Retete culinare cu peste

Preparatele culinare din peste au mare cautare in gastronomia romana si nu numai. Proverbul spune nici o masa fara peste. Pestele este o sursa de vitamine si minele. Pestele poate fi pregatit la gratar, prajit, la cuptor si exemplele pot continua. Ce este insa important este ca in orice reteta am folosi pestele trebuie sa fie proaspat, bine spalat si eviscerat. Pestele este de asemenea recomandat in multe regimuri alimentare intrucat contine putin colesterol si asigura o digestie usoara. Metode de pregatire; peste la cuptor, peste la gratar, saramura de peste, peste prajit, ciorba de peste, peste file. Atentie uneori pestele gras(crap, somn, etc) nu este indicat. Astfel cei ce doresc un regim viata cat mai echilibrat trebuie sa creasca aportul de carne din peste.

Marinata de peste

Se poate prepara marinata din orice fel de peste: nisetru, crap, salau, stiuca, mihalt, etc. Pestii mari (crap, salau, nisetru), trebuie taiati bucati, cei mici (mihalt,etc.) se vor lasa intregi. Pestele curatat se sareaza, se presara cu piper, se da prin faina si se prajeste in ulei. Dupa ce se raceste se toarna peste el sosul marinat preparat astfel: se curata si se spala 2-3 morcovi, 1 patrunjel, 2-3 cepe, se taie in felii subtiri sau pai, se pun intr-o cratita, se adauga 3-4 linguri de ulei ... mai mult

  • Peste marinat
    60 minute
  • 10-05-2010
  • 24710
  • 0
  • 0

Peste afumat

Mod de preparare: Pestelui ii pun sare/piper boabe zdrobit/timian/zeama de lamaie+tzest; sare putin in exces decat normal si-l las sa stea la marinat cel putin 1/2 de ora, dar depinde si de grosimea carnii. (totul intr-o punga de nylon) - pestele/bucatile de peste, le clatesc inainte de afumare - pe partea opusa celei pe care va fi pestele, prind pe palsa de sarma, folie de aluminiu - o indoi peste marginile plasei, putin cu "burta" in asa fel incat sa colecteze zeama ce se scurge de pe ... mai mult

  • Peste afumat
    100 minute
  • 07-11-2008
  • 24573
  • 0
  • 0

Conderva de peste

Pestele curatat si taiat se aseaza intr-o cratita. Peste peste se presare sarea si otetul apoi se lasa 24 de ore (de pe o zi pe alta). A doua zi se pune in cratita peste peste restul: ulei, piper, boabe mustar, apa foile de dafin. Apoi cratita cu toata compozitia se da la cuptor la foc potrivit timp de 5 ore--in tot acest timp cratita trebuie sa fie acoperita cu un capac. Apoi pestele se pune in borcane de 400 grame(de preferinta cu filet). E ff buna conserva . Dintr-o asemenea cantitate o sa ... mai mult

  • Conserve de peste
    30 minute
  • 05-03-2010
  • 23592
  • 0
  • 17

Peste umplut la cuptor

Se curata si se spala peste (poate fi atat peste spab cat si gras) insa sa fie putin mai mare, se sareaza apoi se unge cu unt pe exterior si daca se doreste si pe interior. Cu legumele se procedeaza la fel, se spala se taie bucatele si fac sote si cu ele se umple interiorul pestelui. Pestele se pune in tava eventual pe un staniol/folie unsa cu unt si se da la cuptor. Dupa ce pestele e rumenit se scoate se stropeste cu lamaie (cine doreste) si se garniseste cu patrunjel. ... mai mult

  • Peste la cuptor
    60 minute
  • 15-06-2008
  • 22806
  • 0
  • 0

Icre de peste

Se pune apa la fiert apa cu sare si cand da in clocot se adauga gris -ul , atata cat sa obtinem un amestec mai tare cand va raci (sa stea pe lingura sa nu curga). Icrele se pun intr-un vas impreuna cu o lingurita de sare si cu mixerul se freaca la viteza mare turnand cate un pic de ulei pana obtinem o maioneza groasa. Dupa aceasta faza turnam treptat zeama de lamaie si adaugam si ceapa razuita pe razatoare fina si treptat adaugam si grisul racit . Se mai adauga sare dupa gustul fiecaruia si cu z ... mai mult

