, da eu nu pot asa ca o tai pe burta, scoti toata carnea pestelui cu oase cu tot pana ramane pielea "goala", alegi oasele cat se poate si dai de doua ori carnea stiucii la masina de tocat (daca raman oase mici sa le zdrobesti). amestecul obtinut il amesteci cu o ceapa foarte mica tocata marunt, 2-3 felii de franzele alba inmuiate in lapte , stoarse bine, o mana de ciu ... mai mult

  • Peste la cuptor
    50 minute
  • 19-12-2008
  • 10422
  • 0
  • 0

Peste prajit

se curata pestele si se spala bine.separat se pregateste mujdeiul de usturoi cu putin boia dulce.cand uleiul este gata incins se adauga bucatile de peste care anterior au fost crestate din cm in cm pentru o mai buna patrundere a uleiului sa se prajeasca mai bine.se serveste ca mamaliguta taiata la ata ca in oltenia. ... mai mult

  • Peste prajit
    20 minute
  • 27-06-2010
  • 10355
  • 0
  • 0

Pastrav afumat

Pastravii se tin intr-o solutie de saramura care contine ingredientele de mai sus,timp de 24 h.Dupa ce se scoate din saramura,se spala,se curata si se usuca la aer.Pestele se afuma la temperaturi mari de 150-180 grade,circa 15-20 min.Se serveste cu sos de hrean,cu smantana,toast,unt si salata verde.Pofta buna! ... mai mult

  • Peste afumat
    4 minute
  • 13-12-2009
  • 10330
  • 0
  • 0

Sos pentru peste

se pune intr-un cas iaurtul , peste se adauga ghimbir-ul si meta. Se amesteca bine. La final se pune coaja de lamaie si se sareaza dupa gust Se serveste cu peste file la gratar sau la cuptor. ... mai mult

  • Sosuri pentru peste
    20 minute
  • 13-12-2009
  • 10279
  • 0
  • 0

Supa de peste

Se curata orezul se spala si se lasa in apa rece. Se curata peste si se taie in bucati. Rosiile se decojesc si se oparesc. Apoi se taie marunt. In apa fierbinete putin sarata pui la fiert ceapa, dafin-ul, piper si rosiile. Se lasa 10 min dupa care se da la foc mic si se adauga pestele. se firebe inca 15 min. Se scoate pestele pe o farfurie, se indeparteaza dafinul si piperul si pasezi supa. Apoi se pune la fiert impreuna cu orezul. Dupa 10 min. se stinge focul si se toarna ouale batute cu seama ... mai mult

  • Ciorba de peste
    60 minute
  • 20-02-2008
  • 10247
  • 0
  • 0

Stiuca in sos picant

Curata stiuca bine, spal-o si tai-o felii de circa 3 cm grosime. Stropestele cu zeama de lamaie si presarale cu sare si piper, apoi punele intr-un castron, acopera-l cu un capac si pune-l la frifider pana ce prepari sosul. Curata, spala si toaca marunt ceapa, apoi caleste-o 4-5 minute in ulei la foc potrivit. Adauga pasta de tomate si mai caleste 1-2 minute, dupa care pune rosiile oparite, curatate de pielita si taiate in cubulete. Pune boiaua de ardei, foaia de dafin, jumatate de legatura de pa ... mai mult

  • Sosuri pentru peste
    45 minute
  • 10-01-2011
  • 10197
  • 0
  • 0

Cega fripta la cuptor

Curatam o cega,de preferinta una de talie mai mare,ca sa se desprinda solzii usor,o oparim cu apa clocotita apoi cu un cutit radem solzii de la coada spre cap,pana cand ramane pielea neteda.Intr-o cratita lunga,o asezam pe pantec,sprijinita cu cartofii taiati bucati.Ungem totul bine cu unt.Obagam la cuptor la foc mijlociu.Trebuie unsa din cand in cand cu unt.Oservim cu sos de usturoi.Pofta buna! ... mai mult

  • Peste la cuptor
    2 minute
  • 16-12-2009
  • 10066
  • 0
  • 0

Saramura la rece

Usturoiul se piseaza si se amesteca bine cu 2 lingurite de sare pana se transforma intr-o pasta. Apoi se adauga uleiul, frunzele de patrunjel tocate cat mai marunt (merge si uscat), ardeiul iute curatat de samburi si taiat feliute si o cana de apa. La sfarsit adaugam si cateva felii de lamaie (curatata de coaja). In acesta saramura se pun bucatile de peste (pregatite la gratar si necondimentate - ptr a nu iesi prea sarate) cat mai fierbinti si se acopera cu un capac. Se consuma dupa cel putin 1 ... mai mult

  • Saramura de peste
    1 minute
  • 07-06-2010
  • 9977
  • 0
  • 0