  • Icre de peste
    120 minute
  • 23-12-2007
  • 22308
  • 0
  • 0

Pastrav afumat

Pastrav afumat Contributie de la Csaba Takacs- Germania Preferabil sa prinzi singur pastravii, ca au un gust mult mai bun decit cel cumparat, iti spun din experienta. Pastravul din poza ajunge pentru doi oameni care nu maninca piine pe linga, in caz contrar ajunge pentu patru oameni maturi. Datorita grasimilor nesaturate este un ideal curatitor de colesterol din organism. Pestele trebuie sa aiba ochii transparenti fara tulburari in corpul cristalin, branhiile de culoarea singelui rosu, iar ... mai mult

  • Peste afumat
    48 minute
  • 12-12-2007
  • 22235
  • 0
  • 2

Plachie de peste la cuptor

Se taie ceapa felii lungi.se pune la calit pana se face transparenta.se intinde ceapa calita intr-o tava.se aseaza pestele spalat bine in tava.se pune dupa gust sare,piper,cimbru si cateva foi de dafin.se toarna cate o lingura buna de bulion pe fiecare bucata de peste.se piseaza usturoiul(cam 10 catei de usturoi)si se imprastie in toata tava.se pune cam 100 grame apa sau vin dupa preferinta si se baga totul la cuptorul incins.cuptorul se da la foc mic sa nu se arda ceapa.NU SE AMESTECA doar se i ... mai mult

  • Plachie de peste
    1 minute
  • 29-01-2011
  • 22024
  • 0
  • 0

Conserva

Pestele spalat si curatat se prajeste in ulei pana capata o culoare aurie si se aseaza in borcane. Se face o compozitie 1 parte otet si 2 de apa se adauga sare dupa gust foi de dafin sau dupa gustul fiecaruia si se fierbe dupa care se adauga in borcane peste peste. Borcanele obligatoriu vor fi sterilizate.Inca mai am din toamna si este foarte gustos. ... mai mult

  • Conserve de peste
    20 minute
  • 27-02-2010
  • 20136
  • 0
  • 0

Peste la cuptor in folie de aluminiu

Se spala pestele, se curata legumele, ceapa se taie cat mai mica posibil, maslinele se taie marunt. Intr-o tigaie se caleste ceapa in unt sau ulei + morcovii cam (1 minut maxim). Pe o bucata de folie de aluminiu (destul de mare sa cuprinda "ermetic" bucata de peste,se pune pentru inceput un strat de ceapa si morcovi si unul de masline si deasupra putin usturoi.Apoi se aseaza bucata de peste peste ele, se sareaza si se taie cateva rondele de rosii. Se pune deaspurea inca un strat de morco ... mai mult

  • Peste la cuptor
    50 minute
  • 31-10-2009
  • 19609
  • 0
  • 1

Crap cu lamaie la cuptor

1.se ia carnea de crap cu cat mai putine osciare posibil si in bucati cat mai mari 2.se unge o tava cu 1/2 din ulei si se aseaza carnea paturita cu ceapa si usturoiul 3.se presara sarea si piperul si se scurge in siruri uleiul ramas 4.se taie o lamaie felii si se pun ici-colo pe carne si se presara verdeturile si alte legume dupa preferinte 5.se tine la cuptor cu verificare fregventa din 15 in 15 minute pana credeti ca s-a rumenit destul POFTA BUNA ... mai mult

  • Peste la cuptor
    60 minute
  • 01-01-2012
  • 19421
  • 0
  • 0

Crap umplut la cuptor

Se curata pestele bine. Speli si cureti legumele, tai morcovii si patrunjelul bucati, tai ardelul fasii si ceapa marunt. Se amesteca intr-un vas legumele cu 75 ml ulei cu sare si piper dupa gust. Pe o tava sa vas de sticla uns cu ulei pui un pat de legume. umpli burta pestelui cu legume i-l legi cu o ata si il asezi pe patul de legume. Apoi stropesti cu vin si dai la cuptor. din cand in cand il stropesti cu apa lasata de legume si putin vin. Dupa 30 min il intorci si il mai lasi 15 min. Prepari ... mai mult

  • Peste la cuptor
    60 minute
  • 18-06-2008
  • 18900
  • 0
  • 0

Macrou marinat

marinata de macrou: Se taie morcovul rondele si se pune intr-un vas la fiert impreuna cu lamaia, otetul, vinul. Se adauga dafin, piper si alte condimente. Se taie macroul cubulete sau rondele. Cand marinata este fiarta se adauga peste macroul. Se alege un vas ermetic. Se lasa la rece 2 zile. Se serveste cu lamaie sau ulei de masline. ... mai mult

  • Peste marinat
    30 minute
  • 20-05-2008
  • 18498
  • 0
  • 0

Crap la gratar

Crapul intreg se eviscereaza taindu-l pe spate fara al curata de solzi si se pune pe gratarul bine incins si presarat cu sare grunjoasa. Se tine pana se coace bine (se ard solzii) , se intoarce, se ia de pe gratar si se curata de sare si solzii arsi si se pune pe un platou stopindu-se cu vin alb sau otet. Saramura se face din doua-trei rosii si doi trei ardei copti la gratar odata cu pestele.Se curata rosiile si ardeii si se toaca marunt, se pun intr-un castron unde se amesteca cu ardei iute ... mai mult

  • Peste la gratar
    30 minute
  • 17-01-2011
  • 18290
  • 0
  • 0

Peste marinat

Se taie pestele in bucati , se pun celelalte ingrediente si se acopera cu apa. Se acopera cu capac si se lasa sa fiarba la foc mic fara a mesteca timp de aproximativ 2 ore ca sa se topeasca oasele. din cand in cand se misca oala ca sa nu se lipeasca. La alegere se poate adauga usturoi sau lamaie. Se serveste calda cu felii de lamaie. ... mai mult

  • Peste marinat
    120 minute
  • 31-03-2010
  • 17749
  • 0
  • 0

Stiuca la cuptor

Se curata stiuca, se eviscereaza si se cresteaza pe parti, se sareaza si se condimenteaza dupa gust si se pune la rece pt 20 min, Se unge o tava/vas termic de preferinta cu putin ulei, se face un pat din ceapa taiata marunt si stiucile care se pun peste se adauga cca 200ml apa si se da la cuptor. Se prepara un sos din: doua cepe mari taiate , trei rosii decojite se poate pune si suc de rosii, doua frunze de dafin. Dupa ce sosul este bine fiert se adauga 250 ml vin alb. Dupa ce stiuca ... mai mult

  • Peste la cuptor
    40 minute
  • 30-05-2009
  • 17659
  • 0
  • 0

Somn la cuptor

Se curata pestele si se spala bine. Se sareaza si se pune la rece cam 60 min. Se curata ceapa si se taie rondele. cascavalul se razuie fin. Intr-o tava sau vas termic se pune pestele si peste se pun legumele, rosiile, ceapa, untul taiat felii si foi de dafin. Se stropeste cu ulei si se pune jumatate din cantitatea de cascaval. Apoi se pune piperul. Se acopera tava cu staniol si se da tava la cuptor si se lasa pana se patrunde si se rumeneste. Dupa 30 min. scoti pestele, il pui in alta tava , ... mai mult

  • Peste la cuptor
    70 minute
  • 08-07-2008
  • 17401
  • 0
  • 0

Pastrav la cuptor umplut cu legume

Se curata si se spala pastravul, se sareaza si apoi se stropeste cu lamaie, apoi se unt exterior si daca se doreste interior. Cu legumele se procedeaza la fel, se spala se taie bucatele si fac sote si cu ele se umple interiorul pestelui. Pestravul se pune in tava eventual pe un staniol/folie unsa cu unt si se da la cuptor. Se pregateste o lamaie stoarsa si se toaca patrunjelul. Dupa ce pestele e rumenit se scoate se stropeste cu lamaie si se garniseste cu patrunjel. E un deliciu. PUteti folosi i ... mai mult

  • Peste la cuptor
    30 minute
  • 11-12-2007
  • 17301
  • 0
  • 0

Sos verde cu usturoi

Frunzele de spanac se fierb în apa clocotita cu sare si se racesc. SE paseaza printr-o sita împreuna cu frunzele de tarhon si patrunjel. Pireul obtinut se stoarce printr-un tifon curat, obtinând sucul verde. Acest suc se amesteca cu maioneza si piper, pâna la uniformizarea compozitiei. Sosul se serveste la preparate din peste. Va doresc Fofta Buna! ... mai mult

  • Sosuri pentru peste
    50 minute
  • 20-12-2009
  • 17235
  • 0
  • 0